Hydro bygger omsmelteverk i Spania


Norsk Hydro skal bygget et pressboltstøperi og omsmelteverk for aluminium skrap i Spania. Verket, som bygges i Azuqueca nær Madrid, vil stå ferdig i november 2001 med en årskapasitet på 60.000 tonn.

Det nye omsmelteverket vil produsere pressbolt av primær kvalitet, basert på skrap. Investeringen er et ledd i Hydro Aluminium Metalls vekststrategi. Verket vil betjene Hydros raskt voksende marked for pressbolt i Spania og Portugal. Bedriften vil bli en del av Hydros nettverk av støperier basert på aluminium skrap i Europa. Hydro har fra før slike omsmelteverk i Frankrike, Luxembourg og Tyskland. Hydro inngikk i august en avtale om å overta en tilsvarende bedrift i Storbritannia. Denne overtagelsen vil finne sted når de endelige tillatelser fra britiske myndigheter foreligger. Når verket i Spania kommer i drift sent neste vil disse fem europeiske omsmelteverkene ha en årskapasitet på nær 300.000 tonn.
Hydro driver også en omfattende resirkulering av aluminium i Holmestrand her i Norge.

Verket i Spania kan trekke på Hydro Aluminiums støperiteknologi og omfattende driftserfaring, som er utviklet med basis i de norske metallverkene. Hydro kan dokumentere høy produktivitet innen omsmelting av skrap, samtidig som man tar hensyn til miljø og sikkerhet. Totale investeringer i Azuqueca vil være ca. 200 millioner kroner. Den nye bedriften vil ha ca. 40 arbeidsplasser når den kommer i drift.

Hydro Aluminium er markedsleder i Europa når det gjelder pressbolt. Pressbolt er et støperiprodukt av aluminium som benyttes til profilproduksjon. Hydro leverte 780.000 tonn pressbolt til sine europeiske kunder i 1999. Hydro venter en jevn vekst i totalmarkedet for pressbolt og legger også opp til å øke sin markedsandel. Anlegg som produserer pressbolt fra skrap ventes å øke sin markedsandel i tiden framover. Hydro åpner senere i år et nytt omsmelteverk i Henderson, Kentucky, USA med en årskapasitet på 90.000 tonn.