Van Lanschot Charitas voor goede doelen


Aan bestuurders van verenigingen en stichtingen worden steeds hogere ethische, financiële en fiscale eisen gesteld. Hierdoor kunnen zij minder aandacht en tijd besteden aan het beoogde goede doel. F. van Lanschot Bankiers NV introduceert met Van Lanschot Charitas een integraal concept van diensten speciaal gericht op organisaties met een charitatief karakter. Het concept omvat vermogensbeheer, betalingsverkeer, risicoanalyse van de beleggingsportefeuille, verzekering van bestuurdersaansprakelijkheid en financiële administratie. Tevens biedt Van Lanschot voor deze dienstverlening haar kantoren in Nederland aan als vergaderaccommodatie en voor secretariële ondersteuning. 
Nederlanders zijn gulle gevers. Huishoudens en bedrijven geven spontaan aan maatschappelijke of goede doelen. Volgens een schatting van prof. dr Th.N.M. Schuyt van de Vrije Universiteit Amsterdam werd in 2001 voor ruim € 4 miljard geschonken. Dit betreft giften van particulieren, legaten, fondsen en bedrijfsleven. Nederland telt circa 15.000 charitatieve instellingen, zoals stichtingen en verenigingen, die maatschappelijke betrokkenheid tonen. In 2001 ging het meeste geld naar goede doelen voor sport en recreatie (€ 1,3 miljard). Kerk en levensbeschouwing volgden op de tweede plaats (€ 739 miljoen), dan internationale hulp (€ 535 miljoen). Gezondheid kwam op de vierde plaats (€ 403 miljoen) en milieu, natuurbehoud en dierenbescherming (€ 249 miljoen) stonden vijfde (bron: Geven in Nederland). De roep om meer openheid, verantwoording en richtlijnen klinkt echter steeds luider, zoals onlangs geuit door de brancheorganisatie van erkende goede doelen, de VFI.
 
"Bij veel van onze vermogende relaties leeft duidelijk de behoefte een wezenlijke en bestendige bijdrage te leveren aan goede doelen," zegt drs Lex Boogaarts, directeur Marketing, "ook voor bestuurders van charitatieve instellingen is de afgelopen jaren veel veranderd. Twee belangrijke punten van zorg zijn het rendement van hun beleggingen en het behoud van goede reputatie. Er is daarom veel vraag naar een verdere professionalisering van beleggingen, het bijbehorend betalingsverkeer en een goede organisatie van alle processen. Daar spelen wij met dit nieuwe bedieningsconcept op in." Van Lanschot Charitas is speciaal afgestemd op fondsen met een beheerd vermogen vanaf € 2 miljoen.
 
'Brede' aanpak
Van Lanschot Charitas biedt fondsen een integraal, samenhangend en onderscheidend dienstenpakket. Dit bestaat uit vermogensadvies of -beheer, ondersteuning bij het beoordelen en opstellen van een beleggingstatuut, betalingsverkeer, verzekering van bestuurders-aansprakelijkheid, betalingsverkeer en financiële administratie (o.a. het samenstellen van de jaarrekening).
Uniek in de 'brede' aanpak van Van Lanschot is verder dat verenigingen en stichtingen gebruik kunnen maken van de bankkantoren om er te vergaderen. Desgewenst wordt ook secretariële ondersteuning geboden voor het maken van notulen en afspraken.
 
"Van Lanschot doet het zakelijke en organisatorische deel van de transacties en onze cliënten concentreren zich op de charitas zelf. Daar hebben zij ook de meeste affiniteit mee. Door die combinatie versterken wij elkaar", aldus Boogaarts.
 
Aan welke goede doelen wordt geld uitgegeven?
 
Doel
(in miljoenen euro)
Huishoudens
(geld en goederen)
Legaten
Fondsen
Bedrijven
(giften en sponsoring)
Totaal
 
 
 
 
 
 
Kerk/levenbeschouwing
683
5
2
49
739
Gezondheid
233
87
33
50
403
Internationale hulp
371
36
82
46
535
Milieu/natuurbehoud/
Dierenbescherming
131
52
43
23
249
Onderwijs/onderzoek
31
 
5
216
252
Cultuur
34
4
22
274
334
Sport/recreatie
52
 
4
1.260
1.316
Maatschappelijke doelen
169
45
40
115
369
Overig
52
 
6
84
142
 
 
 
 
 
 
Totaal
1.753
228
237
2.116
4.334
 
(bron: Geven in Nederland)
 
Vereniging van Fondsen in Nederland (FIN)
Naast het VFI, dat de belangen behartigt van fondsenwervers als bijvoorbeeld het Rode Kruis en Green Peace, is er de Vereniging van Fondsen in Nederland (FIN), de belangenvereniging van vermogensfondsen. De bekendste activiteit van de FIN is de uitgave van het Fondsenboek en de Fondsendisk (www.verenigingvanfondsen.nl), waarin de gegevens van zo'n 600 fondsen zijn opgenomen. FIN biedt hulp bij het voeren van verantwoord bestuur, vermogensbeheer en giftenbeleid. De vereniging onderhoudt contacten met overheid, maatschappelijke organisaties en media en stimuleert wetenschappelijk onderzoek naar fondsen. FIN bevordert het oprichten van nieuwe fondsen. FIN-lid zijn in Nederland gevestigde vermogensfondsen die een aanzienlijk deel van de opbrengst van hun vermogen onverplicht aan meerdere personen of organisaties ter beschikking stellen. FIN-leden richten zich op welzijn, cultuur en liefdadigheid.
 
 
's-Hertogenbosch, 18 maart 2004
 
Klik op bijlage om de pdf-versie van het persbericht te openen:

Attachments

Pdf-versie van het persbericht