Konsesjon for Skallhalsen vindpark til Statkraft


Skallhalsen vindpark vil være et positivt bidrag i Statkrafts satsing på å bli ledende i Europa på miljøvennlig energi. Vindkraft er fornybar energi, og kraftproduksjonen avgir ingen forurensende utslipp verken til jord, luft eller vann.

- Norge er for alvor i ferd med å bli en vindkraftnasjon. Vindkraftplanene i Finnmark er et resultat av en bred satsing i Statkraft på å ta i bruk nye fornybare og miljøvennlige energiløsninger, sier konsernsjef Bård Mikkelsen.
 
Miljøvennlig prosjekt
Skallhalsen vindpark er planlagt på Skallhalsen nord for Ekkerøy i Vadsø kommune. Her er det gunstige vindforhold og god avstand til bosetting. I utforming og plassering av vindparken er det lagt stor vekt på miljøhensyn, og derfor er også behovet for nye veier og kraftlinjer begrenset.

Anlegget vil ha en samlet installert effekt mellom 40 og 65 MW. Antall vindmøller vil være avhengig av hvilken type og størrelse som er optimal på tidspunktet for bygging. Hver av vindmøllene vil ha en effekt mellom 2,5 og 5 MW.

Vindparkens årlige strømproduksjon vil bli mellom 140 og 230 GWh. Mølletårnene blir 70 - 100 meter høye. Rotoren får en diameter mellom 76 og 110 meter, avhengig av mølletypen som velges. Vindkraftverket vil gi 2-4 arbeidsplasser lokalt i driftsfasen.

Byggingen av Skallhalsen vindpark vil tidligst kunne starte om ett år. Utbyggingskostnadene er estimert til 320-520 millioner kroner, avhenging av utbyggingsomfang.
 
Flere vindparker
Skallhalsen vindpark kan bli selskapets fjerde store vindkraftutbygging. Den første var Smøla vindpark, der første byggetrinn ble åpnet av kong Harald høsten 2002. Hitra vindpark blir landets største når den åpner 14. oktober. Når byggetrinn 2 av Smøla vindpark blir fullført neste år, vil vindparkene på Hitra og Smøla til sammen produsere ca 600 GWh årlig. Det tilsvarer elektrisitetsforbruket til 30.000 husstander. Statkraft har i tillegg fått konsesjon for Kjøllefjord vindpark i Lebesby kommune i Finnmark. Denne konsesjonen er påklaget og er under sluttbehandling i Olje- og energidepartementet.

Statkraft har nylig søkt konsesjon for en vindpark i Austevoll kommune i Hordaland, og har i tillegg flere anlegg under planlegging. Disse prosjektene er betydelige bidrag for å nå myndighetenes ambisjoner om å realisere 3 TWh vindkraft innen 2010. Statkrafts mål er at selskapets vindparker skal produsere til sammen 2 TWh innen 2010. Det tilsvarer strømbehovet til ca 100.000 husstander. ¨

Statkraft arbeider for å bli en ledende europeisk aktør innen miljøvennlig energi. Tuftet på over 100 års kunnskap og investeringer er konsernet godt rustet for videre vekst og utvikling - med en uttalt vilje til varig verdiskaping. Vi står for en bærekraftig utvikling både i miljømessig og økonomisk forstand. Årsresultatet for 2003 ble nær 4,8 milliarder kroner før skatt. Konsernet har en samlet kraftproduksjon på 42 TWh og er med det Nordens tredje største kraftprodusent og den nest største produsent av fornybar energi i Europa. Konsernet har ca. 2000 ansatte, inklusive selskapene Skagerak Energi og Trondheim Energiverk. Statkraft har også eierandeler i de norske kraftselskapene BKK, Agder Energi og Fjordkraft samt i svenske Sydkraft.