Stora Enso PharmaPak SHR uppnådde högsta klassificeringen F=1


Stora Enso PharmaPak SHR har tagit ytterligare ett viktigt steg framåt. Den barnsäkra och seniorvänliga förpackningen som främjar hög följsamhet har genomgått tester i USA och uppnått den högsta klassificeringen F=1. Förpackningen uppfyller också den europeiska standarden ISO 8317.
 
Förpackningen testades i USA enligt produktsäkerhetsmyndighetens normer och protokoll för godkännande enligt Code of Federal Regulations (CFR), titel 16, avsnitt 1700.20. "Stora Enso PharmaPak SHR erbjuder ägare av farmaceutiska varumärken och företag inom kontraktpackning och klinisk testverksamhet en effektiv, konkurrenskraftig och barnsäker förpackningslösning. Klassificeringen F=1 är en avgörande utgångspunkt för läkemedelsbranschen när man väljer barnsäkra förpackningar för produkter med potentiellt dödlig verkan vid höga doser som ännu inte introducerats på marknaden eller för befintliga preparat med ändrad sammansättning av aktiva substanser", säger Ismo Saarinen, direktör för farmaceutiska förpackningslösningar vid Stora Enso Consumer Boards.
 
Stora Enso och Bosch lanserade konceptet i juni 2004 och har sedan dess fått ett stort antal förfrågningar om förpackningen. Konceptet omfattar en speciell kartongkvalitet med hög rivstyrka, en unik förpackningsdesign och en automatisk förpackningsmaskin. Förpackningen prisbelönades nyligen i en tysk förpackningstävling och i Apotekets tävling för läkemedelsförpackningar. Efter att kraven för både ISO 8317 och F=1 nu uppfyllts förväntar sig Stora Enso att den första förpackningslinjen kan köra i gång under andra kvartalet 2005.
 
Perfekt för dosförpackningar
 
Förpackningens typ och utformning har betydelse för hur väl patienten följer sin ordination och för säkerheten. Stora Enso PharmaPak SHR är idealisk för dosförpackningar, till exempel blisterkort som anses vara säkra och främja hög följsamhet i jämförelse med flaskor och burkar. "Marknaden för blisterkort tros fortsätta växa både i USA och Europa. Typiska tillämpningar för blisterförpackningar i USA är receptbelagd medicin, läkemedel som distribueras vid medicinska institutioner, provförpackningar, kliniska försök och receptfria mediciner", säger Saarinen.
 
Eftersom Stora Enso PharmaPak SHR är återförslutningsbar ställs inga särskilda krav på barnsäkerhet för blistret. Förpackningen har ett genialt öppningssystem som kräver att man använder båda händerna, vilket gör den lätthanterlig för vuxna men gör innehållet oåtkomligt för barn. Stora Enso PharmaPak SHR är ett fullvärdigt alternativ till traditionella strips- och tryckförpackningar som kan vara svåra att öppna för patienten eftersom de kräver god syn och rörlighet i fingrarna.
 
Förutom blisterkort kan Stora Enso PharmaPak SHR även också användas för ampuller, flaskor och sprutor. Tack vare sin användbarhet för dosförpackningar av olika slag och i innovativ patientrådgivning ger Stora Enso PharmaPak SHR hög ordinationsföljsamhet.
 
 
Mer information:
 
 
Stora Enso Packaging Boards
Consumer Boards
Ismo Saarinen, Director, Pharmaceutical Packaging Solutions
Tel. +358 20 46 22 181
Fax +358 20 46 24 721
 
Stora Enso Packaging Boards
Consumer Boards
Ralph Mendoza, Sales Manager, Pharmaceutical Packaging Solutions
Tel. +1 973 895 1751
Fax +1 973 895 1752