Kemiralta lahjoitusprofessuuri Oulun yliopistoon



Juoma- ja jäteveden puhdistamiseen liittyvien kemikaalien ja kokonaispalvelujen tuottaminen on yksi Kemiran keskeisimmistä kasvualueista. Tälle alalle yhtiö kohdistaa huomattavia voimavaroja myös jatkossa: Kemira Chemicalsin Kemwater-yksikkö on alan johtava vedenpuhdistukemikaalien tuottaja Euroopassa, Pulp and Paper Chemicals –yksikkö ratkoo kemiallisen metsäteollisuuden vesienkäsittelykysymyksiä ja Kemira Agrolle kasvinviljelyyn liittyvät vesikysymykset ovat yhä keskeisempiä.

Vesialan osaamisen tason nostamiseksi ja laajentamiseksi Kemira Chemicals on tänä talvena käynnistänyt myös Water Research Centren (WRC) Oulussa sijaitsevassa tutkimuskeskuksessaan.

Oulun yliopisto on panostamassa voimakkaasti ympäristötekniikan ja -tieteiden opetukseen ja tutkimukseen. Vesitekniikkaan liittyvä perinteinen tutkimus ja opetus vahvistuvat, kun ne on siirretty prosessitekniikan osastolle v. 1997 perustettuun ympäristötekniikan koulutusohjelmaan. Samalla on mahdollista lisätä painotusta kemiallisen vedenkäsittelyn suuntaan.

Professuurin tieteenalana tulee olemaan "yhdyskuntien ja teollisuuden vesien ja jätevesien kemiallinen käsittely yhdistettynä muihin menetelmiin". Tarkoituksena on, että professori tutkimusryhmineen toimii kiinteässä yhteistyössä myös biologisten vedenpuhdistusmenetelmien asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi tutkimusprojektit ovat teollisuuden ja vesilaitosten ohjauksessa, jolloin tuloksia saadaan entistä nopeammin sovellettua käytäntöön.


Lisätietoja:
Kemira Chemicals Oy, puh. 010 861 211
Teknologiajohtaja Hannu Toivonen, puh. 010 862 1600

Oulun yliopisto, puh. (08) 553 1011
Prosessitekniikan osaston johtaja,
Professori Kauko Leiviskä, puh. (08) 553 2460