Qmedia väljer Net Insights plattform för utbyggnad av amerikanskt medienät


Qmedia, som specialiserat sig på bredbandstjänster till medieföretag, har förutom avtalet med Net Insight, även tecknat strategiska avtal med Fujitsu, Level 3 och ADC om leverans av kompletterande optisk utrustning, fiber och nätverksinterface.

Avsikten är att bygga ett nationstäckande digitalt nätverk som förbinder företag verksamma inom medieproduktion och distribution. Qmedia räknar med att investera omkring 20 miljoner dollar i projektet under en tvåårsperiod.

Nätet, som planeras att börja byggas under hösten, kommer att förbinda medieintensiva områden runt om i USA, och inkludera städer som New York, Los Angeles, Chicago, Atlanta, Miami, Toronto och Vancover.

TV- och filmproduktionsbolag som kopplas till det optiska fibernätet kommer med Qmedias tjänster för video- och datatransmission att kunna sänka sina kostnader för produktion och distribution, samtidigt som högsta möjliga ljud- och bildkvalitet kan behållas. Nätet ska erbjuda ett kostnadseffektivt komplement till satellitlänkar och transport av videokassetter.

- Net Insights plattform Nimbra bygger på ny teknik som är utvecklad specifikt för medienät. Net Insights optiska växlar kommer att transportera såväl komprimerade videoströmmar över IP som okomprimerad digital studiovideo med 270 Mbps över samma fiber. Det gör att vi kan leverera medietjänster av oöverträffad kvalitet till mycket låg kostnad, säger Russ Hamm, grundare av Qmedia.

Bland Qmedias planerade tjänster i det nya medienätet finns programdistribution, digitala videoproduktionstjänster, punkt-till-punkt, punkt-till-multipunkt. Allt på regional och nationell basis.

- Avtalet är ett genombrott för Net Insight på den amerikanska marknaden. Vi är oerhört glada över partnerskapet med Qmedia. De har, precis som vi, sett en tydlig efterfrågan på nät som är dedicerade till transport av ljud och bild. Stora direkta kostnadsbesparingar och kvalitetsvinster gör att investeringar betalar sig snabbt. Därmed finns det en stor betalningsvilja för den här typen av lösningar, säger Bengt Olsson, VD, Net Insight.