Roosland opent opnieuw de aanval op AND


Deze beslagen vormen opnieuw een daad van agressie van de kant van Roosland tegen het AND concern met als oogmerk zichzelf in een geprivilegieerde positie te manoeuvreren. De beslagen zijn onverwacht gelegd omdat overleg gaande was tussen AND en Roosland over de nadere invulling en aanpassing van de leningsovereenkomst naar aanleiding van de ongeoorloofde 5 december emissies, waarover Roosland de regie voerde. Bovendien zijn de gelegde beslagen onrechtmatig, mede gezien het feit dat AND Products B.V. en AND Data Ireland Limited geen partij zijn bij de overeenkomst van geldlening. AND beraadt zich dan ook over stappen tegen Roosland en haar directeuren Cees de Bruin en Han de Kruif.

Naar aanleiding van het begin maart 2002 verschenen verslag van de door de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam benoemde onderzoeker over het door AND gevoerde beleid was de positie van De Kruif onhoudbaar geworden. Op 25 maart 2002 stapte hij op als commissaris bij AND. In voornoemd verslag werd vernietigend geoordeeld over het optreden van De Kruif en grootaandeelhouder Roosland. De onderzoeker constateerde dat er bij AND sprake was geweest van een door Roosland en De Kruif gepleegde machtsgreep waarbij o.a. het Fondsenreglement opzettelijk werd overtreden.

De beslagen zijn met name ongelukkig omdat het concern - nadat nog op 22 februari 2001 surséance van betaling aan AND werd verleend - juist doende is de opgaande lijn die begin dit jaar werd ingezet door te trekken. De volgende week te verschijnen kwartaalcijfers zullen - zoals reeds tijdens de op 25 maart 2002 gehouden algemene vergadering van aandeelhouders werd geïndiceerd - voor zich spreken.

AND International Publishers N.V. is een internationale organisatie die zich specialiseert in het leveren van geografische diensten. Hiertoe verzamelt en onderhoudt AND wereldwijd wegen- en adresinformatie, die in combinatie met de unieke software-technologieën voor diverse doeleinden en in verschillende markten kunnen worden ingezet.