NETTOWINST BETER BED EERSTE HALFJAAR 2005 STIJGT 77%


Hugin is gespecialiseerd in de professionele en efficiënte distributie van persberichten en de organisatie van Investor Relations communicatie via de website.

Hugin biedt u belangrijke voordelen:

- U maakt gebruik van één beveiligd en betrouwbaar platform voor eenvoudige en gelijktijdige verzending

- U brengt uw boodschap in de eigen "look & feel" van Beter Bed Holding op een consistente en herkenbare manier op de desktops van de voor u belangrijke doelgroepen

- U krijgt rechtstreeks toegang tot alle journalisten en investeerders die interessant zijn voor uw bedrijf via ons uitgebreid netwerk van news wires, websites en databases

Ik bel u binnenkort even op om dit nader te bespreken. Zo u wilt, kunt u mij uiteraard ook contacteren.

Met vriendelijke groet,

Monique van den Berg -Hugin Benelux
telefoon: +31 (0)20 419 32 88

----------------------------------------------------------------
NETTOWINST BETER BED EERSTE HALFJAAR 2005 STIJGT 77%
 
Beter Bed Holding N.V. heeft over het eerste halfjaar van 2005 een 77,2% hogere nettowinst gerealiseerd dan over het eerste halfjaar van 2004. Hierdoor kwam de nettowinst uit op € 5,9 miljoen tegen € 3,3 miljoen in de eerste helft van vorig jaar. De omzet nam toe met 9,0% en kwam uit op € 135,1 miljoen (eerste helft van 2004: € 123,9 miljoen). Ondanks de grillige ontwikkeling van de consumentenbestedingen en de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden verwacht Beter Bed ook in het tweede halfjaar een stijging van de omzet en winst te kunnen realiseren.
 
Frans Geelen, directievoorzitter: "Wederom hebben onze mensen een uitstekende prestatie geleverd onder uiterst moeilijke marktomstandigheden. Door de inzet en professionaliteit konden over de gehele linie betere resultaten worden neergezet. Meer omzet uit nieuwe winkels, hogere omzetten in bestaande winkels, hogere brutomarge en lagere kosten per winkel droegen bij aan een forse groei van de winst. Bovendien is met de sluiting van de laatste fabriek onze transformatie voltooid en kunnen we in de toekomst onze aandacht volledig richten op de winkelformules en productontwikkeling."
 
Resultaten eerste halfjaar
Het expansiebeleid van Beter Bed dat is gericht op internationale groei en voortdurende verbetering van de kwaliteit van het winkelbestand heeft in het eerste halfjaar haar vruchten afgeworpen. Gedurende de eerste helft van 2005 werden 60 winkels geopend en 13 winkels gesloten. Netto nam het aantal winkels toe met 47. Hiervan werden 38 winkels geopend in Duitsland, vijf in Nederland, twee in Oostenrijk en twee in Zwitserland. Eind juni 2005 kwam het aantal winkels uit op 729 tegen 682 eind 2004.
Door de verbetering van de kwaliteit van de filialen en de groei in aantal, de professionaliteit en inzet van de medewerkers, de vernieuwingen in het assortiment en de scherpe promoties kon de omzet over de eerste helft van 2005 met 9,0% toenemen tot € 135,1 miljoen. Ook in de vergelijkbare winkels kon ondanks de ongunstige marktomstandigheden een groei van 3,8% worden gerealiseerd. Per land was de omzetontwikkeling als volgt:
 
Nederland + 7%
Duitsland + 13%
Oostenrijk + 12%
Zwitserland + 9%
 
Bij verder stijgende grondstoffenprijzen kon over het eerste halfjaar toch weer een verdere verbetering van de brutomarge worden gerealiseerd van 52,1% in 2004 tot 52,6% in 2005. De gemiddelde kosten per winkel daalden met ruim 3% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2004. In het afgelopen halfjaar werd een verdere verlaging van de logistieke kosten gerealiseerd. De operationele kosten daalden als percentage van de omzet van 47,5% in 2004 naar 45,6% in 2005. Door de flinke toename van het aantal winkels namen de operationele kosten in bedrag met 4,6% toe van € 58,8 miljoen in de eerste helft van 2004 tot € 61,5 miljoen in de eerste helft van 2005. Het bedrijfsresultaat (EBIT) kwam uit op € 9,5 miljoen tegen € 5,8 miljoen in de eerste helft van 2004. De nettowinst nam toe met 77,2% en kwam in het eerste halfjaar van 2005 uit op € 5,9 miljoen (eerste halfjaar 2004: € 3,3 miljoen).
 
Beter Bed heeft in mei 2005 de resterende € 10 miljoen van de langlopende lening bij Bouwfonds vervroegd afgelost. De onderneming heeft het voornemen om binnenkort een nieuwe langlopende faciliteit af te sluiten waarin het opgenomen bedrag kan variëren tussen nihil en € 10 miljoen.
De solvabiliteit nam toe van 36,8% eind 2004 tot 43,1% eind juni 2005.
 
Ontwikkelingen tweede kwartaal
De omzet groeide in het tweede kwartaal met 11,7% en in het eerste kwartaal met 6,8%. De brutomarge bedroeg in het tweede kwartaal 52,9% tegen 52,1% in het tweede kwartaal van 2004. De kosten per winkel daalden in het tweede kwartaal evenals in het eerste kwartaal met ruim 3%. Als percentage van de omzet daalden de kosten van 50,8% in het tweede kwartaal van 2004 naar 48,1% in het tweede kwartaal van 2005. Het bedrijfsresultaat (EBIT) kwam uit op € 3,0 miljoen in het tweede kwartaal van 2005 tegen € 0,7 miljoen in het tweede kwartaal vorig jaar. De nettowinst over het tweede kwartaal nam toe van € 0,4 miljoen naar € 1,8 miljoen. Het tweede en het derde kwartaal liggen wat betreft de omzet en winst normaliter op een lager niveau dan het eerste en vierde kwartaal. Dit heeft te maken met het seizoenpatroon in de consumentenvraag.
 
Ontwikkelingen per formule
Beter Bed heeft in het eerste halfjaar een omzet gerealiseerd van € 57,2 miljoen. Dit is 4,4% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het betreft hier de omzet uit aan klanten afgeleverde goederen. Het ordervolume in de vergelijkbare winkels steeg in dezelfde periode 4,7%. In Nederland was de groei van het ordervolume in vergelijkbare winkels positief. In Duitsland daalde het ordervolume in vergelijkbare winkels. Het aantal Beter Bed winkels in Nederland bleef onveranderd op 78 en daalde in Duitsland van 5 naar 4. De formules Beddendump (actief in Nederland) en WasserbettenDiscount (actief in Duitsland) maken gebruik van de centrale organisatie van Beter Bed. Beddendump opende in de eerste helft van 2005 zes winkels en kwam daarmee op 21 winkels. WasserbettenDiscount opende twee winkels en kwam daarmee op zeven winkels.
 
Bij de cash & carry formule Matratzen Concord bedroeg de omzet in het eerste halfjaar € 74,0 miljoen. Dit is een toename van 13,4%. In de vergelijkbare winkels nam de omzet toe met 3,3%. Matratzen Concord opende in het eerste halfjaar 41 winkels, waarvan 37 in Duitsland, twee in Oostenrijk en twee in Zwitserland. Eind juni waren er in totaal 612 Matratzen Concord winkels waarvan 548 in Duitsland, 23 in Oostenrijk, 19 in Zwitserland en 22 in Nederland.
DBC verkoopt in Nederland, Duitsland en België de in eigen beheer ontwikkelde M Line matrassen via eigen winkels, via winkels van derden en aan instellingen in de gezondheidszorg. De kwalitatief zeer hoogwaardige M Line producten worden gekenmerkt door superieure drukverlagende eigenschappen. De omzet van DBC nam wederom fors toe.
 
Van de acht Dormaël winkels die eind 2004 open waren zijn er twee gesloten. Eén werd heropend onder een voor het hogere segment ontwikkelde nieuwe formule met de naam
Beter Bed Holding N.V. halfjaarcijfers 2005 2
Slaapgenoten. De eerste Slaapgenoten winkel werd eind juni geopend. De eerste resultaten zijn bemoedigend.
Eind mei werd de laatste productiefaciliteit (in Polen) gesloten. Hiermee concentreert de onderneming zich nu volledig op de detailhandel en ontwikkeling van producten in de slaapmarkt. Vijf jaar geleden werkte nog bijna 30% van de medewerkers in de productie.
 
Verwachtingen
De marktontwikkeling is in de eerste helft van 2005 voor het vierde jaar op rij negatief geweest. Bovendien ontwikkelen de bestedingen zich uiterst grillig en zorgen de verkiezingen in onze grootste afzetmarkt Duitsland voor additionele onzekerheid bij de consumenten. Daarom blijft bij het maken van prognoses extra voorzichtigheid geboden. Toch verwacht de onderneming ook in het tweede halfjaar van 2005 een groei van de omzet en winst te kunnen realiseren. Daarmee verwacht Beter Bed voor het gehele jaar 2005, onvoorziene omstandigheden daargelaten, een stijging van de nettowinst met tenminste 45% te kunnen realiseren.
 
Spanje
Bij de publicatie van de jaarcijfers over 2004 in maart 2005 en bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal van 2005 eind april is medegedeeld dat de onderneming in gesprek is over de eventuele overname van een kleine keten met 20 winkels in Spanje. Het tweede deel van het boekenonderzoek zal binnenkort aanvangen. Verwacht wordt dat na afronding nadere mededelingen kunnen worden gedaan.
 
Profiel
Beter Bed is actief in de Europese markt voor slaapcomfort. De activiteiten omvatten detailhandel met in totaal circa 730 winkels, via de ketens Beter Bed (actief in Nederland en in Duitsland), Matratzen Concord (actief in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland), Beddendump, Dormaël, het onlangs geopende Slaapgenoten (alle drie actief in Nederland) en WasserbettenDiscount (actief in Duitsland). Verder is Beter Bed Holding via haar dochter DBC International actief in de ontwikkeling en groothandel van merkartikelen in de slaapkamerbranche in Nederland, België en in Duitsland. Beter Bed Holding behaalde in 2004 een netto-omzet van EUR 255 miljoen en is sinds december 1996 genoteerd aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam en maakt deel uit van het NextPrime segment.
 
BIJLAGEN:
- Geconsolideerde winst- en verliesrekening
- Geconsolideerde balans
- Geconsolideerd kasstroomoverzicht
- Kwartaalbalans 2004 op basis van IFRS
- Beoordelingsverklaring
Voor nadere informatie:
Frans Geelen, Directievoorzitter
Tel. +31 (0)413 338819 
Fax +31 (0)413 338829
Mob. +31 (0)6 29565517
 
Klik op onderstaande link om de pdf-versie van dit bericht - inclusief alle bijlagen - te kunnen lezen:

Attachments

Beter Bed Halfjaarcijfers 2005