Økt sikkerhet ved betaling fra mobiltelefon


Tvil om sikkerheten har vært det viktigste ankepunktet mot handel og banktjenester via mobiltelefon. Til nå har sikkerheten vært god, men når folk flest etter hvert begynner å bruke mobiltelefon til å betale regninger, vil systemene bli mer sårbare og kravene til sikkerhet bli høyere. Derfor har Telenor Mobil - som en av de første operatører i verden – utviklet en løsning som gjør det mulig å bruke elektronisk signatur fra mobiltelefon.

Den elektronisk signaturen identifiserer brukeren gjennom hele den elektroniske kjeden fra mobiltelefonen til banken. Ved hjelp av en tiltrodd tredjepart vil det været mulig å kontrollere at signaturen ikke er forfalsket, stjålet eller gått ut på dato. Elektronisk signatur brukes ved transaksjoner via Internett i dag, men Telenor Mobil er blant de første i verden til å tilpasse denne teknologien til mobiltelefon.

Denne uken har Telenor Mobil gjennomført de første sikre overføringene ved bruk av elektroniske signatur fra mobiltelefon. Gjennom tett samarbeid med partnere både på teknologisiden og kundesiden regner Telenor Mobil med å kunne presentere de første løsningene for massemarkedet til høsten.

PKI-teknologien (PKI = Public Key Infrastructure) har allerede fått bred aksept innen banknæringen, og det er flere initiativer både nasjonalt og internasjonalt for bred anvendelse. Samtidig fremmes i disse dager forslag til ”lov om elektroniske signaturer”. Når denne loven blir vedtatt, vil elektronisk signering bli rettskraftig både i Norge og i EU. Løsningen Telenor Mobil har demonstrert denne uken vil derfor raskt bli viktig for all slags handel og inngåelse av avtaler via mobiltelefon .