Kemira Oyj: Osavuosikatsaus 1.1. - 30.6.2003


Kemira-konsernin liikevaihto kuluvan vuoden tammi-kesäkuulta oli 1 371 milj. euroa, joka oli hieman enemmän kuin vastaavana aikana vuotta aikaisemmin (1 364 milj.). Huhti-kesäkuun liikevoitto oli 45 milj. euroa eli lähes kaksinkertainen vuoden 2002 huhti-kesäkuuhun verrattuna (26 milj.). Tammi-kesäkuun liikevoitto oli 76 milj. euroa (79 milj.), joka oli 6 % liikevaihdosta (6 %). Voitto ennen veroja ja vähemmistöosuutta oli 65 milj. euroa (68 milj.) ja verojen jälkeen 45 milj. euroa (43 milj.). Voitto per osake oli 0,38 euroa (0,36). Rahavirta omaisuuden myynnistä oli 8,1 milj. euroa (7,8 milj.). Rahavirta investointien ja omaisuuden myyntitulojen jälkeen oli 59 milj. euroa negatiivinen (6,2 milj. positiivinen tammi-kesäkuussa 2002). Liiketoiminnan rahavirta per osake oli 0,03 euroa (1,10). Oma pääoma per osake oli 8,87 euroa (vuoden 2002 lopussa 8,94 euroa) ja velkaantuneisuus (gearing) 81 % (vuoden 2002 lopussa 72 %).
 
Konsernissa oli tammi-kesäkuussa henkilöstöä keskimäärin 10 339 (10 298).
 
KONSERNIN STRATEGIA
 
Sellu- ja paperikemikaalien sekä vedenpuhdistuskemikaalien alalla Kemira pyrkii maailman kolmen merkittävimmän yhtiön joukkoon. Maaliliiketoiminnassa tavoitteena on kasvaa yhdeksi Euroopan johtavista yhtiöistä pitäen päätoimialueena Itämeren ympäristön maita.
 
Teollisuuskemikaaliliiketoimintaa kehitetään lähinnä orgaanisen kasvun kautta. GrowHow-liiketoimintaa kehitetään itsenäisenä yksikkönä, joka on osa Kemira-konsernia, ja osalla sen rahavirrasta tullaan tukemaan konsernin muiden yksiköiden kasvua.
 
PULP & PAPER CHEMICALS
 
Sellu- ja paperikemikaaliyksikön liikevaihto oli huhti-kesäkuussa 123 milj. euroa (125 milj.) ja tammi-kesäkuussa 244 milj. euroa, joka oli 4 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin (234 milj.). Myynnin kasvua on hidastanut alhainen tuotanto sellu- ja paperiteollisuudessa, joka edelleen kärsii talouden matalasuhdanteesta, sekä dollarin matala kurssi. Yksikön liikevoitto huhti-kesäkuussa oli 6,5 milj. euroa (2,5 milj.). Tammi-kesäkuun liikevoitto oli 16 milj. euroa (11 milj.) eli kasvoi 52 % ja oli 7 % liikevaihdosta (5 %).
 
KEMWATER
 
Vedenpuhdistuskemikaaleja valmistavan Kemwater-yksikön liikevaihto oli huhti-kesäkuussa 47 milj. euroa, 2 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin (46 milj.). Tammi-kesäkuun liikevaihto oli 90 milj. euroa (91 milj.). Liikevoitto oli huhti-kesäkuussa 4,9 milj. euroa (4,1 milj.) ja tammi-kesäkuussa 9,2 milj. euroa (8,9 milj.) eli 10 % liikevaihdosta (10 %).
 
PAINTS AND COATINGS
 
Maaliliiketoiminnan liikevaihto huhti-kesäkuussa oli 127 milj. euroa, 6 % alempi kuin vuotta aikaisemmin (135 milj.). Tammi-kesäkuun liikevaihto oli lähes sama kuin vuotta aikaisemmin, 233 milj. euroa (236 milj.). Huhti-kesäkuun liikevoitto oli 14 milj. euroa (15 milj.) ja tammi-kesäkuun 20 milj. euroa (19 milj.) eli 9 % liikevaihdosta (8 %). Tikkurilan ja Alcro-Beckersin toimintojen yhdistämisestä saadut säästöt sekä muut tuottavuuden tehostamistoimet näkyvät kiinteiden kustannuksien laskuna.
 
INDUSTRIAL CHEMICALS
 
Teollisuuskemikaaliyksikön asiakkaita ovat mm. maali-, painoväri-, pesuaine-, säilörehu-, tekstiili- ja hienokemian teollisuus sekä teiden kunnossapito. Yksikön liikevaihto huhti-kesäkuussa oli 117 milj. euroa, 4 % suurempi kuin vuotta aikaisemmin (112 milj.) Tammi-kesäkuun liikevaihto oli 217 milj. euroa (214 milj.). Huhti-kesäkuun liikevoitto oli merkittävästi parempi kuin vuotta aikaisemmin, 13 milj. euroa (4,9 milj.), ja tammi-kesäkuun liikevoitto 21 milj. euroa (16 milj.) huolimatta siitä, että dollarin heikkous euroon verraten heikensi tulosta tuntuvasti. Tammi-kesäkuun liikevoitto oli 10 % liikevaihdosta (8 %).
 
GROWHOW
 
Kasvinravinteita valmistavan Kemira GrowHow'n liikevaihto oli huhti-kesäkuussa 289 milj. euroa (315 milj.) ja tammi-kesäkuussa 1 % edellisvuotista korkeampi, 632 milj. euroa (626 milj.). Lannoitteiden myyntimäärät kohosivat ensimmäisen vuosipuoliskon aikana kaikkiaan noin 11 % edellisvuoden alhaiselta tasolta.
 
GrowHow'n liikevoitto huhti-kesäkuussa oli 14 milj. euroa (11 milj.) ja tammi-kesäkuussa 18 milj. euroa (38 milj.), 3 % liikevaihdosta (6 %). Liikevoitto sisältää viime vuonna tehdyn 7 milj. euron varauksen purkamisen. Lisäksi se sisältää 1,9 milj. euron kertaluonteisen kulun, joka liittyy henkilöstöjärjestelyihin Suomessa.
 
LOPPUVUODEN NÄKYMÄT
 
Sellu- ja paperiteollisuuden matalasuhdanteen arvioidaan jatkuvan. Kemiran jalansija eri markkinoilla on vahvistunut ja sen tuote- ja palveluvalikoima laajentunut varsinkin amerikkalaisen Vinings, Inc:n oston jälkeen, jota vielä täydentää äskettäinen Vulcanin paperikemikaaliliiketoiminnan ostaminen. Sellu- ja paperikemikaaliyksikön koko vuoden liikevoiton odotetaan paranevan edellisvuodesta.
 
Vedenpuhdistuskemikaalien kysynnän odotetaan kehittyvän suotuisasti ja liikevoiton säilyvän viime vuoden tasolla tai paranevan.
 
Maalien kysyntä on paranemassa kesän maalaussesongin alettua kylmän kevään jälkeen. Yleisen talouskehityksen ei uskota sanottavasti haittaavan kysyntää. Kasvun odotetaan olevan voimakkainta Venäjällä. Ruotsalaisen Alcro-Beckersin ja Kemiran Paints and Coatings -liiketoiminnan yhdistymisen tuomien synergiaetujen sekä muiden viime ja tänä vuonna käynnistettyjen kannattavuuden parantamistoimien odotetaan vielä osaltaan parantavan kuluvan vuoden liikevoittoa huolimatta mahdollisten rakennemuutosten mukanaan tuomista kertaluonteisista kuluista.
 
Teollisuuskemikaalien näkymät arvioidaan edelleen myönteisiksi, vaikkakin tietyllä varauksella. Uutta tuotantokapasiteettia on otettu käyttöön, esimerkkeinä Helsingborgin natriumperkarbonaatin, Oulun muurahaishapon ja Porin titaanidioksidipigmenttien laajennukset.  Maailmantalouden hidas kehitys ja dollarin heikkous ovat vaikuttaneet titaanidioksidimarkkinoihin ja kääntäneet hintojen nousun alaspäin. Tästä huolimatta teollisuuskemikaalien koko vuoden liikevoiton ennustetaan kohoavan viimevuotisesta.
 
GrowHow'n lannoitehinnat ovat nousseet sesongin edetessä ja julkaistut uuden sesongin hinnat ovat Isossa-Britanniassa ja Manner-Euroopassa selvästi korkeampia kuin vuosi sitten. Toisaalta kaukovienti kärsii edelleen euroon verrattuna heikosta dollarista, ja eläinrehupuolella hintasota yhdistettynä heikkoon dollariin laskee kannattavuutta. Näin ollen GrowHow'n koko vuoden liikevoiton arvioidaan jäävän alle viimevuotisen.
 
Kemira-konsernin toiminnallisen liikevoiton odotetaan paranevan viimevuotisesta. Myös toiminnallisen nettotuloksen uskotaan paranevan.
 
 
Helsinki 30.7.2003
 
Hallitus
 
 
Kaikki tässä katsauksessa esitetyt ennusteet ja arviot perustuva tämänhetkiseen näkemykseen talouden kehityksestä ja todelliset tulokset voivat olla merkittävästikin erilaiset.
 
 
Täydellinen raportti taulukkoineen on ladattavissa alla olevasta linkistä.

Attachments

Osavuosikatsaus 1.1. – 30.6.2003