GSM Association har valgt Motorola som leverandør av robuste og rimelige mobiltelefoner for utviklingsland


"Det er en milepæl å klare å komme under USD 30 per håndsett," sier Craig Ehrlich, formann i GSMA, den internasjonale bransjeorganisasjonen for verdens GSM-operatører. "Denne nyheten befester fremveksten av et helt nytt markedssegment for mobilindustrien, og vil gi store forbrukergrupper i utviklingsland mulighet til å ta i bruk mobilkommunikasjon."
 
Rob Conway, som er leder og styreformann i GSMA kunngjorde tirsdag, under 3GSM World Congress i Singapore, at Motorola har blitt valgt som leverandøren av mobiltelefonen som skal benyttes i andre fase av programmet.
 
"Motorola fikk kontrakten fordi de kunne tilby en produktportefølje som startet i underkant av USD 30, men også på grunn av en rekke andre faktorer, som for eksempel brukerstøtte, lokal service, tilstedeværelse og et utvalg av rimelige mobiltelefoner, inkludert et produkt som eksklusivt har blitt utviklet nettopp for dette programmet, C113a," uttalte Conway.
 
De 10 operatørene som står bak den andre fasen i GSMAs program for å fremskaffe rimelige mobiltelefoner, forventer å bestille rundt 6 millioner slike lavkost mobiltelefoner fra Motorola. Programmet, som ledes av Erik Aas, administrerende direktør i Grameen Phone i Bangladesh, har flere av de ledende mobiloperatørene i verdens utviklingsland i ryggen - AIS, Bharti, BPL, Globe Telecom, Hutchison Essar, IDEA Cellular, MTN Group, Orascom Telecom, Telenor og Vodacom.
 
"Inngangsprisen er det aller viktigste virkemiddelet for å gi nye brukere i utviklingsland mulighet til å benytte mobilteknologi. GSMAs initiativ er et viktig skritt i retning av å få ned denne inngangsprisen, noe som vil bidra til å skape viktig økonomisk vekst, men som også vil gi betydelige sosiale muligheter, i og med at store grupper blir i stand til å kommunisere direkte fra sine hjem eller når de forflytter seg, sier Erik Aas, som i tillegg til å lede programmet også er administrerende direktør i GrameenPhone.
 
I sitt forslag presenterte Motorola to mobiltelefoner - C113 og C113a, som begge er spesielt utviklet med tanke på dette programmet. C113a tilbyr taletid på opptil 450 minutter og opptil 330 timer standby-tid, hvilket reduserer behovet for hyppig opplading. Håndsettene vil være tilgjengelige på nyåret i 2006.
 
Programmet er en sentral del av GSMAs "Connecting the Unconnected"-initiativ, som har vunnet betydelig anerkjennelse både i bransjen som helhet og fra offentlige myndigheter.
 
"Uttrykket "Connecting the unconnected" har blitt en inspirasjon for hele Motorola, forteller Ron Garriques, administrerende direktør i Motorola Mobile Devices. I utviklingsland er det slik at både forbrukere og operatører ønsker seg mobiltelefoner som møter sentrale krav i forhold til ytelse, men som også kan møte folks forventninger i forhold til kvalitet, pålitelighet og design. I tillegg ønsker de seg alt dette til en rimelig pris. Jeg er stolt over at GSMA nok en gang har valgt Motorola som sin partner i arbeidet med å skape økonomisk vekst og utvikling.
 
Motorola vant også frem i første fase av programmet, med sin mobiltelefonserie basert på C11X-plattformen. I løpet av denne fasen ble EMH-håndsett distribuert til 17 land gjennom 10 deltagende operatører. Disse landene omfattet India, Sør-Afrika, Nigeria, DRC, Egypt, Algerie, Tunisia, Bangladesh, Tyrkia, Thailand, Filippinene, Malaysia, Indonesia, Pakistan, Yemen, Sri Lanka og Kenya. Til sammen har disse landene en befolkning på rundt 1.8 milliarder mennesker.
 
Analytikere kan fortelle at disse håndsettene har gjort at langt flere mennesker har kunnet benytte mobilteknologi. Et godt eksempel er introduksjonen av Motorolas C115 i India, som bidro til å øke indiske GSM-operatørers månedlige kundetilvekst med så mye som en tredjedel, 1.6 millioner nye brukere ble registrert i juni måned alene, viser en rapport fra Lehman Brothers.
 
GSMA forventer at prisen på mobiltelefoner vil fortsette å falle, all den tid produsentene av mikrochips og annet utstyr fortsetter å fokusere på dette potensielle kjempemarkedet.
 
GSMA har også gitt meget positiv omtale til en foreslått lavkost mobiltelefon fra TCL & Alcatel Mobile Phones. "I T&A Mobile Phones er vi meget stolte av den anerkjennelsen GSMA har gitt oss for vår innsats," sier administrerende direktør i TCL & Alcatel, Fei Liu.
Basert på våre nøkkelverdier, som er fleksibilitet, nyskapning og iverksetterånd, satser vi tungt på å levere mobiltelefoner av høy kvalitet, skreddersydd for lokale forhold, under merkenavnet Alcatel.
 
GSMA vurderer også andre metoder for å fjerne de eksisterende barrierene som i dag hindrer folk i å utviklingsland i å ta i bruk mobiltelefoner, som for eksempel avgifter på mobiltelefoner og tjenester. GSMA har nylig utgitt en rapport som viser at straffetoll i en del utviklingsland bidrar til å heve prisen på mobiltelefoner og mobiltjenester til et nivå som gjør dem utilgjengelige for folk flest.
 
"Vi satser tungt på å kunne tilby rimelige mobiltjenester til så mange mennesker som overhodet mulig, og initiativet med de svært rimelige mobiltelefonene griper direkte fatt i problemstillingene rundt å kunne levere effektiv mobilkommunikasjon i utviklingsland," forteller Arve Johansen, konserndirektør for Telenors internasjonale mobiloperasjoner.
 
 
Om GSM Association:
 
GSM Association (GSMA) er en internasjonal bransjeorganisasjonen som representerer mer enn 680 GSM-operatører i 210 land over hele verden. I tillegg støtter mer enn 150 produsenter og leverandører GSMAs initiativ gjennom ulike partnerskap.
 
Hovedmålet for GSMA er å sikre at mobiltelefoner og trådløse tjenester fungerer globalt, og at de er lett tilgjengelige, noe som øker deres verdi for individuelle kunder og nasjonale økonomier, mens de også skaper nye forretningsmuligheter for operatørene og deres leverandører. GSMAs medlemmer betjener i dag mer enn 1.5 milliarder kunder - 78 prosent av verdens mobilbrukere.
 
Om Motorola

Motorola er et ledende, globalt kommunikasjonsselskap som er å finne på Fortune 100-listen, og som leverer sømløse mobilprodukter og -løsninger over bredbånd, integrerte systemer og trådløse nettverk. Enten du er hjemme, i bilen, på jobben eller et sted midt i mellom, vil du være i stand til å nå de tingene og den informasjonen du trenger hvor som helst og når som helst. Sømløse mobiltjenester utnytter mulighetene sammensmeltningen i teknologien er i stand til å tilby, og det muliggjør også smartere, raskere og mer kostnadseffektive og fleksible løsninger. Motorola hadde en omsetning på USD 31.3 milliarder i 2004. For ytterligere informasjon, se: www.motorola.com.