Kvartalsrapport Net Insight januari - mars 2003


VÄSENTLIGA HÄNDELSER UNDER KVARTALET
Försäljning
I mars beställde tyska TV-bolaget West Deutscher Rundfunk (WDR) en medienätslösning från Net Insight. WDR är Tysklands enskilt största TV-station och ingår i ARD-koncernen -den tyska motsvarigheten till SVT. Med det nya medienätet kommer WDR att transportera video, data och telefoni på över 970 Mbps över en 1 Gigabit optisk fiber mellan två centralpunkter i nätet. En liknande lösning har tidigare levererats till ARD-bolaget Bayerischer Rundfunk och under det kommande året förväntas ytterligare affärer med tyska TV-bolag.

Net Insight har tecknat ett första avtal omfattande både utrustning och tjänster med den globala tjänsteleverantören SAVVIS Communications Corporation. SAVVIS är en väletablerad leverantör med ett mycket gott anseende för sin tjänstekvalitet hos krävande, globala företagskunder.

Samarbeten
I slutet av februari tecknade Net Insight ett samarbetsavtal med Eriline Engenharia de Telinformática Ltda. Eriline, som är en leverantör av utrustning och tjänster på den sydamerikanska telekommarknaden, kommer att marknadsföra och sälja Net Insights produkter i Brasilien, Argentina, Peru och Chile. Med ett omfattande nätverk av servicepartners kommer Eriline även att ansvara för större nätinstallationer och erbjuda integrations- och supporttjänster. I och med det nya distributionsavtalet med Eriline har Sterling do Brasil avslutat arbetet som säljagent för Net Insight.

Ett återförsäljaravtal har tecknats med italienska systemintegratören Video Progetti. Video Progetti kommer att marknadsföra och sälja Net Insights lösningar för den professionella mediemarknaden samt ansvara för större kundinstallationer och supporttjänster. Video Progetti har ett väl etablerat kontaktnät på den italienska mediemarknaden och representerar utöver Net Insight namnkunniga företag som Chyron, Miranda, SGI och Pro-Bel.

Installationer och tekniska verifieringar
I början av januari godkände det europeiska standardiseringsorganet ETSI de fysiska gränssnitt i DTM (Dynamic synchronous Transfer Mode) som specificerar anpassningen mot fiber för kapaciteter från 150 Mbps upp till 40 Gbps och som möjliggör en betydligt ökad utnyttjandegrad av nät baserade på DWDM, SDH och vanlig fiber. Standarderna går under beteckningarna ES 201 803-3 respektive ES 201 803-4.

Organisation
Vid den ordinarie bolagsstämman den 20 mars 2003 omvaldes styrelseordföranden Lars Berg samt styrelseledamöterna Bo Dimert, Lage Jonason och Bernt Magnusson. Till nya styrelseledamöter valdes Tomas Torlöf och Raimo Lindgren. I samband med stämman lämnade Håkan Kihlberg sitt styrelseuppdrag. Lars Gauffin och suppleanten Christer Bohm lämnade sina styrelseuppdrag i enlighet med policyn att inga anställda skall ingå i styrelsen.

Stämman godkände också det av styrelsen föreslagna personaloptionsprogrammet, Net Insight AB 2003 Stock Option Plan. Programmet ger tillsvidareanställda i Net Insight med dotterbolag möjlighet att förvärva sammanlagt högst 3.875.500 aktier av serie B i Net Insight AB. En personaloption ger optionshavaren möjlighet att förvärva en aktie av serie B till ett pris om 3 SEK. Teckning av aktier med stöd av optionsrätter kan ske under perioden 15 april 2004 till och med den 15 april 2008. För att säkerställa att Net Insight kan fullgöra sitt åtagande till anställda, godkände stämman även utgivandet av ett skuldebrev förenat med avskiljbara optionsrätter till nyteckning till Net Insight Consulting AB.

På bolagsstämman beslutades även om ändringar i bolagsordningen. Förändringarna avser dels bolagets verksamhetsföremål (§3) för anpassning till bolagets faktiska verksamhet, dels justering av bolagsordningens gränser för bolagets aktiekapital (§§4 och 5, första stycket). Efter beslut utgör aktiekapitalet som lägst 4 MSEK och högst 16 MSEK där antalet A-aktier kan utges till ett antal av högst 400 miljoner stycken och B-aktierna till ett antal av högst 400 miljoner stycken.

VÄSENTLIGA HÄNDELSER EFTER PERIODENS UTGÅNG
Utökat ramavtal med Allied Telesyn
Net Insight och Allied Telesyn International (ATI) har förnyat och utvidgat OEM-avtalet för försäljning av Net Insights nätverksutrustning under Allieds varumärke. Avtalet är ett globalt treårsavtal där Allied i första hand avser att bearbeta den nordamerikanska Triple Play-marknaden. Allied Telesyn förväntas i samband med detta lägga en order på 4 MSEK i april 2003.

Tredje generationens programvara lanserad
I samband med mediemässan NAB2003 i Las Vegas lanserade Net Insight en ny version av sitt nätoperativsystem NimOS 3.0. Med den nya programvaran förbättras funktionaliteten för operatörsstyrning av Nimbra(TM) plattformen genom ett flertal nya funktioner för automatiserad nätinstallation som minskar arbetet vid introduktion av nya noder. NimOS 3.0 har även ett inbyggt övervakningssystem för prestanda, baserat på operatörsstandarden ITU-T G.826, som ökar säkerheten och tillförlitligheten i nätet. Med NimOS 3.0 kan operatörerna minska sina driftskostnader väsentligt samtidigt som den övergripande kostnadseffektiviteten i näten förbättras.

MARKNADS- OCH FRAMTIDSUTSIKTER
Försäljningen för kvartalet på 3,6 MSEK nådde inte upp till förväntningarna. De uteblivna intäkterna härrör till största delen från den amerikanska Triple Play-marknaden där ett teknisk fel uppstod i utrustning som levererats av annan leverantör än Net Insight vilket orsakade stora förseningar försäljningsmässigt. Problemet är nu åtgärdat och försäljningen beräknas nå förväntade nivåer under kommande kvartal.

Det växande marknadsintresset i kombination med de effektiviserings- och besparingsåtgärder som Net Insight genomförde under föregående år, har förvissat styrelsen om en kraftigt växande försäljning under året. Styrelsen beräknar att Net Insight under andra halvåret 2003 etablerar en årsomsättningstakt om 100 MSEK för att under år 2004 uppnå sin break-even-nivå.

De stora kommersiella genombrottet förutsätter att Net Insight etablerar ett samarbete med någon av de stora globala systemleverantörerna. Ett sådant samarbete åstadkommer en starkare marknadsnärvaro och distributionsförmåga samt ger tillgång till lokal support. Net Insight har kommit långt i sina diskussioner, delvis initierade av stora teleoperatörer, med sådana välkända systemleverantörer.

RESULTATUTVECKLING
Nettoomsättningen uppgick totalt till 3,6 MSEK (7,1) för perioden. De totala omkostnaderna uppgick till 25,2 MSEK (33,2). Rörelseresultatet uppgick till -22,8 MSEK (-29,5) och resultatet efter finansiella poster uppgick till -22,5 MSEK (-29,4). Finansnettot uppgick till 0,3 MSEK (0,1).

Personal
Antalet anställda uppgick totalt vid utgången av perioden till 68 personer (106). I det amerikanska dotterbolaget uppgick antalet anställda till 5 personer (5).

Likviditet
Likvida medel uppgick vid utgången av perioden till 38,4 MSEK (52,2)

Investeringar
Investeringar i instrument, utrustning och lokalförbättringar uppgick till 0 MSEK (0). Utvecklingskostnader har aktiverats med 1, 5 MSEK (3,1) under perioden. Dessa redovisas som immateriell anläggningstillgång.

Moderbolaget
Nettoomsättningen uppgick till 3,6 MSEK (7,1). Resultatet efter finansiella poster uppgick till -23,0 MSEK (-29,4). Likvida medel uppgick till 37,1 MSEK (49,9). Det beräknade ackumulerade skattemässiga underskottet av näringsverksamhet i moderbolaget uppgår till 835,9 MSEK .

Attachments

Kvartalsrapport Net Insight