NHY - Foreløpig regnskap 2001


Norsk Hydros resultat etter skatt i 2001 var 7.892 millioner kroner ( 30,50 kroner per aksje) mot 13.981 millioner kroner ( 53,40 kroner per aksje) i 2000. Svekkelsen skyldes særlig lavere oljepriser og lavere priser og marginer innenfor Lettmetall. Svekkelsen i markedene har særlig gitt utslag i siste halvår. Agri har fullført sitt forbedringsprogram og har oppnådd vesentlig bedring i lønnsomhet i forhold til året før.

Resultatene både for 2001 og 2000 inkluderer gevinster ved avhendelse av virksomhet. For 2001 utgjorde disse gevinstene omlag 520 millioner kroner etter skatt ( 2,00 kroner per aksje) og for 2000 utgjorde disse gevinstene omlag 2.800 millioner kroner etter skatt ( 10,70 kroner per aksje).

I fjerde kvartal var resultat etter skatt 1.144 millioner kroner ( 4,40 kroner per aksje) mot 4.859 millioner kroner (18,60 kroner per aksje) i samme periode i fjor. Resultatet for fjerde kvartal 2000 inkluderer gevinst ved avhendelse av Hydro Seafood på 1.035 millioner kroner etter skatt ( 4.00 kroner per aksje).

Styret foreslår for Generalforsamlingen et utbytte på kr 10 per aksje, mot kr.9,50 året før.

- I løpet av 2001 har Hydro tatt viktige strategiske skritt som bidrar til å styrke selskapets posisjoner innen alle de tre hovedområdene, sier generaldirektør Eivind Reiten. Avtalen om overtakelse av det tyske selskapet VAW Aluminium som ble inngått like etter nyttår, gjør Hydro til et av verdens ledende aluminiumselskaper. Agri har etter en vellykket snuoperasjon inntatt en global lederstilling innen gjødselsindustrien, mens Hydros oljevirksomhet er inne i en betydelig vekst internasjonalt.

Våre økonomiske resultater for 2001 preges av lavere oljepriser og vanskelige markedsforhold for lettmetaller, særlig i siste halvår. Agri bidrar positivt ved en sterk resultatframgang og det er fortsatt gode resultater og volumvekst i olje. Det er likevel ikke tilfredsstillende at vi ikke har nådd opp i den avkastning vi har som målsetting. At vi i 2001 tross økende omfang på forretningsdriften har redusert de faste kostnadene og er i gang med omfattende forbedringstiltak særlig innen lettmetallvirksomhetene, vil styrke vår framtidige evne til å oppnå god avkastning, sier Reiten.

Produksjonen av olje og gass øker, men Olje og Energi har svakere økonomiske resultater vesentlig på grunn av lavere oljepriser. Oljeproduksjonen utenfor norsk sokkel har hatt en betydelig økning mot slutten av året med produksjonsstart fra Girassol-feltet i Angola, og i januar 2002 ved oppstart av Terra Nova i Canada. Letevirksomheten internasjonalt har fått tilgang på viktige nye lisensområder.

Lettmetall hadde mot slutten av året svake resultater, særlig grunnet svekkede konjunkturer med lave priser og marginer på metall og bearbeidede produkter. Nedleggelse av primærproduksjon av magnesium i Norge og kostnader til andre forbedringstiltak har også belastet resultatet i siste kvartal. Overtakelsen av det franske selskapet Technal har gjort Hydro til verdens ledende selskap innen aluminium byggsystemer. Avtalen om overtakelse av det tyske aluminiumselskapet VAW vil gjøre Hydro Aluminium til det ledende aluminiumselskap i Europa.

Agri-området har fullført sin omfattende forbedringsprosess og oppnådde en kraftig bedring i konkurranseposisjon og lønnsomhet. Restruktureringen i den europeiske gjødselindustrien har gitt en betydelig bedring i kapasitetsutnyttelsen, og det har vært god vekst i Hydros salg utenfor Europa.

Mer informasjon om Norsk Hydro ASA og om foreløpig resultat for 2001 er tilgjengelig på Internett: http://www.hydro.com

Attachments

4. kvartal 2001