KEMIRAN VININGS-KAUPPA VAHVISTUI YHDYSVALLOISSA


Kaupan myötä Kemira kasvaa vahvasta eurooppalaisesta yhdeksi merkittävimmistä metsäteollisuutta maailmanlaajuisesti palvelevista erikoiskemikaalitoimittajista. Kauppahinta on 138 milj. dollaria eli 153 milj. euroa.

Kemira tarjoaa paperi- ja selluteollisuudelle kattavia kokonaisratkaisuja sellu-, valkaisu-, retentio-, hydrofobointi-, saostumanesto-, päällystys- ja vedenkäsittelykemikaaleissa. Viningsin vahvuutena kokonaisuudessa ovat prosessikemikaalit kuten saostuman- ja vaahdonestoaineet, pigmentin dispergointiaineet ja musteenpoistokemikaalit. Tuotteita käytetään sellu- ja paperiteollisuuden tuottavuuden lisäämisessä ja ne mahdollistavat kierrätyskuidun suuremman käytön.

Vinings on alallaan yksi Pohjois-Amerikan johtavia toimittajia. Sen liikevaihto vuonna 2000 oli noin 150 miljoonaa dollaria ja sen palveluksessa on noin 340 henkilöä.

Kemiralla on Pohjois-Amerikassa kahdeksan tuotantolaitosta. Kanadan Maitlandissa tuotetaan valkaisussa käytettävää vetyperoksidia, ja Viningsin myötä kokonaisuuteen kuuluu seitsemän tehdasta Pohjois-Amerikan merkittävimmillä paperintuotantoalueilla: Mariettassa, West Oakissa ja Midwayssä (Georgia), Washougalissa (Washington), Fortvillessä (Indiana) sekä Kanadassa Prince Georgessa (Brittiläinen Kolumbia) ja St. Catharinessä (Ontario). Viningsin pääkonttori on Mariettassa lähellä Atlantaa. Yhteensä Kemiran Pohjois-Amerikan toiminnot työllistävät 400 henkeä.

Kemiralle laajentuminen Pohjois-Amerikassa on merkittävä askel, sillä yrityskaupalla vahvistetaan yhtiön strategista tavoitetta tulla paperi- ja sellukemikaaleissa johtavaksi yritykseksi Euroopan lisäksi myös maailmanlaajuisesti. Viningsin ja Kemiran toiminnoissa ei ole juurikaan päällekäisyyksiä ja yritysoston myötä saavutetaan voimakasta synergiaa ja vahvistetaan molempien yhtiöiden liiketoimintoja.

Paperi- ja sellukemikaalit ovat yksi Kemiran keskeisiä kasvualueita. Yhtiö on maailmanlaajuisesti merkittävä valkaisukemikaalien, erikoispaperikemikaalien ja vesikemikaalien toimittaja. Kaupan myötä Kemiran paperi- ja sellukemikaalien liikevaihto nousee yli 500 miljoonaan euroon vuodessa.

Lisätietoja:

Kemira Chemicals Oy,
Toimitusjohtaja Yrjö Sipilä, puh. 010 862 1605, gsm 050 553 4912
Johtaja Juhani Lindholm, puh. 010 862 1606, gsm 050 553 4931
BU-päällikkö Michael Strand, puh. 010 862 7285, gsm 050 692 85