Löptiden i den nominella statsskulden minskas till 2,5 år och valutaskulden amorteras med 25 miljarder kronor under 2005


Den nominella skuldens duration
 
Enligt regeringens riktlinjer för statsskuldsförvaltningen 2005 ska riktvärdet för den sammanvägda durationen i den nominella delen av statsskulden sänkas från 2,7 till 2,5 år. Motivet är att staten långsiktigt kan uppnå lägre upplåningskostnader genom att låna på något kortare löptider i nominell kron- och valutaskuld, utan att öka risken i förvaltningen i allt för stor utsträckning.
 
Riksgäldskontoret får besluta om riktmärken som ger en sammanvägd duration i den nominella skulden som avviker med högst 0,3 år från riktvärdet. Ett beslut om att avvika ska baseras på bedömningar av det aktuella ränteläget i förhållande till den långsiktiga ränteutvecklingen. Enligt Riksgäldskontorets bedömning kan detta förhållande i nuläget inte motivera en avvikelse från regeringens riktvärde.
 
Riksgäldskontoret har beslutat att riktvärdet för den nominella skuldens sammanvägda duration ska uppnås genom ett riktmärke på 2,8 år för durationen i kronskulden och 1,8 år i valutaskulden. Anpassningen till det nya riktmärket för kronskulden ska ge gradvis under året. För valutaskulden ska anpassningen ske under första kvartalet 2005.
 
Valutaskulden
 
Regeringen har beslutat att skulden i utländsk valuta långsiktigt ska minska från dagens 25 procent till 15 procent av statsskulden. Anledningen är främst att valutaskuld är förknippad med högre risk än nominell kronskuld. För nästa år, samt även preliminärt för de kommande två åren, har regeringen beslutat att valutaskulden ska amorteras med 25 miljarder kronor per år. Runt detta riktvärde kan Riksgäldskontoret avvika med ±15 miljarder kronor om det är motiverat av kostnads- och riskhänsyn. Kronkursen är i dagsläget i ett intervall som ter sig rimligt i ett längre perspektiv. Riksgäldskontoret bedömer därför att amorteringarna ska göras enligt regeringens riktvärde på 25 miljarder kronor.
 
Realobligationer
 
Regeringen har beslutat att andelen realobligationer i statsskulden långsiktigt ska öka från 15 till 20-25 procent av statsskulden. Inget exakt mål anges dock för ökningstakten 2005. Under 2004 beräknar Riksgäldskontoret att emissionsvolymen för realobligationer kommer att uppgå till knappt 20 miljarder kronor. Om efterfrågan ligger kvar på nuvarande nivå bedömer Riksgäldskontoret att det finns utrymme att fortsätta med samma emissionstakt under 2005.
 
För mer information:
 
Charlotte Lundberg, Chef Skuldförvaltning,
telefon 08-613 46 47
 
Gunnar Forsling, Analyschef, 
telefon 08-613 45 35