Yara: Informasjon om resultatet for fjerde kvartal


Den nye skattelovgivningen i Norge vil i fjerde kvartal redusere kostnaden knyttet til utsatt skatt med ca. 140 millioner kroner. Yara hadde ved utløpet av tredje kvartal avsatt for utsatt skatt knyttet til Yara's andel av nettoresultatet i Qafco (25% eierskap). Etter innføringen av "fritaksmodellen" i den nye norske skattelovgivningen, vil det kun være behov for å videreføre avsetningen for Qafco-aksjer (10%) eid direkte fra Norge.
 
EBITDA-effekten av den økte avsetningen for usikre fordringer i Afrika er ca. 80 millioner kroner (52 millioner kroner etter skatt) og vil bli belastet nedstrøm segmentet. Yara har i fjerde kvartal truffet en rekke tiltak for å begrense konsekvensene av den opptrappede politiske konflikten i Elfenbenskysten.
 
Yara vil også endre prinsippet for allokering av kostnader mellom segmentene. Endringen vil være nøytral for Yara's resultat, men vil medføre en reduksjon av EBITDA med ca. 30 millioner kroner i fjerde kvartal for hvert av segmentene nedstrøm og oppstrøm, og en forbedring av "Andre og elimineringer" med ca. 60 millioner kroner. Segmenttallene for de øvrige kvartalene i 2004, samt historiske tall, vil bli endret i henhold til det nye prinsippet for å sikre sammenlignbarhet i den finansielle informasjon.
 
Yara vil legge frem sitt fjerde kvartals resultat 18. februar 2005 kl. 08.30.
 
 
Hallgeir Storvik, Økonomidirektør
Telefon  (+47) 24 15 71 55
Mobil (+47) 92 825 934
 
Arne Cartridge, Kommunikasjonsdirektør
Telefon (+47) 24 15 73 01
Mobil (+47) 47 900 900
 
 
Yara International ASA er verdens ledende leverandør av mineralgjødsel og står særlig sterkt innen nitrogenbaserte gjødseltyper. Yara har kontorer i 50 land fordelt på alle verdensdeler og selger over 20 millioner tonn mineralgjødsel årlig i mer enn 120 land. Yaras mineralgjødsel er tilpasset lokale forhold og inneholder de næringsstoffer avlingene trenger. Yara gir råd om riktig gjødsling for å bidra til bedre avkastning på bøndenes arbeidsinnsats og et mer bærekraftig landbruk. Yara har en sterk posisjon i industrielle markeder i Europa som leverandør av nitrogenbaserte kjemikalier og er den ledende leverandør av flytende CO2.