Viktig PhotoCure patent godkjent i USA


PhotoCure’s patent søknad vedrørende estere av 5-aminolevulinsyre (ALA-estere) ble godkjent i USA den 7. mars i år. Patentet (no. 6,034,267) dekker ikke bare den aktive bestanddelen i PhotoCure’s første produkt Metvix®, men dekker også andre ALA-derivater til bruk i nye produkter.

Metvix® er et nytt farmasøytisk spesialpreparat under utvikling for fotodynamisk terapi (PDT) av basalcellecarcinom (BCC) og premaligne hudlidelser (aktinisk keratose, AK). Metvix® er allerede utprøvd i et bredt klinisk program som omfatter 52 kliniske sentre i 12 europeiske land, og en søknad om markedsførings-tillatelse (MAA) i Europa er planlagt innlevert i løpet av år 2000. PhotoCure ASA har nylig fått godkjennelse fra helsemyndighetene i USA (Food and Drug Administration, FDA) for å starte kliniske undersøkelser i USA.

”Godkjennelsen av USA patentet er en viktig milepæl for selskapet”, sier administrerende direktør professor Vidar Hansson. Patentet er allerede godkjent i Australia og Singapore.

Metvix® er til nå blitt brukt på mer enn 2000 pasienter i kontrollerte kliniske forsøk, og resultatene så langt har vist at den er en effektiv og sikker behandling. Fordelen med Metvix® sammenlignet med tradisjonell behandling er at Metvix® PDT gir et utmerket kosmetisk resultat og er mer komfortabel for pasienten.

PhotoCure ASA er et norsk farmasøytisk selskap opprettet i 1993. PhotoCure ASA skal utvikle og markedsføre legemidler og medisinsk utstyr for fotodynamisk behandling og diagnose av kreft og forstadier til kreft. Basis for selskapets produkter er patentsøkt teknologi fremkommet ved forskning ved Det Norske Radiumhospital, Oslo. Selskapets første produkter Metvix® og Curelight, utprøves nå i endelige registreringsstudier (fase III) for hudkreft (basalcelle karsinom) og forstadier til hudkreft (aktinisk keratose, AK), og selskapet planlegger å søke om markedsføringstillatelse i løpet av år 2000.

Oslo, 13.3.2000