Hydros kapitalmarkedsdag - sterkere oppstrømsfokus og strategisk skift i Aluminium


- Vi har tatt viktige skritt for å styrke våre olje- og gassressurser, og 2005 markerer et gjennombrudd for Hydro som internasjonalt oljeselskap, sier Hydros generaldirektør Eivind Reiten. - Jeg er fornøyd med at vi i Hydros jubileumsår leverer vårt beste resultat noensinne. Men lønnsomheten i Aluminium er fortsatt ikke tilfredstillende. Stigende energikostnader representerer en betydelig utfordring for industrien. Vi vil fortsette å reposisjonere Aluminium med fokus  på produksjon av primæraluminium, samtidig som eksponeringen mot nedstrømsaktivitetene reduseres.

På kapitalmarkedsdagen presenterte Hydro blant annet dette:
  • Produksjonsmål for olje og gass for 2006: 615.000 foe (fat oljeekvivalenter) per dag.
  • Økt utforskingsaktivitet: Hydro vil delta i om lag 60 brønner i 2006.
  • Produksjonsvekst for olje og gass med om lag 6 prosent i perioden fra 2005 til 2010. Estimert produksjon i 2010: 750.000 foe per dag.
  • Omfattende informasjon om Hydros olje- og gassreserver og ressurser. Ved utgangen av 2005 er Hydros sikre og forventede olje- og gassreserver fra sanksjonerte prosjekter estimert til om lag 3 milliarder foe. I tillegg er Hydros forventete ressurser fra ikke-sanksjonerte prosjekter estimert til i størrelsesorden 0,8 milliarder foe.
  • Bekreftet produksjonsanslag for primæraluminium på 2 millioner tonn i 2010, inkludert det planlagte nye smelteverket i Qatar.
  • Veikart for økt lønnsomhet i aluminium med en målsetting om 9 prosent avkastning på sysselsatt kapital (RoaCE) i 2010.
  • Investeringsnivået for 2005, inkludert utforsking, forventes å bli omlag 20 milliarder kroner eksklusiv oppkjøp. Dette er omlag 4 milliarder kroner lavere enn plan som følge av reduserte investeringer i Aluminium og noe lavere investeringer i Olje & Energi.
  • Investeringer og utforskingskostnader forventes i 2006 å beløpe seg til 30 milliarder kroner, hvorav 25 milliarder kroner innen Olje & Energi og 4 milliarder kroner i Aluminium.
  • Justering av Hydros langsikte priser for investeringsformål.
  • Utbytte i 2005 på nivå med 2004, som var 20 kroner per aksje.
  • Alle Hydro-opererte prosjekter på plan.
Hydros finansielle stilling er solid og forholdet mellom gjeld og egenkapital, inkludert ikke-balanseførte pensjons- og leasingforpliktelser, har vært sterkt gjennom 2005, også etter kjøpet av Spinnaker Exploration Company for 17 milliarder kroner i fjerde kvartal. Selskapets langsiktige mål er et gjeld/egenkapital-forhold på 0,5.
  
Internasjonal gjennombrudd og styrket ressursbase
Hydros kjøp av det amerikanske selskapet Spinnaker Exploration, som ble gjennomført 13. desember, og avtalen om å overta 50 prosent av tungolje-feltet Chinook utenfor kysten av Brasil, forventet gjennomført første kvartal 2006, vil bidra til fortsatt lønnsom vekst. I tillegg har Hydro sikret nytt og interessant leteareal, gjort et betydelig oljefunn  på Anaran-blokken i Iran og blitt tildelt operatørskap i Libya. Hebron-prosjektet i Canada og Gimboa-prosjektet (blokk 4) i Angola nærmer seg utbygging. Innen 2010 forventes det at Hydros internasjonale olje- og gassproduksjon vil være nesten tre ganger høyere enn 2005-nivået.
 
Olje- og gassproduksjonen så langt i fjerde kvartal indikerer at faktisk produksjon for 2005 kan bli noe lavere enn målet på 565.000 foe per dag som ble kommunisert i forbindelse med offentliggjøring av resultatene for tredje kvartal. Gjennom 2005 har Hydro fortsatt å prestere på topp-kvartil nivå som effektiv operatør på norsk sokkel. Produksjonskostnadene per fat for 2005, uten gassinjeksjonskostnader, forventes å bli 20 kroner per foe, som er lavere enn målet for 2005 på 21 kroner per foe, også dette uten gassinjeksjonskostnader.  
Veikart for økt lønnsomhet i Aluminium
Avkastningen i Aluminium er fortsatt ikke tilfredsstillende til tross for vedvarende forbedringstiltak gjennom 2005. Høyere energikostnader representerer en utfordring for industrien generelt. Hydro vil redusere det totale investeringsnivået i Aluminium og gi prioritet til styrking av oppstrømsaktivitetene. Nedstrømsinvesteringer vil bli redusert til et minimum. Ulønnsomme enheter vil bli gjenstand for snuoperasjoner, nedstengt eller salg.
 
Hydros egendekning av alumina vil stige til om lag 70 prosent innen 2010 når Alunorte 3-utvidelsen er fullført. Som en konsekvens vil enhetskostnadene for alumina synke. Det planlagte nye smelteverket i Qatar vil bidra betydelig til å styrke Hydros konkurranseposisjon. Denne forsterkes av nedstenging av de minst kostnadseffektive smelteverkene. Omfattende forbedringstiltak vil bli iverksatt for å møte avkastningsmålet på 9 prosent RoaCE i  2010, basert på 2005-priser.
  
Utsikter for 2006 og framover
Den gjennomsnittlige olje- og gassproduksjonen er forventet å bli 615.000 foe i 2006. 2006-målet for produksjonskostnader per fat er 23 kroner, eksklusive gassinjeksjonskostnader. Denne økningen fra nivået i 2004 og 2005 må hovedsakelig tilskrives høyere driftskostnader på nye felt som kommer i produksjon og noe høyere vedlikeholdskostnader.
 
Hydro har hatt gode leteresultater i 2005, med 14 funn i tillegg til sju funn gjort av Spinnaker. Hydro vil forsterke leteaktiviteten i 2006 og planlegger å delta i 60 brønner, dobbelt så mange som i 2005. Riggkapasitet er sikret for norsk sokkel til 2009. Gjennom oppkjøpet av Spinnaker er Hydro sikret rigger for både Mexicogolfen og Vest-Afrika. De oppmuntrende leteresultatene Hydro har oppnådd på norsk sokkel i 2005, bekrefter det positive synet Hydro har på denne regionen. Hydro vil delta i 15 nye felt under utbygging på norsk sokkel og planlegger å bore 40 letebrønner i perioden 2006-2007.
 
Etterspørsel etter aluminiumprodukter ventes å vokse med fire prosent årlig i perioden 2005- 2015, men økte kostnader ventes å utgjøre en utfordring for industrien i årene fremover.
 
I 2006 venter Hydro en engangsøkning i energikostnadene i Aluminium på om lag 1,4 milliarder kroner, hovedsakelig som følge av fornyelse av kraftkontrakter i Tyskland. Generelt er Hydros kraftkostnader sammenliknbare med det globale gjennomsnittet for aluminiumindustrien, men kraftprisene i Tyskland er ikke konkurransedyktige. Det forventes høyere aluminiumpriser i 2006, delvis drevet av økte kostnader i aluminiumindustrien, og disse vil i noen utstrekning kompensere for økte energikostnader.
 
Hydro forventer at olje- og gassproduksjonen vokser med om lag 9 prosent fra 2005 til 2006. Estimert produksjon i 2010 er 750.000 foe per dag. Dette innebærer en gjennomsnittlig årlig vekst i olje- og gassproduksjonen på om lag 6 prosent i perioden 2005-2010. Estimatet er basert på Hydros eksisterende olje- og gassportefølje, inkludert Spinnaker Explorations portefølje. Av de nye prosjektene som skal bidra til veksten, er 85 prosent allerede sanksjonert.
Produksjon av primæraluminium er ventet å øke fra om lag 1,8 millioner tonn i 2005 til om lag 2 millioner tonn 2010. Dette estimatet inkluderer nedstenging av ikke konkurransedyktig smelteverkskapasitet med 0,3 millioner tonn. Det inkluderer også 0,5 millioner tonn i ny produksjonskapasitet som et resultat av produksjonsoptimalisering i eksisterende verk og det planlagte smelteverket i Qatar.
 
Investeringsnivået for 2006 er ventet å bli om lag 30 milliarder kroner inkludert utforsking. Investeringene vil komme i en finansielt solid oppstrømsfokusert prosjektportefølje som forventes å bidra til videre produksjonsvekst og solid lønnsomhet i årene framover. En større del av investeringen de kommende årene vil være knyttet til utbyggingsprosjekter i Olje & Energi. I 2006 vil investeringene i dette forretningsområdet  beløpe seg til om lag 20 milliarder kroner. I tillegg vil utforskingsaktivitetene øke til et nivå på om lag 5 milliarder kroner. Investeringer i Aluminium vil begrense seg til 4 milliarder kroner i 2006 og være konsentrert om oppstrømsprosjekter. I de neste tre årene vil de prioriterte prosjektene i Aluminium være det planlagte  smelteverket i Qatar og Alunorte 3-utvidelsen i Brasil.
 
Hydro opprettholder sin utbyttepolitikk med 30 prosent utbytte av nettoresultatet over tid. For 2005 vil utbyttet per aksje bli på nivå med 2004. I løpet av 2005 har Hydro utbetalt mer enn 1,5 milliarder kroner til sine aksjonærer gjennom programmet for tilbakekjøp av egne aksjer. Tilbakekjøp av egne aksjer vil fortsatt supplere utbytte i perioder med høy inntjening. Det nåværende tilbakekjøpsprogrammet tillater imidlertid ikke tilbakekjøp når Hydros aksjekurs er over 700 kroner per aksje.
  
Justering i langsiktige priser for framtidige investeringer
Gjennom 2005 har oljeprisen og prisen på aluminium fortsatt å fluktuere på et historisk høyt nivå. Det samme har forward-prisene. Basert på de positive markedsutsiktene oppjusterer Hydro nå sine prisforutsetninger. Den langsiktige oljeprisen er blitt justert fra USD 25 til et prisbånd på USD 30-35 per fat. Aluminiumprisen er blitt justert fra USD 1500 til et bånd på USD 1600-1700 per tonn. Den langsiktige vekslingskursen USD/NOK er samtidig blitt nedjustert fra 7,0 til 6,5. Hydro benyttet liknende prisforutsetninger som basis ved kjøpene av Spinnaker og Chinook. Til tross for oppjusteringer i forutsetningen er de nye prisforutsetningene godt under de respektive forward-kurvene i markedet.
 
Hydro justerer også sitt avkastningskrav for investeringer. Kravet om 10 prosent reelt avkastningskrav på investeringer etter skatt er fortsatt et generelt krav. For store prosjekter der Hydro foretar grundige risikovurderinger og inkluderer risikoelementer direkte i prosjektets kontantstrøm, vil Hydro benytte et avkastningskrav som ligger nærmere Hydros kapitalkostnad. Tidligere har Hydro tatt høyde for risiko i prosjekter som møter avkastningskravet ved å legge inn en risikopremie i avkastningskravet.
Presentasjonene fra kapitalmarkedsdagen er tilgjengelige på www.hydro.com
 

Kontakt
Telefon
Mobil
Email
Pressekontakt
Cecilie Ditlev-Simonsen
+47 22532097
+47 41559250
Cecilie.Ditlev-Simonsen@hydro.com
Investorkontakt
Gudmund Isfeldt
+4722532455
+4748001180
Gudmund.Isfeldt@hydro.com
Investorkontakt
Idar Eikrem
+47 22533273
+47 95028363
Idar.Eikrem@hydro.com
Investorkontakt
Stefan Solberg
+47 22533539
+47 91727528
Stefan.Solberg@hydro.com