Telenor første kvartal: Vekst og økte marginer


Telenor har i første kvartal hatt sterk fokus på å bedre driftsmarginene gjennom operasjonell effektivisering. Konsernet har oppnådd betydelige forbedringer i marginene og reduserte driftsmessige investeringer (capex) både innen mobil- og fasttelefoni i Norge. Det er fortsatt sterk vekst i de utenlandske mobiloperasjonene. Telenor har 9,3 millioner mobilabonnement i Norge og i utlandet ved utgangen av første kvartal når vi regner inn den forholdsmessige andel i de selskapene konsernet har eierandeler i. Business Solutions er inne i en snuoperasjon som nå begynner å vise resultater, mens større etterspørsel etter ADSL har medført kostnader som har belastet resultatet i Plus.

I første kvartal økte driftsinntektene eksklusive gevinster med 1.821 millioner kroner til 11.518 millioner kroner. Dette er en økning på 19 prosent i forhold samme periode i fjor. EBITDA var i første kvartal 2.926 millioner kroner når gevinster og tap holdes utenfor. Dette er en vekst på 27,6 prosent, eller 633 millioner kroner sammenlignet med første kvartal i fjor.

"Telenor har i første kvartal arbeidet målbevisst med sikte på å bedre marginene, noe som har gitt en god resultatvekst. Konsernet har nå en betydelig internasjonal mobiloperasjon med solid underliggende vekst. Telenor er nå den største mobiloperatør med base i Norden, og totalt internasjonalt har konsernet 9,3 millioner mobilabonnement når vi regner inn vår forholdsmessige andel i de selskapene vi har eierandeler i," sier konsernsjef Tormod Hermansen.

Telenors balanse er sterk med en egenkapitalandel på 49,4 prosent. Netto rentebærende gjeld har økt med 11,3 milliarder kroner siden årsskiftet til 24,4 milliarder kroner, i hovedsak som følge av kjøpet av det ungarske mobilselskapet Pannon GSM og det amerikanske satellittselskapet COMSAT. De driftsmessige investeringene i første kvartal var 1,9 milliarder kroner, en reduksjon på 0,5 milliarder kroner sammenlignet med samme periode i fjor.

Telenor vil i år videreføre arbeidet med en sterkere fokusering på kjernevirksomhetene og gjennomføring av ulike kostnadseffektiviserende tiltak. Konsernet venter en fortsatt god vekst i driftsinntektene som følge av en samlet sett positiv underliggende utvikling for eksisterende virksomheter, inkludert kjøpt virksomhet.


Til redaksjonen:
Kvartalsrapporten og presentasjonene som brukes under pressekonferansen vil bli gjort tilgjengelig på www.telenor.no


Telenor:
Telenor er et av Norges største verdiskapende selskaper med driftsinntekter i 2001 på vel 46 milliarder kroner og om lag 21 000 årsverk i inn- og utland. Telenor er markedsleder i Norge innen telekommunikasjon, datatjenester og medieformidling, og har en betydelig internasjonal virksomhet, spesielt innen mobilkommunikasjon, TV-distribusjon og satellittkommunikasjon. Telenor er notert på Oslo Børs (TEL) og på Nasdaq i New York (TELN)