Länsrätten gav aktietrend rätt: aktietävlingen inget lotteri


Länsrätten i Västmanland undanröjde på onsdagen (2000-09-20) Lotteriinspektionens förbud för Aktietrend att bedriva tävlingar över internet.
Rätten avvisade även Lotterinspektionens viteshot på en miljon kronor.
 
Länsrätten slår fast att "om utgången i en tävling beror på yrkesskicklighet eller särskild utbildning och liknande anses tävling inte vara lotteri (prp.1993/94:182). När det gäller kursutveckling på aktier förekommer - särskilt när det gäller större kursändringar - inslag av slump genom t.ex. icke förutsebara händelser som får företagsekonomisk betydelse.
Med hänsyn tagen till vad som framkommit om förutsättningarna för framgång i de aktuella arrangemangen anser länsrätten dock att den allmänna karaktären i Aktiekampen, Dagens Vinnare&Förlorare och Månadskampen icke är sådan att tävlingarna skall anses som lotteri".
 
Aktietrends VD Ingemar Bjerkborn, säger:
"Vi har hela tiden vetat att börsen inte är något lotteri. Domen kan ses som ett erkännande till aktiemäklare och finansmarknaden att de inte sysslar med lotteri. Länsrättens dom känns som en seger, men samtidigt har Lotteriinspektionens ingripande allvarligt skadat vår verksamhet. Under den tid som vi haft inspektionens
hot om miljonböter över oss har vi bara kunnat driva våra tävlingar på sparlåga.
Det goda är att vi haft tid att utveckla nya tävlingar baserad på de finansiella marknaderna samt att vi under denna tid ingått avtal med nya partners."
 
Ytterligare information lämnas av Ingemar Bjerkborn tel 08 661 91 60 eller
070 741 30 60.
 
 
Aktietrends största ägare är Kinnevik och Cherry. Företaget specialiserar sig på att utveckla tävlingar inriktade på aktiemarknaden. Samarbetspartnern Svenska Handikappidrottsförbundet får del av omsättningen, som kommer att användas till satsningen på OS i Sydney. Tävlingarna är helt internetbaserade och gör det möjligt för de tävlande att minut för minut följa tävlingsportföljernas utveckling. För att kunna tävla måste man vara medlem i Aktietrend.
Aktietrend har i dag över 27 000 medlemmar.

Attachments

Pressmeddelande (PDF)