KEMIRA, NORDEA CAPITAL JA SITRA OSAKKAIKSI OULULAISEEN LÄÄKEKEHITYSYHTIÖÖN


Pharmatory on keskittynyt mm. lääkeaineiden prosessikehitys-, pientuotanto- ja laadunvarmistuspalveluihin. Yhtiön toimiva johto ja perustajat jatkavat myös yhtiön osakkaina.

Pharmatory järjestää uusosakeannin uusille omistajilleen, ja varat käytetään Kemiran Oulun tehtaiden yhteydessä olevien tuotanto-, laboratorio- ja toimistotilojen perustamiseen. Kokonaisinvestointi on 3,5 miljoonaa euroa. Vuokrattaviin tiloihin on tulossa myös Pharmatoryn yhteistyökumppani, turkulainen Galilaeus Oy, joka sijoittaa 1,7 miljoonaa euroa aktiivisten lääkeaineiden fermentointituotannon aloittamiseen. Tuotantotilat valmistuvat kevään ja kesän 2002 aikana.

Orgaanisia hienokemikaaleja valmistavan Kemira Fine Chemicals Oy:n sijoitus Pharmatoryyn on yhtiön kasvustrategian mukainen, Kemira Fine Chemicals laajentaa toimintaansa lääkeaineintermediaattien rahtivalmistukseen. Pharmatory-yhteistyössä yhtiön GMP-osaaminen (Good Manufacturing Practice) kasvaa ja yhtiö pystyy tarjoamaan maailman johtaville lääkeaineyrityksille entistä laajempaa prosessikehitystä ja pienten tuotemäärien GMP-tasoista valmistusta.

Pharmatory tarjoaa asiakkailleen innovaatioiden tuotteistamista, johon kuuluvat mm. tuote- ja prosessikehitystutkimus, aktiivisten lääkeaineiden pienen mittakaavan GMP-valmistus sekä analyysimenetelmien kehitys. Yhtiön tärkeimpiä asiakkaita ovat suomalaiset lääkekehitysyhtiöt, ja alustavia yhteistyöneuvotteluja on käyty myös ruotsalaisten ja saksalaisten lääkekehitysyhtiöiden kanssa. Pilot-tuotantoyhteistyötä on ollut Kemira Fine Chemicalsin ja VTT Kemiantekniikan kanssa. Mahdollisina asiakkaita ovat myös eräät suomalaiset keskussairaalat sekä Kemira Fine Chemicalsin ja Sitran liikeverkoston välityksellä maailmalta löytyvät lääkeyritykset.

Pharmatoryn lähiajan tavoitteena on kasvaa merkittäväksi lääkealan kehityspalvelujen toimittajaksi Suomessa ja Pohjois-Euroopassa sekä laajentaa toimintaansa Kemiran ja Sitran verkoston avulla Eurooppaan ja maailmanlaajuisesti. Vuoden 2005 liikevaihdoksi arvioidaan noin 3,5 miljoonaa euroa, jolloin yhtiön arvioidaan työllistävän noin 40 henkilöä. Tavoitteena on myös Galilaeus Oy:n teknologian avulla saavuttaa merkittävä asema GMP-fermentointipalvelun tarjoajana.

Pharmatory Oy on aloittanut toimintansa tämän vuoden alussa Oulun Medipolis Centerissä ja sen toimitusjohtajana on Seppo Parhi.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Seppo Parhi, Pharmatory Oy, puh. (08) 537 2540, gsm 044-270 7270
Toimitusjohtaja Ulf Björkqvist, Kemira Fine Chemicals Oy, puh. 010 862 1495, gsm 050-500 4613
Sijoitusjohtaja Eero Piipponen, Nordea Capital Oy pääomarahasto Profita Fund II,
puh. (09)1654 3210, gsm 050-64 515
Toimialajohtaja Juha Vapaavuori, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, puh. (09) 618 99 215,
gsm 050-372 0824
Toimitusjohtaja Kristiina Ylihonko, Galilaeus Oy, puh. 02-274 1450, gsm 040-579 9872