F.L.Smidth vinder iransk rekordordre til en halv mia. kr.


Det delvist statslige, iranske selskab, Saveh White Cement Co., har placeret en ordre hos F.L.Smidth på levering af to produktionslinier med en samlet kapacitet på 7.200 tons grå cement pr. døgn. Kontraktværdien er 70 mio. euro svarende til 520 mio. kr.

Ordren fra Saveh White Cement Co. (SWCC) på to produktionslinier hver med en kapacitet på 3.600 tons pr. døgn er det største enkelte cementprojekt i såvel Iran som i Mellemøsten nogensinde målt på kapaciteten.

Maskiner og udstyr vil blive afskibet i løbet af de næste 12-18 måneder til kundens fabrik, der ligger ved byen Saveh i det nordlige Iran, 160 km sydvest for hovedstaden Teheran. Den første linie forventes sat i drift om ca. 2½ år, mens den anden linie sættes i drift seks måneder senere.

Det er første gang, F.L.Smidth skal levere udstyr til SWCC. Selskabet blev etableret i begyndelsen af 1980'erne delvist med statslige midler. Fabrikken er landets største producent af hvid cement, og når de to nye grå cementlinier står færdige i 2006, vil SWCC være blandt landets største udbydere af cement til både hjemmemarked og eksport.

Underskrivelsen af kontrakten er kulminationen på et meget effektivt forhandlingsforløb, der blev indledt med en licitation i maj 2002, og som tiltrak konkurrenter fra Kina, Japan, Tyskland og Frankrig. F.L.Smidth oplevede den hårdeste konkurrence fra det franske firma, der oprindeligt leverede SWCC's to eksisterende produktionslinier for hvid cement.

- Vi er glade og stolte over at have opnået denne ordre i et ellers presset marked. Kontrakten afspejler det gode samarbejde, vi har haft med den iranske cementindustri siden 1933. Det kan i denne forbindelse nævnes, at F.L.Smidth omkring 1970 leverede et anlæg til Teheran Cement, som siden har været i upåklagelig drift. SWCC's valg af F.L.Smidth som leverandør skyldes bl.a. denne gode reference, som blev effektueret under lederskab af direktørerne Nils Foss og Ib Worning. Det er meget tilfredsstillende at se det gode samarbejde med den iranske cementindustri generelt er videreført op igennem årene af vore medarbejdere og nu udmøntes i denne store nye ordre, siger adm. direktør Frank Gad, F.L.Smidth A/S.

Udviklingen på det iranske cementmarked rummer gode perspektiver for F.L.Smidth. Cementindustrien har i dag en beregnet produktionskapacitet på ca. 28 mio. årstons. Ifølge regeringen har man planer om at fordoble denne kapacitet over de næste 15-20 år for at dække både befolkningstilvæksten og et stigende cementforbrug, der p.t. er på 350 kg for hver af landets 66 mio. indbyggere. Samtidig vil en stor del af landets fabrikker blive opgraderet og moderniseret.

Kontrakten med SWCC omfatter maskiner og udstyr baseret på den nyeste FLS-teknologi, der kombinerer den højest mulige effektivitet med opfyldelsen af de strengeste europæiske normer for emission. Ordren indeholder blandt andet: et råmaterialelager leveret af FLSmidth Materials Handling A/S, to vertikal Atox råmøller, to pyro proces systemer bestående af forvarmer, ovn og køler, fire elektrofiltre leveret af F.L.Smidth Airtech A/S, tre cementmøller, fem gear fra MAAG Gear AG, komplet elektrisk udstyr med bl.a. kontrolsystem og laboratorieudstyr fra FLSmidth Automation. Hertil kommer reservedele samt overvågning af montage og opstart.

Ordren påvirker ikke forventningerne til 2003-resultatet.

FLS Industries A/S
Koncerninformationsafd.