Telenors forskningspris 2002 til dansk forsker


Forskningsprisen blir delt ut i dag under Studiemøtet i Sandefjord, elektronikk- og databransjens årlige samling. Tema for årets pris er "Mobilitet og trådløs aksess til internett - teknologier, nye tjenester og anvendelser".

Professor Christian S. Jensen har bygget opp og leder en forskningsgruppe som er blant de aller fremste i internasjonal sammenheng innen området databaser, spesielt innrettet mot representasjon av bevelige objekter. Dette er forskning på hvordan teknologien skal kunne yte like gode tjenester til dem som er i bevegelse som til dem som sitter på et kontor, og er svært aktuelle problemstillinger for utvikling av mobile internettjenester.

Jensens forskning berører spesielt tre områder: Allestedsnærværende datateknologi (pervasive computing), tidsbestemte databaser og forretningslogikk (business intelligence). Forskningen har skapt særlig oppsiktsvekkende resultater når det gjelder posisjonsbestemmelse. Ny teknikk gjør det mulig å bestemme posisjonen til en mobilterminal ned mot en meters nøyaktighet, og dette berører direkte en rekke nye tjenester som er under utvikling, særlig for bredbåndsmarkedet.

Professor Jensen har både Ph.D og Dr. Techn grad. Ved siden av sin stilling som professor ved universitetet i Aalborg, har han et æresprofessorat ved universitetet i Cardiff, er gjesteprofessor ved universitetet i Arizona, og professor II ved Høgskolen i Agder. Han har publisert mer enn 100 titler, og har posisjoner som redaktør og faglig leder ved ledende internasjonale tidsskrifter og konferanser.

"Professor Jensen skårer høyt på samtlige kriterier som er satt opp for forskningsprisen. Han har utviklet et fagområde som har stor relevans i forhold til temaet for årets pris. Han har dokumentert faglig kvalitet av ypperste klasse, og er i gang med å fremme industriell utvikling. I tillegg har han bygd opp et omfattende nettverk for formidling av resultater. Vi mener også at han arbeider med et fagområde som vil få stor betydning i årene fremover," sier konserndirektør for teknologi Telenor, Berit Svendsen, som er formann i den internasjonalt sammensatte juryen.
 
Det er sjette gang Telenor deler ut sin nordiske forskningspris. Tidligere vinnere er dr. Gisle Bjøntegaard, Telenor (1997), professor Stephen Pink, Universitetet i Luleå (1998), Telepatologigruppen i Tromsø (1999), professor Peter Andrekson, Chalmers tekniska högskola Gøteborg (2000) og professor Jon Bing, Universitetet i Oslo (2001). I 1997 ble det dessuten delt ut en tilleggspris på  50 000 kroner til Birger Møller-Pedersen, Dag Belsnes og Øistein Haugen for deres arbeid med definering av SDL92 ved Norsk Regnesentral.