Lindab delårsrapport januari - mars 2000



Försäljning och marknad

Lindabkoncernens försäljning under årets första kvartal uppgick till 891 (745), en ökning med 20 procent. Försälj-ningsframgångar noterades inom båda affärsområdena. Av försäljningsökningen utgjorde volymökningar 22 procentenheter varav företagsförvärv svarade för 6 procentenheter. Valutakursförändringar har påverkat försäljningen negativt med 3 procentenheter. Nettoutförsäljningspriserna steg med 1 procent under årets första kvartal.

Försäljningen i utlandet steg med 20 procent och upp-gick till 677 (562), vilket motsvarade 76 procent (75) av
koncernens försäljning.

Försäljning på 12 månader rullande uppgick till 3 715 (3 359) en ökning med 11 procent. Normala säsongvariationer på byggmarknaden gör att första kvartalet regelmässigt uppvisar lägre försäljningssiffror
än resterande kvartal.

De för Lindab omsättningsmässigt viktigaste marknaderna utvecklades väl under första kvartalet 2000.

Den svenska byggmarknaden har successivt förbättrats de senaste kvartalen. Gjorda marknadssatsningar medför att Lindab ökar sina marknadsandelar. Inom Norden har den danska marknaden varit stark, framför allt inom affärsområdet Profile. Den norska marknaden visar åter tillväxt efter en svag marknadsutveckling under föregående år. Västra Europa, då främst Storbritannien, har haft en positiv utveckling under inledningen av året. Marknadsförutsättningarna i östra Europa har varit skiftande. Den viktiga ungerska marknaden har stärkts medan Tjeckien och Rumänien har haft en svagare utveckling.

Den nordamerikanska marknaden visar åter på god tillväxt efter fjolårets omstruktureringsarbete. Den kraftiga
försäljningsökningen på övriga marknader förklaras av förvärvet av det schweiziska bolaget Bartholet AG som
genomfördes under oktober 1999.

Resultat

Den positiva trenden från kvartal tre och fyra 1999 fort-satte under inledningen av år 2000. På en del produktgrupper har prisjusteringar genomförts för att kompensera de stigande tunnplåtpriserna.
Rörelseresultatet uppgick för perioden januari – mars till 33(27), vilket motsvarar 3,7 procent (3,6) av försäljningen. Resultat efter finansiella poster uppgick till 26 (20).

Affärsområden

Ventilation
Affärsområdet omfattar huvudsakligen cirkulära kanal-system för ventilation. Här ingår också lufttekniska tillbehör såsom ventiler, galler, diffusorer med mera, vilka utgör avslutningen på ett kanalsystem. Traditionellt används kanalsystem för distribution av luft men också för transport av stoft, spån och dylikt. Till affärsområdet hör också maskinutrustning för tillverkning av cirkulära ventilationskanaler och detaljer.

Affärsområdets försäljning ökade med 14 procent till 610 (536) vilket motsvarade 68 procent (72) av koncernens försäljning. Den svenska marknaden svarade för 20 procent (20) av försäljningen. De övriga nordiska länderna för 31 procent (35), EU utom Norden 35 procent (35), östra Europa 2 procent (2), USA 9 procent (7) och övriga länder 3 procent (1).

Rörelseresultat blev 28 (32). Resultatet motsvarade 4,6 procent (6,0) av affärsområdets försäljning.
Försäljningen har utvecklats positivt på flera viktiga marknader och förklaras delvis av gjorda förvärv. Tunnplåtpriserna har fortsatt att stiga och för att delvis kompensera dessa kostnadsökningar har prisjusteringar genomförts. På vissa marknader får dock dessa genomslag med viss fördröjning. Arbetet med att integrera och omstrukturera de under 1999 förvärvade enheterna har fortsatt under inledningen av år 2000. Flera av dessa enheter utvecklas nu positivt.

Profile
Affärsområdet omfattar ett stort antal produkter i tunnplåt som används för systemlösingar i byggindustrin såsom tak- och fasadplåt, takavvattningssystem, takskjutportar, byggprofiler samt byggsatser till stålhallar.

Försäljningen under perioden ökade med 34 procent till 281 (209). Den svenska marknaden svarade för 33 procent (36) av affärsområdets försäljning. Norden utom Sverige för 38 procent (30), EU utom Norden 7 procent (10), östra Europa 21 procent (24) och övriga länder 1 (0).

Rörelseresultatet blev 5 (–5) motsvarande 1,8 procent (–2,4) av försäljningen.

Försäljningstillväxten har under perioden varit kraftig och förklaras delvis av god efterfrågan på den danska
marknaden, orsakad av återuppbyggnadsarbetet efter stormskadorna i slutet av 1999. Detta har medfört en ökad försäljning av byggplåt. Samtidigt har den underliggande tillväxten för takavvattningssystem och lättbyggnadsteknik samt portar varit god. De högre volymerna har bidragit till en förbättrad rörelsemarginal.

Nettoskuldsättning och kassaflöde
Koncernens nettoskuldsättning – skillnaden mellan ränte-bärande skulder och likvida medel – uppgick till 618 jämfört med 524 vid utgången av 1999. Den högre skuldsättningen förklaras av periodens investeringar och ökningen av rörelsekapitalet som är säsongsmässigt betingat.

Nettokassaflödet från årets verksamhet uppgick till –94 (–98). Koncernens likvida medel uppgick till 89 (134).
Likvida medel inklusive outnyttjade krediter uppgick till 1 032 (615). Koncernens egna kapital uppgick till 1 259
(1 116). Soliditeten var 47 procent (45).

Investeringar

Under första kvartalet har investeringstakten varit fortsatt hög. För perioden januari – mars uppgår investeringarna, exklusive företagsförvärv, till 86 (57). I fastigheter har investerats 42 (14), huvudsakligen bestående av en förvärvad produktionsfastighet i Schweiz samt nybyggnation av produktions- och lagerfastigheter i Sverige och Kroatien. I maskiner, inventarier och good-will har investerats 44 (43). Investeringarna fördelade sig med 28 (22) i Sverige och 58 (35) i utlandet

Optionsprogram

Lindabs styrelse har beslutat att erbjuda ett tjugotal ledande befattningshavare att förvärva syntetiska optio-ner
i Lindab AB. Lindabs styrelse kommer ej att omfattas av optionsprogrammet.

Rättigheten att teckna optioner är uppdelad i två kategorier varav en kategori får teckna 3 000 och en kategori 1 500 optioner och omfattar totalt 45 000 optioner. Optionerna har en löptid om tre år.

Detta optionsprogram ersätter till vissa delar ett inci-tamentsprogram som löpte ut 1999. Årets program är
inledningen på ett flerårigt rullande optionsprogram och skall under 2001 utökas till fler befattningshavare och
antal tilldelade optioner skall öka.

Optionernas lösenpris blir cirka 120 procent av den genomsnittliga betalkursen för Lindabs B-aktie på OM
Stockholms börsen under perioden 17 maj 2000 till och med 23 maj 2000. Optionerna kommer att förvär-vas
till marknadspris där värderingen är utförd enligt Black-Scholes värderingsmodell av Pricewaterhouse-Coopers Corporate Finance.

Personal

Antalet anställda var vid utgången av första kvartalet 3 025 jämfört med 3 004 vid årsskiftet. Antalet anställda i
Sverige ökade under perioden med 20 till 1 021.

Aktiedata

Vinsten per aktie efter full skatt uppgick under årets första tre månader till 0,75 SEK att jämföra med 0,54 SEK
under samma period 1999. Vinsten per aktie under den senaste tolvmånadersperioden blev 9,00 SEK (8,46).
Eget kapital per aktie uppgick till 52,45 SEK (46,50). Antalet aktier uppgår till 24 000 000. Noterad kurs för
Lindab på OM Stockholms börsen var vid periodens utgång 97,50 SEK. Kursen vid millennieskiftet var 98,00
SEK.

Utsikter för 2000

Utvecklingen under inledningen av året har varit positiv. Tidigare lämnad prognos om en försäljning överstigande 4 000 kvarstår och ett bättre resultat förutses. Viss osäkerhet råder dock beträffande fortsatta höjningar av tunnplåtpriserna och i vilken takt Lindab lyckas kom-pensera sig för dessa.

Grevie den 27 april 2000
LINDAB AB (publ)

Carl-Gustaf Sondén
Verkställande direktör och koncernchef


Föreliggande rapport har ej varit föremål för särskild
granskning av bolagets revisorer.


Hela rapporten kan laddas ner från medföljande länk.

Attachments

Delårsrapport januari - mars 2000