Van Lanschot op kunst- en antiekbeurs TEFAF


  • Bekende objecten zijn Perugino: Portret van een jongeman; Getroonde Madonna met Kind; Philip Guston: Waking Up; The Golden Star Diamond
  • Deelname van Detroit Institute of Arts met 35 meesterwerken
  • Expositie en concert met antieke Amati-violen
  • Van 4 maart tot en met 13 maart in het Mecc te Maastricht
 
Van Lanschot Ars Mundi, adviseur in kunst- en verzamelingverzekeringen, F. van Lanschot Bankiers en CenE Bankiers - onderdeel van Van Lanschot - ontvangen hun relaties dit jaar weer op de toonaangevende, internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF. The European Fine Art Fair (TEFAF) is de grootste kunst- en antiekbeurs van Europa en wordt van vrijdag 4 tot en met zondag 13 maart gehouden in het MECC te Maastricht. De business lounge van Van Lanschot bevindt zich in de Westhal (stand 512).
 
The European Fine Art Fair trok in 2004 meer dan 75.000 verzamelaars en kunstliefhebbers van over de hele wereld, 16% meer dan het jaar daarvoor. De beurs wordt al weer voor de 18de keer georganiseerd en dankt zijn reputatie aan de kwaliteit en diversiteit van de kunstschatten die worden aangeboden uit alle delen van de wereld. Alleen de meest prestigieuze kunst- en antiekhandelaren worden uitgenodigd om zich te presenteren. Dit jaar zijn er 202 deelnemers uit 14 landen vertegenwoodigd die 20.000 tot 30.000 werken van de hoogste kwaliteit aanbieden. Bijna alle gerenommeerde musea en belangrijke particuliere verzamelaars bezoeken de beurs. TEFAF dankt haar reputatie aan de zeer strenge keuring. Alle objecten en schilderijen worden aan een zeer grondige inspectie onderworpen door negentien gespecialiseerde keuringscommissies met meer dan 140 internationale experts. De herkomst wordt gecontroleerd door het Art Loss Register dat wereldwijd de grootste databank van gestolen kunst beheert.
 
Detroit Institute of Arts en Amati-violen
De beurs is verdeeld in zes sectoren die alle vormen van kunst en antiek vertegenwoordigen. Dit zijn: Schilderijen, Prenten en Tekeningen; Moderne Kunst; Antiquiteiten en Objets d'art; Verluchte Manuscripten, Zeldzame Boeken en Kaarten; Klassieke Oudheden en Egyptische Kunst en La Haute Joaillerie du Monde (juwelen). Het Detroit Institute of Arts geeft de beurs dit jaar extra allure met een tentoonstelling van 35 meesterwerken (schilderijen en sculpturen) uit de 16de en 18de eeuw waarvan een aantal op de TEFAF is verworven. Het museum uit het Italiaanse Cremona toont drie zeldzame Amati-violen waarvan de oudste uit 1566 dateert. Op zondag 6 maart worden deze violen bespeeld tijdens het Amati-jubileumconcert in het Vrijthof Theater in Maastricht. Amati was een leerling van de bekende vioolbouwer Stradivarius.

 
Bijzondere objecten bij TEFAF 2005
In de sectie Schilderijen, Tekeningen en Prenten brengt Salomon Lilian, Amsterdam, een indrukwekkend portret van Een Filosoof door Jan Lievens (1607-1674). Het schilderij werd gemaakt in 1629 toen Lievens begin twintig was en een atelier deelde met Rembrandt. Sarti, Parijs, komt met een zeer zeldzaam Portret van een jongeman door Pietro di Cristofano Vannucci, beter bekend als Perugino (1448-1523). Het schilderij is gemaakt rond 1475. Perugino's Portret van een jongeman is ongetwijfeld een van de belangrijkste renaissanceportretten op TEFAF 2005.

Een van de vroegste werken in de sectie Antiquiteiten en Objets d'Art is een 12de-eeuwse Getroonde Madonna met Kind (65 x 21 x 22cm) van walnotenhout. Het beeld is gemaakt in Auvergne en wordt aangeboden door Bresset, Parijs. Een meer dan levensgrote brons van Venus en Cupido is te koop bij Senger Bamberg Kunsthandel, Bamberg. Het beeld werd in 1887 gemaakt door Joseph von Kramer en sierde tientallen jaren het Luitpold Café in München. Zilverspecialist F. Payer Kunsthandel, Zürich, komt met een zeldzame verguld zilveren drinkbeker die in 1689 door Hans Christoph Morböck in Wenen is gemaakt. De beker was in 1884 eigendom van de Weense baron Nathaniel von Rothschild. Er zijn slechts vier vergelijkbare bekers bekend. Drie daarvan bevinden zich in Europese musea, waaronder het Victoria & Albert Museum in Londen.

De sectie Moderne Kunst toont een grote diversiteit aan 20ste-eeuwse en hedendaagse kunst, waaronder een belangrijk groot werk van Philip Guston, Waking Up (1975) bij Timothy Taylor Gallery, Londen. Het stelt de kunstenaar in bed voor, een thema dat Guston vaker gebruikt en dat kan worden gezien als een ikoon in zijn latere werk. Het doek is te koop voor circa drie miljoen dollar.
In de sectie La Haute Joaillerie du Monde toont Graff, Londen, een spectaculair collier van 176,82 krt., waarin The Golden Star Diamond is verwerkt. Deze fancy vivid gele diamant van 101,28 krt., helderheid VS1, is een van de grootste kussengeslepen diamanten ter wereld.

Bij Klassieke Oudheden & Egyptische Kunst laat Galerie Rhéa, Zürich, een subliem 10 cm groot Grieks-Romeins bronzen beeldje van Hermes zien (1e eeuw voor Christus - 1e eeuw na Christus). Royal Athena Galleries, New York, brengt een Romeinse bronzen Eros op een dolfijn uit de 1e-2e eeuw. Een uitzonderlijk 2e-eeuws Romeins mozaïek (1,5 m²) met de personificatie van de lente wordt aangeboden door Charles Ede, Londen.
 
Lezingen voor cliënten
Van Lanschot-conservator Herbert Jan Hijmersma verzorgt voor cliënten en relaties van de bank dagelijks lezingen over de bij TEFAF te bewonderen objecten. In de lounge van Van Lanschot zijn werken te zien uit de eigen kunstcollectie van de bank.
 
TEFAF in Maastricht is geopend van vrijdag 4 maart tot en met zondag 13 maart. Dagelijks van 11.00 tot 19.00 uur en zondag 13 maart van 11.00 tot 18.00 uur.
 
's-Hertogenbosch, 2 maart 2005
 
 
 
 
(foto) Caroline Spel (Van Lanschot Ars Mundi, links) en Herbert Jan Hijmersma (conservator bij F. van Lanschot Bankiers) ontvangen relaties bij de kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht. Naast lezingen en rondleidingen krijgen cliënten ook advies over de verzekering van kunst en verzamelingen (foto vrij van copyright: Fotopersbureau Dijkstra. De foto wordt u per e-mail toegestuurd of kan worden opgevraagd. Telefoon +31 (0) 297- 566 883)
 
 
 
 
 
Van Lanschot op de TEFAF: Mevrouw C.I. Spel, Van Lanschot Ars Mundi.
Telefoon +31 (0)73 548 38 63; gsm +31 (0)6 53 31 88 97; telefax +31 (0)73 614 04 15.
 
Perscontacten Van Lanschot: J.A. Stein, Manager Corporate Communicatie.
Telefoon +31 (0)73 548 33 50; telefax +31 (0)73 548 32 04.
 
 
 
Klik op bijlage om de pdf-versie van het persbericht te openen:

Attachments

PERSBERICHT (PDF)