Statkraft i andre kvartal 2004: Positiv resultatutvikling


Markedsforhold og resultat
Hovedelementene i resultatutviklingen er at inntektene fra kraftsalget i første halvår er noe lavere i år enn i fjor fordi konsernet har holdt en lavere produksjon til lavere gjennomsnittspris. Imidlertid ga den finansielle krafthandelen høyere inntjening, og kostnadene til overføring av kraft var lavere. Videre har resultatbidragene fra tilknyttede selskaper økt fra i fjor, og det er inntektsført en engangskompensasjon som følge av at avtalen om en likestrømskabel mellom Norge og Nederland er terminert.

- Vi er tilfreds med resultatutviklingen i første halvår, sier konsernsjef Bård Mikkelsen. - Til tross for at spotprisen hittil i år har vært over 20 prosent lavere enn i første halvår i fjor, leverer vi et halvårsresultat som er det beste i Statkraft noensinne.

Markedsutviklingen i første halvår i år var preget av lavere priser enn på samme tid i fjor, med unntak av juni måned. Nedgangen må ses i sammenheng med den spesielle situasjonen vi hadde i kraftmarkedet i første del av fjoråret da kraftprisene var svært høye. I år er situasjonen langt mer normal med en relativt stabil spotpris som i gjennomsnitt var 24,6 øre/kWh i første halvår i år mot 31,3 øre/kWh for samme periode i 2003, og 14,4 øre/kWh i 2002.

Det totale kraftforbruket i Norden var i første halvår 200 TWh eller 1 prosent høyere enn i samme periode i fjor. Forbruket i Norge var 6,2 prosent høyere i perioden. Den nordiske kraftproduksjonen var i første halvår 192,7 TWh eller 2,8 prosent høyere enn i fjor. Det ble importert 7,3 TWh til det nordiske markedet.

Statkraft konsern produserte 17,3 TWh i første halvår i år, og det er 1,6 TWh mindre enn i samme periode i fjor. I kombinasjon med lavere pris innebar dette at omsetningen i konsernet falt med 567 millioner kroner til 5 641 millioner kroner. Industrikontraktene og konsesjonskraft til myndighetsbestemte priser utgjorde 74 prosent av Statkraft SFs produksjon i perioden.
 
Både kostnadene til overføring av kraft og driftskostnadene var lavere enn i fjor, og konsernets driftsresultat ble i første halvår 3 257 millioner kroner, mot 3 550 millioner kroner i 2003. Morselskapet Statkraft SF bidro med vel 70 prosent av driftsresultatet.
 
Flere av de tilknyttede selskapene hadde resultatfremgang, og resultatandelene fra disse økte derfor med 330 millioner kroner til 954 millioner kroner.
 
Eierandeler i andre selskaper
For å oppfylle pålegg fra konkurransemyndighetene inngikk Statkraft i andre kvartal avtale med et finsk konsortium om salg av selskapets aksjer i E-CO Vannkraft AS og rettighetene til 65 prosent av kraftproduksjonen ved Rana Kraftverk for en periode på 15 år. Avtalen er avhengig av styregodkjennelse hos kjøper. E-CO Energi AS, som er eid av Oslo kommune, har forkjøpsrett til Statkrafts aksjer, og har fått tilbud om å benytte denne retten.

I første kvartal inngikk Statkraft avtale med de regionale eierne av HEAS som gir Statkraft en opsjon til å selge sine HEAS-aksjer, og de regionale eierne en tilsvarende rett til å kjøpe. Statkraft har valgt å utøve salgsopsjonen. I februar i år ble det inngått avtale med Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) om salg av Statkrafts eierandel i Kraftverkene i Øvre Namsen (KØN). Begge salg ventes gjennomført i løpet av året.

Samlet beløper salg og utleie seg til vel 8 milliarder kroner og vil gi en regnskapsmessig gevinst på om lag 1,6 milliard kroner før skatt. Forutsatt nødvendige myndighets-godkjennelser m.v., ventes transaksjonene regnskapsmessig å bli gjennomført i 2004.
 
Omorganisering til aksjeselskap
Stortinget har besluttet at dagens virksomhet i Statkraft overføres til et nyopprettet aksjeselskap, Statkraft AS. Statkraft SF som fortsatt vil være 100 prosent statseid, vil eie alle aksjene i selskapet.

Overdragelsen av alle aktuelle eiendeler, rettigheter og forpliktelser til det nye aksjeselskapet planlegges å finne sted den 1. oktober 2004. Reorganiseringen etter en konsernmodell finner sted når omorganiseringen til aksjeselskap er gjennomført. Styret forventer at en konsernmodell først er på plass fra 2005.

- Det er viktig for Statkraft å få en juridisk struktur som er velkjent og allment akseptert, sier konsernsjef Bård Mikkelsen. - Det er derfor gledelig at lovendringen som krevdes, ble vedtatt. Vi er også tilfreds med Stortingets synspunkter på utbyttepolitikken som gir grunnlag for å kunne beholde en større del av verdiskapingen til videreutvikling av selskapet.
 
Utsiktene fremover
Med en fortsatt normal markedsutvikling resten av året ventes resultat av ordinær drift i 2004 å bli noe høyere enn i 2003. Det er imidlertid fortsatt et stort utfallsrom knyttet til dette. I tillegg påvirkes resultatet av store engangsposter, herunder gevinst ved salg av eiendeler og dokumentavgift ved omdanningen av Statkraft, poster som netto vil gi en positiv resultateffekt.

Vedlegg: PDF av pressemeldingen inklusive Konsernets resultatregnskap og balanse pr. andre kvartal 2004.

Attachments

Pressemeldingen som PDF