Driftsresultat på 62 mill i 1. kvartal 2001


Viktige hendelser siste periode

* ProSafe kjøper Nortrans Offshore Ltd (Nortrans) for NOK 1.764 mill. Virksomheten vil inngå i konsernregnskapet fra 1. april 2001.
* Statoil tildeler ProSafe kontrakt for bruk av serviceriggen Safe Britannia på Statfjord-feltet i 2. kvartal 2001. Kontrakten har en varighet på 90 dager, og verdien utgjør i størrelsesorden NOK 51 mill.
* Norsk Hydro tildeler ProSafe kontrakt for leveranse av flotelltjenester på Fram-feltet i 2003. Kontrakten har en varighet på 60 dager, og verdien utgjør i størrelsesorden USD 9 mill.
* Statoil forlenger vedlikeholds- og modifikasjonskontrakten på Heidrun. Kontrakten strekker seg til ut 2002, og har en verdi på ca. NOK 100 mill.
* FPSO'en Ruby Princess får forlenget kontrakt på Ruby feltet offshore Vietnam med varighet på ett år til høsten 2002. Verdien er på ca. USD 28 mill inkl. gjenværende 6 måneder av den faste kontrakten.
* ProSafe selger Procon Engineering AS for NOK 118 mill.

(Tall i parentes refererer til tilsvarende periode i fjor)

Hovedtall
ProSafe oppnådde et driftsresultat på NOK 62 mill i 1. kvartal 2001 basert på en riggutnyttelse på 60%. Driftsresultatet innen Offshore Drilling & Related Services bidro med NOK 22 mill, mens Other Business gikk i balanse som forventet. Virksomheten i Nortrans (Floating Production) vil inngå i konsolidert resultatregnskap fra 1. april 2001. Procon Engineering AS er medtatt i konsernregnskapet til og med 28. februar 2001. Alle resultatposter knyttet til denne virksomheten er rapportert som andre poster, og sammenligningstallene er justert tilsvarende.

I 1. kvartal utgjorde resultat etter skatt NOK 23 mill (NOK 0 mill). Urealisert valutatap på selskapets langsiktige lån som følge av en økt USD-kurs i perioden utgjorde NOK 45 mill. En sterk USD-kurs er imidlertid positivt for ProSafe fordi en stor del av rateinntektene er i USD og fordi selskapets rigger verdsettes i USD. Kontantstrømmen utgjorde NOK 75 mill (NOK -45 mill), mens resultat og kontantstrøm pr aksje utgjorde henholdsvis NOK 0,87 (NOK 0,02) og NOK 2,83 (NOK -1,72).

Forretningsområdene
Offshore Support Services oppnådde i 1. kvartal et driftsresultat på NOK 45 mill (NOK 56 mill). Utnyttelsesgraden for riggflåten var 60%, en reduksjon på 7%-poeng sammenlignet med ifjor.

Offshore Drilling & Related Services oppnådde i 1. kvartal et driftsresultat på NOK 22 mill (NOK 11 mill). Økningen skyldes at Rubicon har vært på kontrakt i første kvartal i år, mens den i fjor var under mobilisering. En annen årsak er økt aktivitet innenfor tekniske tjenester.
Other Business oppnådde i 1. kvartal et driftsresultat på NOK 0 mill (NOK 0 mill) som forventet. Ordrereserven knyttet til modulproduksjonen i Aberdeen utgjorde NOK 75 mill ved utløpet av kvartalet.

Fremtidsutsikter
Innen Offshore Support Services er Safe Britannia og Safe Scandinavia, som i årets første kvartal ble aktivt markedsført for nye oppdrag, engasjert i 90 og minst 42 dager på hhv. Statfjord og Judy i 2. kvartal 2001. Regalia gikk på kontrakt vest for Shetland medio april, mens styret er optimistisk med tanke på fornyet kontrakt for Safe Lancia f.o.m. august i år i Mexico.

For virksomheten innen Offshore Drilling & Related Services forventes en utvikling i kvartalene fremover på linje med inneværende kvartal. Styret legger i denne forbindelse til grunn at det oppnås forlengelse for lettvektsriggen Rubicon fra sommeren for Norsk Hydro på Snorre. Forøvrig er fremtidsutsiktene for dette området positive basert på bl.a. fremtidige muligheter i Baku. Videreutvikling av virksomheten - både geografisk og i form av nye tjenester - er også viktig i lys av kommende opsjonsforhandlinger på bl.a. Gullfaks som vil kunne ha tildels betydelig innvirkning på områdets aktivitetsnivå.

Det nye forretningsområdet Floating Production som består av Nortrans blir regnskapsmessig konsolidert f.o.m. 1. april. Selskapet fikk nylig forlenget kontrakten for FPSO'en Ruby Princess i ett år. Samtidig er konverteringsprosjektet Espoir under kontroll og innenfor tid og budsjett. Forøvrig er markedsutsiktene innen flytende produksjon sterkt positive.

ProSafe er notert på Oslo Børs med ticker kode PRS.

Oslo, 7. mai 2001

For rapport med tabeller, følg vedlagte link: