Nokian verkkoliiketoiminta etenee


Nokia kertoi matkapuhelinverkkojen kasvumahdollisuuksista ja esitteli uuden WCDMA 3G -tukiaseman Nokia Connection 2004 -tapahtumassa
 
Nokia Connection 2004 -tapahtumassa Helsingin Kaapelitehtaalla Nokia puhui maailmalaajuisten verkkomarkkinoiden vilkastumisesta sekä siitä, mitä mahdollisuuksia se tuo Nokian verkkoliiketoiminnalle.
 
Nokian Networks-verkkoliiketoiminnan toimitusjohtaja Sari Baldauf kertoi puheessaan Nokian olevan edelläkävijä EDGE- ja WCDMA 3G-verkkojen rakentamisessa, innovatiivisissa runkoverkkoratkaisuissa kuten push to talk -pikayhteyspalvelu, sekä kasvavassa operaattoripalveluliiketoiminnassa. Nämä kolme aluetta ovat keskeisessä roolissa verkkoliiketoiminnan strategiassa, jonka tavoitteena on tehdä Networksistä maailman johtava langattomien palveluiden mahdollistaja.
 
"Nokian asema matkapuhelinverkoissa on vahva nyt, kun verkkomarkkinat ovat alkaneet elpyä. Verkkoliiketoiminta jakautuu yhä selvemmin kolmeen alueeseen, joita ovat radioverkot, runkoverkot ja operaattoripalvelut. Nokia on määritellyt omat avainalueensa ja kasvumahdollisuutensa näillä alueilla. Strategiamme on jo purrut erityisen hyvin radioverkoissa - olemme vuosien mittaan esimerkiksi korvanneet toisten toimittajien radioverkkolaitteita omalla teknologiallamme jo yli 40 verkossa - sekä  runkoverkoissa, jossa olemme tuoneet markkinoille uusia sovelluksia, kuten push to talk -pikayhteyspalvelun. Nokia on myös menestynyt hyvin operaattoreille tarjottavissa verkon operarointipalveluissa", arvioi Nokian verkkoliiketoiminnan toimitusjohtaja Sari Baldauf.
 
"3G-verkkokehitys on positiivista. Jatkamme WCDMA 3G-teknologian kehittämistä edelleen, nyt kun palveluita otetaan käyttöön ja lähestymme massamarkkinoita. Lisäksi aiomme jatkossakin vahvasti keskittyä avainmarkkinoihin kuten Kiina ja USA. Kiinalaiset operaattorit testaavat parhaillaan WCDMA-teknologiaamme omissa verkoissaan ja me olemme valmiit etenemään seuraavaan vaiheeseen,  kun lisenssit on myönnetty.  USA:ssa Nokialla on vahva näyttö GSM/EDGE -verkkoteknologiassa sekä kilpailukykyinen WCDMA/HSDPA-tarjonta USA:n taajuuksille", hän jatkaa.
 
Kahden vuoden heikon kysynnän ja vähäisten investointien jälkeen teollisuudenala voi taas keskittyä tuomaan lisäarvoa ja innovaatioita matkapuhelinasiakkaille. Nokia näkemyksen mukaan  matkapuhelinmarkkinat kasvavat hieman vuonna 2004, kun operaattorit taas investoivat GSM/EDGE-verkkoihin ja rakentavat 3G-verkkojaan. Nokia on kertonut tänä vuonna jo yli 20 radioverkko-sopimuksesta, mikä on enemmän kuin muilla verkkotoimittajilla, ja yli kolminkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Tämän vuoden alusta uusia matkapuhelinasiakkaita on tullut lisää noin 100 miljoonaa. Tämä luku sisältää yli kolme miljoonaa uutta WCDMA-asiakasta, joiden myötä 3G-asiakkaiden määrä kaksinkertaistuu miltei kuuteen miljoonaan.
 
Vuosi 2004 on selkeästi kaupallisen 3G:n vuosi. Nokia johtaa kehitystä WCDMA 3G-verkoissa ja näin se on hyvässä asemassa kun 3G:n käyttö laajenee . Nokia on toimittanut WCDMA 3G-verkkoja yli 40 asiakkaalle ja on toimittajana 15 jo käyttöönotetuista 33 kaupallisista WCDMA 3G-verkoista. Lisäksi Nokia kehittää HSDPA-teknologiaa, joka mahdollistaa kustannustehokkaan päivityksen WCDMA-radioverkkoon. Sen nostaa  datanopeuden jopa 2Mbitiin sekunnissa ja palvelun laatu paranee. Nokian WCDMA -ratkaisu on päivitettävissä HDSPA-teknologiaan, ja jo nyt Nokia testaa HSDPA:ta  maailman johtavien operaattorien kanssa.
 
Nokia esitteli tapahtumassaan uuden Nokia MetroSite 50-tukiaseman, joka mahdollistaa WCDMA-verkon rakentamisen kustannustehokkaasti ja nopeasti. MetroSite 50 -tukiasema sopii hyvin esimerkiksi Kiinan ja USA:n markkinoille, joissa on tavoitteena kattavan 3G-peiton saavuttaminen nopeasti alusta lähtien.
 
Nokia etenee vahvasti myös push to talk -teknologiassa. Teknologian potentiaalia kuvaa se, että Nokian Push to talk over Cellular (PoC) -verkkoratkaisua ollaan parhaillaan tuomassa verkkoihin, joiden tilaajakanta on noin 100 miljoonaa asiakasta. Nokialla on kaupallisia sopimuksia 13 operaattorin kanssa. Nokia uskoo useita kaupallisia push to talk -palveluja otettavan käyttöön GSM/GPRS-verkoissa seuraavien kuukausien aikana. Koska yhteentoimivuus on erittäin tärkeä tekijä push to talk -palvelun laajassa käyttöönotossa, Nokia tukee voimakkaasti Open Mobile Alliancen (0MA) -standardiin perustuvaa push to talk -ratkaisua.
 
Nokia on tehnyt yli 100 runkoverkkosopimusta vuonna 2004.  Nokia Connection -tapahtumassa yhtiö myös kertoi sen IP Multimedia Subsystem-ratkaisun olevan nyt kaupallisesti saatavilla.
Kasvun mahdollisuuksia on myös operaattoreille tarjottavissa palveluissa. Nokia on jo tänä vuonna saanut kolme uutta verkon operoinnin ja ulkoistamispalvelut kattavaa sopimusta. Nokialla on vahva näyttö operaattoripalveluissa, sillä se on toimittanut avaimet käteen -palveluita 24 asiakkaalle 20 maahan ja sillä on vahva maailmanlaajuinen palveluorganisaatio ja yhteistyö kumppaniensa kanssa. Yli 25 prosenttia Nokian verkkoliiketoiminnan liikevaihdosta tulee operaattoripalveluista
 
 
Nokia on johtava langattoman viestinnän yritys, joka pyrkii edistämään langattoman teollisuudenalan kasvua ja kestävää kehitystä. Sen tavoitteena on helpottaa ihmisten arkea tarjoamalla helppokäyttöisiä ja turvallisia tuotteita ja ratkaisuja, kuten matkapuhelimia, kuvaviestintä-, peli- ja mediasovelluksia sekä operaattoreille ja yrityksille suunnattuja ratkaisuja. Nokialla on laaja omistajapohja, ja sen osake on listattu viidessä pörssissä.
 
 
Lisätietoja lehdistölle:
 
Nokia, Networks
Viestintäosasto
Puhelin: 07180 38711
sähköposti:networks.communications@nokia.com
 
Nokia
Viestintäosasto
Puhelin: 07180 34900
Sähköposti: press.office@nokia.com
 
www.nokia.fi
www.nokia.com