Yhdysvaltain hurrikaanikeskus ja Vaisala yhteistyössä hurrikaanien seurannassa ja tutkimuksessa


Yhdysvaltain kansallisen meri- ja ilmastontutkimuslaitoksen NOAA:n mukaan hurrikaanit tuhosivat 1900-luvulla arviolta 73 miljardin dollarin arvosta omaisuutta, ja vaativat yli 13000 kuolonuhria. Ennusteiden mukaan tuhoisia trooppisia hirmumyrskyjä esiintyy myös seuraavien vuosikymmenten aikana.
 
Jotta henkilö- ja omaisuusvahingoilta voitaisiin välttyä, tutkijat ovat yrittäneet löytää menetelmiä yhä tarkempaan hirmumyrskyjen ennustamiseen. Vaisalan salamanpaikannukseen erikoistuneen liiketoimintayksikön asiantuntijat Yhdysvalloissa ovat olleet mukana tässä työssä. Vaisala on jo usean vuoden ajan tutkinut lähellä hurrikaanin keskusta tapahtuvan salamoinnin yhteyttä hurrikaanien voimakkuuteen. Tutkimuksessa yhdistetään Vaisalan koko Yhdysvallat kattavan salamanpaikannusverkon välittämät tiedot Yhdysvaltojen hurrikaanikeskuksen hurrikaaneista keräämään dataan.
 
Tutkimuksessa on käynyt ilmi, että myrskyn silmää ympäröivässä pilvivallissa salamoi usein silloin, kun hurrikaanin voimakkuus muuttuu nopeasti. Kun silmää ympäröivä pilvivalli supistuu ja myrsky voimistuu, myös salamointi lisääntyy dramaattisesti. Vaisalan Yhdysvallat kattava salamanpaikannusverkko mahdollistaa salamoiden ja niiden intensiteetin analysoinnin reaaliajassa, ja sitä voidaan käyttää apuna hurrikaanien voimakkuutta ennustettaessa.
 
Tutkimustulosten pohjalta Vaisalan salamanpaikannusverkon tietojärjestelmää on kehitetty korreloimaan Yhdysvaltojen hurrikaanikeskuksen myrskytiedon kanssa. Yhdistetyt salama- ja hirmumyrskytiedot ovat olleet säätieteilijöiden käytössä tämänvuotisten hurrikaanien Katrinan ja Ritan ennustamisessa.
 
Vaisala ja NOAA, jonka osana myös hurrikaanikeskus toimii, ovat tehneet läheistä yhteistyötä jo vuosien ajan. Muun muassa Vaisalan pudotussondeja käytetään vuosittain hurrikaanien seurannassa ja tutkimuksessa.
 
Vaisala on menestyvä kansainvälinen teknologiakonserni, joka kehittää ja valmistaa elektronisia mittausjärjestelmiä ja -laitteita. Tuotteiden sovellusalueina ovat meteorologia, ympäristötieteet, liikenne ja teollisuus. Vaisalan palveluksessa on yli 1000 alansa ammattilaista ja konsernin liikevaihto vuonna 2004 oli 180,6 miljoonaa euroa. Vaisalan markkina-alue kattaa koko maailman. Vuonna 2004 viennin osuus liikevaihdosta oli 97%. Vaisalan A-sarjan osakkeet on listattu Helsingin Arvopaperipörssissä.