Nokia vahvistaa asemaansa Kiinassa yhdistämällä tuotantoyhteisyrityksensä ja valmistautuu aloittamaan CDMA-matkapuhelinten valmistuksen Kiinassa


Nokia kertoi tänään yhdistävänsä neljä yhteisyritystään Kiinassa vahvistaen näin huomattavasti toiminnallista tehokkuuttaan ja kilpailuasemaansa alueella. Lisäksi Nokia kertoi suunnitelmistaan aloittaa CDMA-matkapuhelinten valmistus Kiinassa.
 
Yritysten yhdistyminen on Nokialle merkittävä virstanpylväs Kiinassa, sillä se vahvistaa yhtiön pitkäaikaista sitoutumista maahan ja korostaa Nokian ja sen kiinalaisten yhteistyökumppaneiden menestyksekästä yhteistyötä. Huipputeknologioiden ja Nokian Kiinassa kasvattamien T&K-panostusten ansiosta nyt syntyvällä uudella yrityksellä on hyvät lähtökohdat johtaa Kiinan matkapuhelin- ja verkkomarkkinoita sekä parantaa maailmanlaajuista kilpailukykyään.
 
Uuden yrityksen toimintaa johdetaan Beijingistä ja sillä on tehtaat myös Dongguanissa ja Suzhoussa. Yritys suunnittelee myös aloittavansa Nokian teknologiaan pohjautuvien CDMA-matkapuhelinten valmistuksen tarvittavat viranomaisluvat saatuaan. Uudesta yrityksestä tulee yksi suurimmista ulkomaalaisomistuksessa olevista yrityksistä Kiinassa, kuten myös maan suurin langattomien tietoliikennetuotteiden valmistaja ja viejä.
 
Fuusiossa neljästä Nokian nykyisestä yhteisyrityksestä muodostetaan yksi yhteisyritys. Syntyvä yhteisyritys tullaan muuttamaan ulkomaalaisomisteiseksi osakeyhtiöksi, kun asialle saadaan asianomaisten hallintoviranomaisten hyväksyntä.
 
Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa Nokian Kiinan suurimman yhteisyrityskumppanin, Putian Corporationin, pääjohtaja OuYang Zhongmou piti puheen kaikkien yhteisyritysten nimissä: "Olemme erittäin innostuneita tästä yhteenliittymästä. Se on luonnollinen jatke aiemmalle, erittäin hedelmälliselle yhteistyöllemme. Meillä on vahva usko yrityksen tulevaisuuteen. Kunkin yhteistyökumppanin vahvuudet valjastetaan uuden yrityksen parhaaksi. Meille yhteenliittymä ei merkitse ainoastaan lisää mahdollisuuksia Kiinassa, vaan myös kilpailukykymme paranemista maan markkinoiden ulkopuolella."
 
Tilaisuudessa oli läsnä myös Nokia Mobile Phonesin johtaja Matti Alahuhta: "Tämä on todellakin tärkeä virstanpylväs Nokialle Kiinassa ja se tuo hyvin esille jatkuvan sitoutumisemme Kiinan markkinoihin. Kiina on ja tulee olemaan maailmanlaajuisesti yksi Nokian merkittävimmistä tuotantokeskuksista sekä tärkeä T&K-keskittymä. Aikomuksemme aloittaa CDMA-matkapuhelinten valmistaminen Kiinassa mahdollistaa entistä laajemman tuotevalikoiman tarjoamisen kiinalaisille kuluttajille. Uudelle yritykselle se suo tilaisuuden tarttua Kiinan kasvavien CDMA-markkinoiden mahdollisuuksiin."
 
Nokian Kiinan-toimintojen johtaja Urpo Karjalainen kertoi: "Nokialla ja sen kiinalaisilla yhteistyökumppaneilla on jo takanaan erittäin menestyksekkäitä vuosia Kiinan markkinoilla. Nyt syntyvä yritys vahvistaa entisestään yhteistyötä kaikkien kiinalaisten yhteistyökumppaneidemme kesken, ja sillä on merkittävä vaikutus Nokian pitkän tähtäimen kehityssuunnitelmiin Kiinassa. Tuotantotoimintojemme yhdistäminen johtaa suurtuotannon, joustavuuden ja tehokkuuden mukanaan tuomaan kilpailuetuun, jonka avulla voimme parantaa asemaamme tällä jännittävällä ja nopeasti kasvavalla markkina-alueella."
 
Uusi yritys
- On yksi suurimmista ulkomaalaisenemmistöisistä yrityksistä Kiinassa ja Kiinan suurin langattoman viestintäteknologian valmistaja ja viejä
- Tuotanto keskitetään yhteen yritykseen aiemman neljän yrityksen sijaan
- Nokia on yrityksen suurin osakkeenomistaja yli 60 %:n osuudella
- Toiminta nykyisissä kohteissa jatkuu ja CDMA-matkapuhelinten valmistus on suunnitteilla
- Kiinalaiset yhteistyökumppanit ennallaan
- Yrityksen uusi nimi ja johto ilmoitetaan kun asianomaiset viranomaisluvat on saatu
 
Edelläkuvattu yritysjärjestely koskee seuraavia Nokian yhteisyrityksiä:
 
Beijing Capitel Nokia Mobile Telecommunications Co., Ltd
Beijing Nokia Hangxing Telecommunications Systems Co., Ltd.
Dongguan Nokia Mobile Phones Co., Ltd
Nokia (Suzhou) Telecommunications Co., Ltd.
 
Nokia on Kiinan johtavia tietoliikennetoimittajia ja sillä  on Kiinassa lähes 5000 työntekijää.
 
Nokia on johtava langattoman tulevaisuuden rakentaja. Kokemus ja innovatiivisuus sekä käyttäjäystävälliset tuotteet ja turvalliset ratkaisut ovat tehneet yhtiöstä maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan ja yhden johtavista matkapuhelin-, laajakaista- ja IP-verkkojen toimittajista. Nokian tavoitteena on parantaa yritysten tehokkuutta ja rikastuttaa ihmisten jokapäiväistä elämää yhdistämällä langattomuuden edut Internetiin. Nokialla on laaja omistajapohja, ja sen osake on listattu kuudessa pörssissä.
 
Lisätietoja antaa:
 
 
Corporate Communications
Nokia China
Tel. +86 10 65392828
 
Corporate Communications
Nokia Corporation
Tel. +358 7180 34495
www.nokia.fi
www.nokia.com