Prosafe - Driftsresultat på NOK 102 mill og solid ordreinngang


Ordreinngangen i andre kvartal var den høyeste i selskapets historie, og utgjorde USD 227 mill, hvorav 80% representerer ren operasjonell kontantstrøm fra bareboat-kontrakter i Mexicogolfen.
 
Hovedtall
(Tall i parentes refererer til tilsvarende periode i fjor)
Driftsresultatet for andre kvartal utgjorde NOK 102 mill (NOK 214 mill). Justert for goodwillavskrivninger utgjorde driftsresultatet NOK 119 mill (NOK 231 mill). Årsaken til resultatnedgangen er hovedsakelig lavere riggutnyttelse innenfor Offshore Support Services og lavere USD/NOK-kurs, samt kostnader knyttet til undervanns-brønnintervensjon.
 
Resultat etter skatt i andre kvartal utgjorde NOK 77 mill (NOK 160 mill), og fullt utvannet resultat pr. aksje utgjorde NOK 2,26 (4,69). Justert for goodwillavskrivninger utgjorde fullt utvannet resultat pr. aksje NOK 2,76 (5,18).
 
Offshore Support Services
 
Driftsresultatet i andre kvartal utgjorde NOK 56 mill (NOK 155 mill). Utnyttelsesgraden for riggflåten var 77% (87%), mens gjennomsnittlig USD/NOK-kurs var 6,99 (8,39). Hovedårsakene til reduksjonen i driftsresultatet er lavere utnyttelsesgrad, kostnader knyttet til undervannsbrønnintervensjon, lavere USD/NOK-kurs, samt lavere rater for Jasminia og Safe Hibernia. I tillegg er det økte avskrivninger på fartøyene som følge av oppgraderingene av Safe Scandinavia og MSV Regalia.
 
Safe Scandinavia var på kontrakt på Gullfaks for Statoil i perioden fra 24. mars til 12. april, før riggen startet kontrakten på Grane for Norsk Hydro 9. mai.
 
Safe Caledonia ankom Bayu-Undan i Timorsjøen i midten av mai. Kontrakten hadde oppstart 1. juli, men Prosafe har mottatt venterate i perioden fra 21. mai.
 
MSV Regalia skulle etter planen ha gjennomført den første brønnintervensjonsjobben for Statoil i andre kvartal, men - som tidligere meldt - måtte arbeidet innstilles på grunn av tekniske problemer med utstyret fra en underleverandør. Den avbrutte operasjonen påførte Prosafe kostnader på NOK 34 mill i perioden, samt inntektsbortfall.
 
Fem av selskapets åtte rigger - Safe Britannia, Safe Lancia, Jasminia, Safe Hibernia og Safe Regency - har i andre kvartal vært på kontrakter i Mexicogolfen. Safe Regency og Safe Lancia ble imidlertid tatt av kontrakt henholdsvis 2. juni og 27. juni for oppgradering. Oppgraderingsarbeidet forventes å pågå i ca. tre måneder for hver av riggene, mens Safe Britannia er planlagt ute av drift i ca. én måned i tredje kvartal for oppgradering.
 
Floating Production
 
Driftsresultatet for andre kvartal utgjorde NOK 23 mill (NOK 35 mill). Forhold som påvirker resultatet negativt sammenlignet med i fjor, er lavere USD/NOK-kurs og salget av FPSO Ruby Princess i oktober i fjor, samt at selskapet i øyeblikket er uten konverteringsprosjekt (se neste avsnitt). Ovennevnte forhold kompenseres delvis av at Abo FPSO startet produksjon utenfor Nigeria i begynnelsen av april, samt oppstart av treårs kontrakten for produksjon og vedlikehold på OPL98 i Nigeria i april.
 
Etter ferdigstillelsen av Abo FPSO har selskapet for tiden ingen pågående konverteringsprosjekter. I perioder mellom prosjekter vil personellutgifter som normalt vil være forbundet med konvertering av et fartøy og dermed kapitaliseres som en del av kostprisen på fartøyet, bli kostnadsført. Som en følge av dette, har kostnadsførte personellutgifter innenfor Floating Production økt i andre kvartal. Som omtalt i forrige kvartalsrapport, er det imidlertid gjennomført en kostnadstilpasning i Singapore, noe som har medført at det er påløpt NOK 3 mill i engangskostnader i andre kvartal. Kostnadstilpasningen innebærer at de faste kostnadene vil reduseres noe fra og med tredje kvartal.
 
Drilling Services
 
Drilling Services viser en stabil og høy inntjening, og har i andre kvartal et driftsresultat på NOK 29 mill (NOK 30 mill). Oseberg Øst og Oseberg C har vært i vedlikeholdsfase gjennom hele andre kvartal, mens boreprogrammet på Jotun B ble avsluttet i mai.
 
Fremtidsutsikter
 
2003 blir et resultatmessig mellomår. Årsakene til dette er lavere utnyttelse på grunn av riggoppgraderinger, en svakere USD/NOK-kurs og engangskostnader knyttet til undervannsbrønnintervensjon. Det blir imidlertid det beste året i selskapets historie målt i ordreinngang og ordrereserve. Utsiktene for 2004 og fremover er dermed gode.
 
Innenfor Offshore Support Services har selskapet sikret en langsiktig og god inntjening ettersom selskapet ble tildelt femårs kontrakter for fem av selskapets rigger i Mexico. Tredje kvartal i år vil imidlertid påvirkes av de nevnte oppgraderingsperiodene for Safe Lancia og Safe Regency. I tillegg vil Safe Britannia være av kontrakt i omkring en måned fra 1. september for oppgradering av kranene.
 
MSV Regalia vil gå av kontrakten på Fram 6. august, og deretter er hensikten å gjennomføre det utsatte brønnintervensjonsarbeidet for Statoil i september. Dette betinger imidlertid at det blir funnet tilfredsstillende løsninger på de tidligere meldte tekniske problemene på utstyr fra en underleverandør. Som en følge av ekstrakostnader i prosjektet, estimerer Prosafe at denne kontrakten vil gi et mindre driftsmessig tap i tredje kvartal. For øvrig arbeides det med å skaffe MSV Regalia ytterligere engasjement i 2003. Riggen er allerede sikret 115 dagers engasjement fra juli 2004 på Troll for Statoil.
 
Safe Scandinavia vil være engasjert av Norsk Hydro på Grane til oktober, mens Safe Caledonia er på kontrakt for ConocoPhillips på Bayu Undan til slutten av april neste år. Det arbeides med nye kontraktsmuligheter deretter. Selskapet ser muligheter i både Nordsjøen, Brasil, Mexicogolfen og Vest-Afrika.
 
Innenfor Floating Production forventes driftsresultatene å øke noe i andre halvår, som følge av kostnadstilpasningen som er foretatt i Singapore. Selskapet har som mål å vinne et nytt prosjekt i 2004, og de generelle utsiktene er positive.
 
Aktivitetsnivået innen Drilling Services ventes å forbli høyt fremover. Lettvektsriggen Rubicon kommer imidlertid av en treårs kontrakt på Snorre i august, noe som medfører at inntjeningen innenfor Drilling Services vil reduseres inntil riggen får ny kontrakt. Det arbeides med å finne nytt engasjement for Rubicon. Under Norsk Hydro-kontrakten som selskapet ble tildelt i mars i år, overtok selskapet operasjonene på Oseberg B og Brage i juli, mens operasjonen på Njord vil overtas i oktober. Operasjonen på Oseberg B ble overtatt i borefase, mens borestart på Brage er planlagt i september. På Njord skal Prosafe etter planen først starte boring i 2004. Forventet borestart på Kvitebjørn for Statoil er i september.
 
Prosafe er notert på Oslo Børs med ticker kode PRS.
 

Attachments

Rapport 2. kvartal 2003