Amorteringen på valutaskulden kan bli lägre än 25 miljarder kronor


Riksgäldskontoret har regeringens uppdrag att amortera motsvarande 35 miljarder kronor (±15 mdr) på valutaskulden under 2001. Kontoret beslöt i december 2000 - med hänvisningen till den svaga kronkursen - att tills vidare sänka amorteringstakten till 25 miljarder kronor.

Riksgäldskontoret har således utnyttjat 10 av maximala 15 miljarder i variationsutrymme. Därutöver behövs en buffert för att parera för realiserade kursförluster på förfallande valutalån, skuldbytesavtal m.m. I turbulenta marknader behövs därför en inte obetydlig säkerhetsmarginal för att styra skuldens amorteringstakt räknat i kronor. Totalt uppgår valutaskulden till motsvarande ca 400 miljarder kronor.

Mot bakgrund av att kronkursen nu är svag är det dock naturligt att Riksgäldskontoret efter förmåga försöker styra så att amorteringen snarare blir lägre än högre än 25 miljarder kr. Amorteringen kommer därför sannolikt att hamna i intervallet 20-25 miljarder kronor.

Växlingen mellan utländsk valuta och kronor sker genom Riksbanken. Riksbanken har valt att växla ett fast belopp varje dag mellan kl. 8.30 och 8.45. För mer information om Riksbankens valutaväxlingar se Riksbankens pressmeddelande från 22 december 2000.