Sluttordninger og nedskrivninger belaster regnskapet


Norsk Hydro har siden desember i fjor vært inne i en omfattende forbedringsprosess som skal gi økt inntjening og bedret konkurransekraft for virksomhetene i Grenland-området og det er i denne forbindelse identifisert en overtallighet på omlag 500 - 550 årsverk.

Ialt har 415 ansatte inngått avtale om ulike former for sluttordninger. Kostnadene for sluttordninger beløper seg til omlag 660 millioner kroner og vil bli belastet regnskapet for annet kvartal 2001. Av dette beløpet vil omlag 180 millioner kroner bli belastet Plantenæringsegmentet, 105 millioner kroner Magnesium, 75 millioner kroner Petrokjemi og de resterende 300 millioner kroner Øvrige virksomheter.

Hydro tar sikte på å finne alternativt arbeid for ansatte det foreløpig ikke er funnet løsning for. Innenfor deler av konsernet er det behov for økt bemanning.

Som et ledd i arbeidet med å forbedre lønnsomheten ved fabrikkanleggene i Porsgrunn er det også besluttet å stenge produksjonen av kaliumnitrat som over tid har vist svak lønnsomhet. Dette medfører et nedskrivningsbehov på 75 millioner kroner innenfor Plantenæring, mens nedbemanningskostnadene er dekket av den ovennevnte avsetning.

I forbindelse med forbedringsprogrammet Hydro Agri Turnaround har det vært mulig å identifisere et betydelig effektiviseringspotensiale ved omlegging av logistikk- og distribusjonssystemet i Storbritannia. Omleggingen vil medføre reduksjoner i arbeidsstokken på 85 personer. Totale engangskostnader som belastes i andre kvartal vil være 130 millioner kroner, hvorav det vesentligste er nedskrivning av anleggsmidler i lager- og distribusjonskjeden.

Samlet vil de nevnte engangskostnadene belaste Hydros driftsresultat for andre kvartal med omlag 865 millioner kroner, hvorav omlag 165 millioner kroner er nedskrivning av anleggsmidler.