Vaisalan tuulikeilaimilla kysyntää Kiinassa


Vaisalan alemman ilmakehän mittauksiin kehitetty tuulikeilain on tutka, joka tuottaa jatkuvaa mittaustietoa tuulen nopeudesta ja suunnasta sekä niiden vaihteluista eli tuuliväänteestä 2-3 km korkeudella maanpinnan yläpuolella. Vaisalan tuotevalikoimiin kuuluvat myös tuulikeilaimet, jotka mittaavat tuulen pystyprofiilia jopa 16 kilometrin korkeuteen asti. Tuulikeilaimia käyttävät ilmailuviranomaiset, ilmatieteen laitokset, puolustusvoimat,  luonnonvaroja valvovat viranomaiset ja tutkimuslaitokset.
 
Tuuliväänteellä tarkoitetaan tuulen suunnan ja nopeuden muutoksia ilmakehän eri korkeuksissa. Ilmailun yhteydessä sillä tarkoitetaan tuulen muutoksia koneen lentolinjalla. Tuulikeilaimia käytetään lentokentillä varoittamaan lentäjiä tuulen aiheuttamista vaaroista laskeutumistilanteissa. Jos tuulen nopeus yhtäkkiä laskee, se voi aiheuttaa vaaratilanteen, kun siipien noste pienenee merkittävästi.
 
Vaisalan tuulikeilaimia on Kiinassa on myös käytössä monille avaruussukkuloiden laukaisupaikoilla. Vaisala on lisäksi sopinut Schenzenin ilmatieteen laitoksen kanssa kahden järjestelmän toimittamisesta osaksi alueen täsmäsäähavaintoverkkoa.
 
Vaisala on menestyvä kansainvälinen teknologiakonserni, joka kehittää ja valmistaa elektronisia mittausjärjestelmiä ja -laitteita. Tuotteiden sovellusalueina ovat meteorologia, ympäristötieteet, liikenne ja teollisuus. Vaisalan palveluksessa on yli 1000 alansa ammattilaista ja konsernin liikevaihto vuonna 2004 oli 180,6 miljoonaa euroa. Vaisalan markkina-alue kattaa koko maailman. Vuonna 2004 viennin osuus liikevaihdosta oli 97 %. Vaisalan A-sarjan osakkeet on listattu Helsingin Arvopaperipörssissä.