Ahold beëindigt kredietfaciliteit om kosten te besparen


Zaandam, 4 februari 2005 - Ahold heeft vandaag haar voornemen aangekondigd om de gedekte back-up kredietfaciliteit van EUR 300 miljoen en USD 1,45 miljard in de loop van deze maand te beëindigen. Deze driejarige faciliteit werd afgesloten met een bankensyndicaat op 17 december 2003.
 
Dankzij het hoge kassaldo als gevolg van het succes van het desinvesteringsprogramma heeft Ahold een sterke liquiditeitspositie en is de onderneming in staat om de financieringskosten te reduceren door de kredietfaciliteit te beëindigen. Ahold zal maximaal USD 700 miljoen aan thans onder deze faciliteit uitstaande kredietbrieven in onderpand geven. De onderneming is in onderhandeling met financiële instellingen om later dit jaar een nieuwe kredietfaciliteit af te sluiten tegen gunstiger voorwaarden.
 
"De aankondiging van vandaag toont aan dat we onze belofte waarmaken om de financiële gezondheid van de onderneming te herstellen, wat een belangrijk onderdeel is van onze 'Road to Recovery'-strategie", aldus Hannu Ryöppönen, de Chief Financial Officer van Ahold. "We lopen voor op het schema van ons desinvesteringsprogramma en naderen de voltooiing van dit proces. Wij menen dat wij ons in een goede positie bevinden om een nieuwe fase van onze financiering in te gaan tegen betere voorwaarden."
 
------------------------------------------------------------------------------
Bepaalde uitspraken in dit persbericht zijn 'forward-looking statements' in de zin van het Amerikaanse effectenrecht. Deze forward-looking statements omvatten, maar zijn niet beperkt tot, uitspraken betreffende het voornemen een gedekte back-up kredietfaciliteit te beëindigen, kredietbrieven als onderpand te verstrekken en een nieuwe kredietfaciliteit af te sluiten en plannen om nieuwe financiering te verkrijgen tegen gunstiger voorwaarden. Deze forward-looking statements zijn onderhevig aan risico's, onzekerheden en andere factoren waardoor werkelijke resultaten aanmerkelijk zouden kunnen verschillen van toekomstige resultaten welke tot uitdrukking zijn gebracht in de forward-looking statements. Belangrijke factoren waardoor de werkelijke resultaten aanmerkelijk zouden kunnen verschillen van de informatie in deze forward-looking statements omvatten, maar zijn niet beperkt tot, mogelijke wijzigingen in Aholds liquiditeitsbehoefte, de invloed van algemene economische omstandigheden, concurrentie in de markten waarin Aholds dochtermaatschappijen en joint ventures actief zijn, wisselkoersschommelingen, Aholds mogelijkheden om met succes haar plannen en strategieën uit te voeren, Aholds mogelijkheden om een nieuwe kredietfaciliteit af te sluiten tegen voor haar acceptable voorwaarden, alsmede andere factoren zoals besproken in Aholds publieke mededelingen. Veel van deze factoren zijn voor Ahold niet beheersbaar en evenmin voorspelbaar. Gegeven deze onzekerheden wordt de lezers geadviseerd behoedzaam om te gaan met de forward-looking statements, die uitsluitend geacht worden te zijn gedaan per de datum van dit persbericht. Ahold neemt, tenzij daartoe gehouden ingevolge toepasselijk effectenrecht, geen verplichting op zich om (een) gewijzigde forward-looking statement(s) te publiceren naar aanleiding van al dan niet voorziene gebeurtenissen of omstandigheden die zich voordoen na publicatie van dit persbericht. Buiten Nederland presenteert Koninklijke Ahold N.V. - dat is haar statutaire naam - zich onder de naam 'Royal Ahold' of kortweg 'Ahold'.
------------------------------------------------------------------------------
 
 

Attachments

Kredietfaciliteit