Net Insight AB: Delårsrapport 1 januari - 30 juni, 2000



MARKNADSUTSIKTER


Net Insights position har stärkts i och med bredbandsoperatörers väsentligt förstärkta intresse av att erbjuda avancerade tjänster över Internet. Från att endast ha handlat om uppkopplingshastigheter så har fokus nu hamnat på tjänster och innehåll i näten. Dessa tjänster kräver 100% tillgänglighet och absoluta realtidsegenskaper. Detta är inte praktiskt möjligt i dagens paketförmedlande nät där tillgänglighet och kvalitet inte kan garanteras.

Våra framgångar har bidragit till en spännande utveckling inom våra huvudsegment; bredband till hushåll, stadsnät och medianät. Intresset för vår videolösning har ökat väsentligt sedan lanseringen i mars och i höst kommer denna lösning att demonstreras på mässor i Sverige, Europa och USA. Kundbasen inom segmentet bredband till hushåll har stärkts väsentligt via vårt samarbete med Net to Net Technologies där vi gemensamt kan erbjuda en konkurrenskraftig IP-lösning för ADSL (koppar access). Våra senaste avtal inom stadsnätssegmentet bekräftar vår starka position som en ledande leverantör av multiservice- och realtidslösningar för bredband.


VIKTIGA HÄNDELSER UNDER PERIODEN


Produkter och lanseringar
Med Net Insights växel Nimbra One och det nyutvecklade videokortet genomfördes i januari 2000 för första gången en videokonferens via bredband med perfekt studiokvalitet i realtid (270 Mbps). Det unika med demonstrationen var den parallella överföringen av video, data och telefoni. Videokonferensen sändes över optisk fiber mellan Svenska Stadsnätsföreningens årsmöte i Göteborg och en studio i Stockholm. Lanseringen av videokortet skedde senare i mars

Twintin-chipset lanserades samtidigt i Sverige och USA, den 26 april i år. Twintin har utvecklats i samarbete med Toshiba Electronics och innebär ett teknikgenombrott med stora konsekvenser för vad bredband och Internet kan betyda för användarna. Med Twintins kapacitet möjliggörs realtidsvideo över nätet, det vill säga TV på Internet utan hack, stopp och störningar. Twintin innehåller en komplett DTM-växel, och är på så sätt den yttersta produktifieringen av DTM-tekniken. Chipset blir nu motorn i Nimbra 200-serien som är på väg ut på marknaden. Twintin kommer dessutom att säljas separat, vilket kommer att underlätta för andra aktörer att ge sig in på DTM-relaterad produktion. Twintin kommer därmed att öka acceptansen av DTM-tekniken på marknaden

Ytterligare försäljnings- och kundavtal
I april tecknades tre nya kundavtal. Först ut var det strategiskt viktiga avtalet mellan RegNet/Norrsken och en av Net Insights återförsäljare av nätverksprodukter, Fiberdata. RegNet knyter samman 1,6 miljoner invånare i sju län i Mellansverige. Avtalet resulterade i att Gavle Net i juni bestämde sig för att använda Net Insights Nimbra One som ryggrad i sitt nya stadsnät, ett fiberbaserat bredbandsnät som ska täcka större delen av tätorten Gävle.

Under april tecknades även ett ramavtal med Millenium Communication Networks AG (MCN), en av Österrikes snabbast växande nätverksoperatörer, om leverans av Nimbra-växlar för kommersiell implementering. Första leveransen under avtalet skedde med början i maj.

I maj tecknades avtal med Metrocom, en av de ledande fibernätoperatörerna i St Petersburg, om köp av Nimbra-växlar för installation i Metrocoms stadsnät. Växlarna kommer inledningsvis att användas för telefoni- och datatjänster hos en stor bank, men i förlängningen kan användningen komma att utsträckas till att omfatta hushållsmarknaden i St Petersburg med över sex miljoner invånare.


Nya samarbetsavtal
I juni tecknades ett avtal där amerikanska Allied Telesyn International (ATI) kommer att sälja Net Insights DTM-baserade produkter för stadsnätverk under ATIs eget varumärke. Avtalet med ATI markerar startpunkten för Net Insights strategi att genom strategiska partnerskap, växa globalt. Genom att sälja Net Insights produkter även under andra varumärken (OEM-försäljning) öppnar sig en internationell marknad med starka aktörer med redan etablerade försäljningskanaler och upparbetade kundkontakter. OEM-försäljning möjliggör för Net Insight att snabbt och kostnadseffektivt växa internationellt.

Ytterligare ett steg mot ett globalt återförsäljarnätverk togs i april när Net Insight och ABB AG tecknade ett samarbetsavtal som innebär försäljning och implementering av Net Insights nätverkslösningar bland ABB AGs kunder i Österrike och Östeuropa.


Riktad emission och split
En riktad nyemission på totalt 230 MSEK genomfördes i januari/februari 2000. Emissionen tecknades av Brummer & Partners Zenitfond, Fjärde AP-fonden, samt SPP Kapitalförvaltning.

Efter beslut på bolagsstämman genomfördes en 5:1 split av Net Insights B-aktie den 15 maj. Totalt antal aktier efter genomförd split är 38 729 300 med ett nominellt värde på 0,04 SEK.


Organisation och Medarbetare
På bolagsstämman den 26 april nyvaldes Lars Berg, Bo Dimert och Lage Jonasson till ordinarie styrelseledamöter. Lars Berg ledde tidigare telekomverksamheten för Mannesman i Tyskland och har mångårig erfarenhet från telekombranschen både som VD och koncernchef i Telia samt som affärsområdeschef ingående i koncernledningen för Ericsson. Bo Dimert var senast executive vice president inom Ericsson och president and CEO för Ericsson i USA och har tidigare varit verksam inom IBM och Digital Equipment. Lage Jonasson är VD för Nordiska Fondkommission och har varit med i arbetet med Net Insight från början.

I maj anställdes Carl-Johan Blomberg som CFO. Han kommer närmast från Hotellus International AB där han haft en position som Senior Vice President och CFO och hade tidigare befattningen som finansdirektör i Pharmacia & Upjohn. I Juni anställdes Lars Borgwing som chef för Net Insights USA verksamhet med säte i Boston och Anders Persson som utvecklingschef med bas i Stockholm. Lars Borgwing kommer närmast från Standish Corporations och har tidigare erfarenhet bl a från 13 år på Skanska. Anders Persson har en mångårig karriär inom Ericssonkoncernen bakom sig, senast som General Manager på Ericsson Radio Access.

Antalet anställda har under perioden ökat från 90 till 96.


VIKTIGA HÄNDELSER EFTER PERIODENS SLUT


Strategiskt tekniksamarbete
Net Insight och elektronikdesignföretaget Tality, ett bolag inom Cadence-koncernen, ingick i juli ett avtal som innebär att Tality, som är en världsledande leverantör av designmjukvaror och tjänster, kommer att förse nätverksbolag med produkter baserade på DTM-tekniken. Samarbetet med Tality ligger i linje med bolagets strategi att växa genom strategiska partnerskap och stärker därmed Net Insights egen produktutveckling.

Nya marknader
Genom ett OEM-avtal med Japanska Allied Telesis KK, satsar Net Insight nu även på den snabbt växande Japanska marknaden. Allied Telesis KK är en global leverantör av nätverksutrustning och kommer att återförsälja Net Insights stadsnätsprodukter i Japan. Avtalet är ett exklusivt kontrakt som omfattar Net Insights Nimbra-produkter för den japanska marknaden. Allied Telesis förväntar sig att försäljningen i Japan ska överstiga SEK 250 miljoner de tre kommande åren. Detta återförsäljaravtal kompletterar ett tidigare OEM-avtal mellan Net Insight och Allied Telesyn International där Allied Telesyn använder sitt globala distributionsnät för att sälja Net Insights Nimbra-produkter över hela världen.

Under sommaren tecknades även ett avtal med Net to Net Technologies om ett samarbete kring utveckling och marknadsföring av en gemensam IP-lösning för ADSL (koppar access till slutkund). Net Insights och Net to Nets IP-lösning är komplett, enkel och kostnadseffektiv och samtidigt en framtidssäker plattform för avancerade realtidstjänster. För Net Insight innebär avtalet en komplettering och breddning av bolagets kundbas.


Försäljning
Norrtälje Energi och Ålcom har beslutat att använda Net Insights nätverksfamilj Nimbra som platttform i ett regionalt nät som sträcker sig från Åland via Norrtälje till Stockholm. Nätet omfattar initialt 8 noder. Affären genomförs i samarbete med Fiberdata.


FINANSIELL STÄLLNING

Intäkter och kostnader
Bolagets försäljningsintäkter för perioden uppgick till 0,5 MSEK. Under första halvåret har satsningen på produktutveckling samt kommersialisering av företagets produkter fortsatt. Dessutom prioriteras uppbyggnaden av en internationell marknadsorganisation. I moderbolagets administrationskostnader ingår kostnader för nyemission samt konsultkostnader av engångskaraktär med sammanlagt 6,2 MSEK. Totala kostnaderna för perioden uppgick till 96,9 MSEK, varav 50,0 MSEK avser andra kvartalet.


Investeringar i anläggningstillgångar
Investeringar i materiella anläggningstillgångar uppgick under perioden till 0,6 MSEK


Likviditet och finansiering
Under perioden genomfördes en nyemission som tillsammans med under perioden genomförda optionsinlösen tillförde bolaget 260,4 MSEK. Likvida medel i form av kassa och banktillgodohavanden i koncernen uppgick vid periodens slut till 260,1 MSEK.


Kommande rapport från Net Insight

· Delårsrapport januari - september: 2000-10-31


Hela rapporten inklusive tabeller kan laddas ned från medföljande länk.

Attachments

Delårsrapport 1 januari - 30 juni, 2000