Metod för analys av vita blodkroppar godkänd av SWEDAC


I mars förra året ansökte Sahlgrenska universitetssjukhuset Klinisk Kemi hos SWEDAC (en statlig tillsynsmyndighet som kompetensprövar de organ som ska utföra analys, provning, kalibrering, certifiering, kontroll och besiktning) om ändrad ackreditering för metoden differentialräkning av vita blodkroppar i blod, så att DiffMaster kan ingå i metoden. Sahlgrenska har sedan tidigare ackrediterats för denna metod, men i och med godkännandet är även användandet av CellaVisions DiffMaster, som en del i analysmetoden, ackrediterat. Godkännandet innebär att differentialräkningens analysprocess kan automatiseras och personal frigöras från den tidskrävande manuella arbetsmetoden för andra arbetsuppgifter.
 
Birgitta Swolin, överläkare på Sahlgrenska:" Personalen är mycket nöjda med att arbeta med DiffMastern. Arbetet är inte lika påfrestande och det har blivit roligare att utföra analyserna. Cellbilderna underlättar undervisning och diskussion av svårklassade celler, vilket är en tillgång i kvalitetsarbetet."
 
"Att DiffMaster ingår som del i den ackrediterade metoden är en kvalitetsstämpel" säger Yvonne Mårtensson, VD CellaVision AB.
 
Under mars månad kommer också Östra Sjukhuset i Göteborg att börja använda DiffMaster. Det blir då det åttonde sjukhuset i Sverige som i rutin använder DiffMaster för analys av vita blodkroppar.  

För ytterligare information v.v. kontakta:
Yvonne Mårtensson, VD, CellaVision AB, 046-286 44 01, 0708-33 77 82