Modeskapare formgav den vinnande förpackningen i Stora Ensos design tävling


Packaging Design Challenge 2005 vanns av den spännande unga modeskaparen Karina Mosegard Jensen från Danmark. Det vinnande bidraget är en förpackning av materialet CKB, som hör till Stora Enso Consumer Boards kartongsortiment för drycker och multipack.
 
Tävlingen har gjort att förpackningar för drycker varit ett hett ämne bland designer i de skandinaviska länderna under hela året. Intresset blev ännu större eftersom deltagarna kommer från modevärlden, och inte arbetar med formgivning av förpackningar till vardags.
 
Inspiration från modevärlden
 
Förpacka den här flaskan rosévin! Det var den till synes enkla, men i själva verket mycket utmanande uppgift som deltagarna ställdes inför. Flaskan, som var 325 mm hög och 85 mm i diameter, måste förpackas på ett sådant sätt att förpackningen harmonierade med och lyfte fram produktens budskap och dess ursprung, samtidigt som deltagarens skaparförmåga också avspeglades. I stället för att bjuda in traditionella industridesigner bjöd tävlingsarrangören, Designstudio Värmland, in flera ledande skandinaviska modeskapare att skicka in bidrag till tävlingen Packaging Design Challenge 2005. Tävlingen stöds och initieras av Stora Enso InnoCentre.
 
Inför finalen valdes fem designteam ut och den 8 december 2004 kunde Margareta van den Bosch, designchef på H&M, dela ut första priset till Karina Mosegard Jensen för hennes arbete. Det visade sig vara ett lyckokast att bjuda in modeskapare i stället för industridesigner, och många spännande och moderna bidrag lämnades in. Dessutom kan vissa av förpackningsmodellerna och konstruktionerna lätt anpassas för förpackning av välkända drycker.
 
"Vi är glada över att kunna bidra till utvecklingen av nya förpackningar för drycker i Skandinavien. Det är viktigt att visa att fiberbaserade förpackningar kan spela en viktig roll för dryckernas varumärken och för hela värdeprocessen", förklarar Per Fjellström, Business Coordinator för Stora Ensos förpackningskartong för drycker. "Det här initiativet från Stora Enso InnoCentre ger oss en insikt i hur de främsta modeskaparna ser på möjligheterna inom förpackningsdesign. Vi har också fått fram konkreta modeller och design som visar hur förpackningar kan differentieras på marknadsplatsen. Förpackningsbranschen har ansetts vara för traditionell, och det kan kanske den här typen av projekt ändra på", avslutar Fjellström.
 
Fullsortiment av förpackningskartong för drycker
 
Det vinnande bidraget av Karina Mosegard Jensen är tillverkat i CKB som ingår i Stora Enso Consumer Boards sortiment av förpackningskartong för drycker och multipack. Stora Ensos urval av dryckes- och multipackkartong gör det möjligt att välja material efter det enskilda användningsområdet. Några exempel på produktgrupper som förpackas styckevis är whisky och konjak, spritdrycker, likörer, vin och champagne. För den enskilda produkten spelar förpackningens utseende och finish ofta en avgörande roll.
 
Direktlänk till bild:

Mer information:
 
Per Fjellström
Stora Enso Consumer Boards
Skoghalls Bruk
Box 501
663 29 Skoghall
Sverige
Tel +46 54 514 090
Fax +46 54 514 392
 
Lars Sandberg
Stora Enso Consumer Boards
InnoCentre Karlstad
Box 9090
650 09 Karlstad
Sverige
Tel +46 54 775 32 57
Fax +46 54 775 33 40
 
Katarina Wetter
Designstudio Värmland
Universitetsgatan 2
656 37 Karlstad
Sverige
Tel +46 54 700 22 35