Hydros kapitalmarkedsdag - fortsatt lønnsom vekst


- Få 99-åringer er sprekere og bedre forberedt til å møte framtiden enn Hydro, sier generaldirektør Eivind Reiten i forbindelse med selskapets årlige kapitalmarkedsdag. - Hydro har i løpet av få år doblet olje- og gassproduksjonen og det samme har vi oppnådd innen aluminium. I dag presenterer vi nye, ambisiøse mål for selskapet.
 
De sterke resultatene i 2004 kommer fra en mer kostnadseffektiv drift, sterk økning i olje- og gassproduksjonen, høy oljepris og bedring i markedet for primæraluminium. Sikkerhetsutviklingen i hele selskapet er positiv. Samtidig står Hydros europeiske primæraluminiumvirksomhet overfor krevende utfordringer, som følge av høye energipriser og en svak dollar. Selskapet har varslet nedskrivninger på deler av den europeiske smeltevirksomheten og understreker behov for fortsatt fokus på omstilling.
 
Hydro presenterte blant annet følgende:
  • Oppdatert produksjonsestimat for olje og gass for 2004: 570.000 fat oljeekvivalenter (oe) per dag
  • Produksjonsmål for olje og gass for 2005: 575.000 fat oe per dag
  • Økt leteaktivitet; Hydro vil delta i mer enn 30 brønner i 2005, om lag 20 av disse på norsk sokkel
  • Deltakelse i nye internasjonale oljeprosjekter i Angola og Mexicogulfen
  • Justerte langsiktige priser for fremtidige investeringer og normalisering
  • Oppdatert prognose for vekst i olje- og gassproduksjon til vel 700.000 fat oe per dag i 2008, som gir en gjennomsnittlig årlig vekst i perioden 2001 til 2008 på om lag 8 prosent
  • Oppdatert prognose for produksjon av primæraluminium til om lag 2 millioner tonn i 2009, inklusive nytt verk i Qatar
  • RoaCE mål for 2006 basert på nye normaliseringspriser: 7,5-8,5 prosent
Selskapet har vært gjennom omfattende endringer de senere år, og satser nå med full kraft på videreutvikling av energi- og aluminiumvirksomhetene.
 
- Vi begynte 2004 med en vellykket børsnotering av landbruksvirksomheten og avslutter med å presentere planer for et stort og strategisk viktig aluminiumanlegg i Qatar. Underveis har vi levert Nye Tyin kraftverk, ferdigstilt Europas største og mest miljøvennlige aluminiumverk i Sunndal og for fullt begynt arbeidet med utbyggingen av det store gassfeltet Ormen Lange og verdens lengste undersjøiske rørledning Langeled. For å nevne noe, sier Reiten. - Disse prosjektene - kombinert med effektiv drift, innovasjonskraft og kompetanse - er det som skaper grunnlag for fortsatt lønnsom vekst for Hydro i årene fremover.
 
Hydros olje- og gassproduksjon for 2004 ventes å bli i snitt om lag 570 000 fat oe per dag. Arbeidet med en kostnadseffektiv og sikker drift av Hydros oljeinstallasjoner har fortsatt. Produksjonskostnadene per fat olje ligger godt under det tidligere kommuniserte målet på 24 kroner per fat oe.
 
Forbedringsprogrammene i Aluminium har hatt stor effekt. Hydro har i 2004 iverksatt ytterligere kostnadsforbedringstiltak ved de norske aluminiumverkene som forventes å gi en årlig forbedring på om lag 350-400 millioner kroner med full effekt fra andre kvartal 2005.
 
Styrking av euro og den norske kronen mot US-dollar svekker konkurransekraften for Hydros europeiske aluminiumvirksomhet. Siden oppkjøpet av VAW har euroen styrket seg med vel 30 prosent og effekten av denne kombinert med en betydelig økning i kraftkostnadene for Hydros primærproduksjon i Tyskland nødvendiggjør en nedskrivning av verdien av tre primæraluminiumverk med om lag 1,5 milliarder kroner etter skatt. Denne nedskrivningen vil bli belastet resultatet for fjerde kvartal 2004.
 
Hydros internasjonale olje og gass strategi ble justert i 2003 for å sikre en optimal balanse mellom leting og kjøp av allerede påviste ressurser. Omleggingen gir nå resultater. I 2004 har Hydro inngått avtaler om deltagelse i blokk 4 i Angola og i feltene Champlain og Lorien i Mexicogulfen. Til sammen vil disse kunne gi en økning i Hydros internasjonale oljeproduksjon med om lag 30.000 fat per dag fra 2008-2010. Dette representerer om lag 50 prosent av Hydros samlede internasjonale oljeproduksjon i dag.
 
Letearbeidet er reorganisert og Hydro har i løpet av 2004 sikret mye nytt areal som samlet gir selskapet en balansert leteportefølje for de kommende år.
 
Hydros finansielle stilling er solid. Forholdet mellom netto rentebærende gjeld og egenkapital, inkludert ikke-balanseførte pensjons- og leasingforpliktelser, er betydelig styrket gjennom 2004. Selskapets mål er over tid å ha en slik definert gjeldsgrad rundt 0,5. Gjeldsgraden var ved utgangen av tredje kvartal 0,12, som er bedre enn det langsiktige målet.
 
Justeringer i langsiktige priser for fremtidige investeringer og normalisering
 
Hydro har et avkastningskrav til investeringer på 10 prosent realrente etter skatt, men har nå endret de langsiktige prisene som benyttes ved vurdering av investeringsprosjekter. Den langsiktige prisen på olje er endret fra 16 US-dollar til 25 US-dollar per fat. Aluminiumprisen er endret fra 1400 US-dollar til 1500 US-dollar per tonn. I motsatt retning er den langsiktige valutakursen for US-dollar mot norske kroner nedjustert fra 8 til 7. De senere års utvikling, kombinert med forventningen til fremtidige priser, gir et godt grunnlag for å foreta denne justeringen. Alle prosjekter som møter avkastningskravet vil bli testet mot en oljepris på 20 US-dollar per fat og en aluminiumpris på 1400 US-dollar per tonn som ledd i grundig kvalitetssikring.
 
De nye langsiktige prisene vil også bli benyttet i forbindelse med beregningen av normalisert resultat og avkastning på sysselsatt kapital (Return on average Capital Employed, RoaCE)
 
Utsikter for 2005 og fremover
 
Olje- og gassproduksjonen ventes å bli om lag 575 000 fat oe per dag i gjennomsnitt for 2005. Målet for produksjonskostnadene per fat for 2005 er 24 kroner. Dette er en økning fra nivået fra 2003 og 2004 og skyldes i hovedsak økte kostnader knyttet til kjøp av injeksjonsgass til Grane-feltet, samt noe høyere kostnader knyttet til oppstart av nye felt.
 
Hydro vil i 2005 øke letevirksomheten. Hydro planlegger å delta i 30 brønner i 2005, hvorav om lag 20 på norsk sokkel. Hydro vil i 2005 bore letebrønner både i Barentshavet, Norskehavet og i Nordsjøen.
 
For aluminium planlegger Hydro noe høyere produksjon av primærmetall som følge av full effekt av utvidelsen av Sunndal og økt tilgang på primærmetall i 2005 fra utvidelsen av Alouette. Arbeidet med å forbedre konkurranseposisjonen til Hydros oppstrømsvirksomhet vil fortsette, samtidig som selskapet arbeider videre med å forbedre situasjonen for virksomheter som ikke har en tilfredsstillende avkastning. Strategien om å vokse innen områder med god lønnsomhet i nedstrømsvirksomheten vil bli videreført. 
 
Hydro forventer en noe flatere produksjonsvekst i 2005 enn i 2004, men opprettholder og viderefører de langsiktige produksjonsmålene. Olje- og gassproduksjonen fra Hydros eksisterende portefølje forventes å stige til vel 700 000 fat oe per dag i 2008. Dette innebærer at selskapet fortsatt vil legge opp til en gjennomsnittlig årlig vekst i olje- og gassproduksjonen i perioden 2001-2008 på om lag 8 prosent. Produksjonen av primæraluminium forventes å øke fra om lag 1,6 millioner tonn i 2004 til om lag 2,0 millioner tonn i 2009, inklusive effekten av nytt verk i Qatar.
 
Planlagt investeringsnivå for 2005 er om lag 24 milliarder kroner inklusive utforsking. Investeringene kommer fra en økonomisk robust portefølje av prosjekter som forventes å bidra til ytterligere produksjonsvekst og god lønnsomhet i årene som kommer. En økt andel av investeringene vil de nærmeste årene være knyttet til utbyggingsprosjekter innenfor Olje & Energi. For 2005 planlegges investeringer i Olje & Energi på om lag 16 milliarder kroner. I tillegg vil utforskingsaktivitetene bli løftet til et nivå på om lag 2 milliarder kroner.
 
Hydro har i 2004 gjort betydelige fremskritt på vei mot målet om en avkastning på sysselsatt kapital (RoaCE) på 7,5-8,5 prosent i 2006, målt på basis av de nye normaliseringsprisene.
 

Kontakt
Telefon
Mobil
Email
Cecilie Ditlev-Simonsen
(+47) 22 53 20 97
(+47) 41 55 92 50
Cecilie.Ditlev-Simonsen@hydro.com
Idar Eikrem
(+47) 22 53 32 73
(+47) 95 02 83 63
Idar.Eikrem@hydro.com