Telenor og NRK samarbeider om bredbåndsinnhold


Avtalen er inngått mellom utviklingsdivisjonen NRK Futurum og Telenors FSN prosjekt (Full Service Network), som jobber med å utvikle morgendagens telenett basert på IP.

"Sammen skal vi bidra til at Norge vil ligge i fremste rekke når det gjelder å fylle bredbåndet med interessant innhold. Vi skal utvikle både spennende og nyttige tjenester, som raskt kan kommersialiseres og tilbys kundene. For en innholdsleverandør som NRK og teleoperatør som Telenor, er dette en vinn - vinn situasjon," sier Telenors konserndirektør for teknologi, Berit Svendsen.

"Vi skal utnytte dagens sterke markedsposisjon som Norges fremste multimedieprodusent til å ta en vesentlig posisjon i et tidlig bredbåndsmarked. En avtale med Telenor FSN er et viktig skritt i riktig retning for å nå målet," sier Svein Prestvik, direktør i NRK Futurum.

Avtalen er i første omgang knyttet opp til et pilotprosjekt i Telenor FSN. Utvalgte kunder i borettslag i Oslo, Bergen og Trondheim tester i disse dager ut TV, film, e-learning og Internett over en ADSL tilknytning. Videoene i pilotprosjektet overføres med en kapasitet på 1,5 Mbit/s. Dette gir bra TV-kvalitet og er overlegen den "Internett-kvalitet" som mange vanligvis tilbyr.

Det er til dette pilotprosjektet NRK i første omgang skal levere programmer som nyheter og underholdning på forespørsel,eller Video on Demand. Dermed kan kundene velge hvilke innslag de vil se - når de vil.

Pilotforsøket tester også ut en forretningsmodell med nye betalingsløsninger. Det innebærer at kundene kan betale innholdet direkte til innholdsleverandører via et felles betalings-, sikkerhets- og dokumentasjonssystem. En slik forretningsmodell vil sikre innholdsleverandører helt nye muligheter til å tjene penger på innhold.



Om NRK Futurum
NRKs utviklingsdivisjon, NRK Futurum, utvikler innholdskonsepter og forretningsmodeller for digitale medier basert på radio og TV. NRK skal utvikle bredbåndsinnhold som en forlengelse og styrking av dagens Internett tilbud med TV lignende innhold, og for å bygge opp et erfaringsgrunnlag som tilnærming til digital TV.

Om Telenors FSN-prosjekt
FSN (Full Service Network) er et samarbeidsprosjekt mellom Telenor og Cisco om å etablere en integrert infrastruktur for telefoni, data og multimediatjenester basert på IP-protokollen. FSN omfatter både faste og mobile aksesser. I hovedsak vil denne infrastrukturen kunne erstatte dagens ulike nett og medføre en dramatisk økt overføringskapasitet. FSN-prosjektet er nå inne i en fase hvor flere av tjenestene testes ut i pilot.