Joint venture-avtale mellom Qatar Petroleum og Hydro om aluminiumverk i verdensklasse


Samarbeidsavtalen ble torsdag undertegnet i Qatars hovedstad Doha av Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah, som er annen visestatsminister og energiminister i Qatar, samt styreformann og administrerende direktør i Qatar Petroleum, og av Hydros generaldirektør Eivind Reiten.
 
Undertegningen av joint venture-avtalen følger prinsippavtalen som ble undertegnet av partene i desember 2004.
Det vil bli opprettet et joint venture-selskap, Qatalum, for å bygge og drive aluminiumverket, som vil bestå av elektrolyseanlegg, støperi og anodefabrikk i tillegg til et eget kraftverk. Qatar Petroleum og Hydro vil ha en eierandel på 50 prosent hver i det nye selskapet. Anlegget skal etter planen starte produksjon i 2009.
 
Aluminiumverket vil få en årlig kapasitet på 585.000 tonn primæraluminium. Gasskraftverket har en planlagt installert effekt på 1.350 MW. Prosjektet skal lokaliseres i industriområdet Mesaieed i Qatar. Allerede i første byggetrinn vil det bli det største nye aluminiumverket som noen gang er oppført. Det vil være muligheter for å utvide den årlige kapasiteten ved aluminiumverket til om lag 1,2 millioner tonn.
 
Qatalum-prosjektet har solid strategisk forankring. Qatar Petroleum bidrar med en unik kombinasjon av langsiktig, konkurransedyktig energitilgang, industriell infrastruktur og en lokalisering som kan romme et slikt stort prosjekt. Hydro er et ledende, integrert aluminiumselskap med virksomheter over hele verden og er også teknologileder i aluminiumbransjen. Hydro kan bidra med mer enn 80 års driftserfaring, ledende posisjoner i markeder for aluminiumprodukter og svært gode resultater når det gjelder gjennomføring av store prosjekter.
 
- Qatar har de beste forholdene for denne typen industriutvikling. Regjeringen i Qatar har som politikk å styrke landets industribase og å sikre best mulige miljøstandarder og arbeidsforhold. Qatar er en ideell lokalisering når det gjelder å betjene det stadig økende markedet for aluminium i Asia, Europa og Nord-Amerika. Det enorme gassressursene i Qatar, kombinert med landets ambisjoner om å diversifisere sin industri, vil sikre at aluminiumverket blir konkurransedyktig på lang sikt, uttaler Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah.
 
- Dette prosjektet utgjør et nøkkelelement i Hydros strategi om å reposisjonere selskapets aluminiumvirksomhet oppstrøms gjennom å styrke produksjonen i energirike deler av verden, sier Eivind Reiten. - Qatalum vil være et viktig bidrag til å forbedre Hydros relative kostnadsposisjon i produksjon av primæraluminium og kunne møte framtidig økning i etterspørselen.
 
Byggingen av det nye verket er ventet å starte i midten av 2007, mens den første produksjonen av metall er planlagt i fjerde kvartal 2009. Full produksjon ventes nådd i midten av 2010. Tidsplanen er basert på at det fattes en endelig beslutning om bygging i 2007, etter en fase med konseptvalg og detaljert prosjektering.
 
Det planlagte aluminiumverket vil ha driftskostnader som plasserer det blant de mest konkurransedyktige i verden, noe som sikrer en robust økonomi i prosjektet.
 
Støperiet vil ha kapasitet til å videreforedle all metallproduksjon til produkter med økt merverdi, i form av pressbolt og støpelegeringer. Hydro vil stå for markedsføringen.
 
Hydro vil levere egenutviklet produksjonsteknologi til det nye verket, med miljøteknologi som er "benchmark" i den globale aluminiumindustrien. Hydro vil også bidra med ressurser til planlegging, konstruksjon og idriftsetting av prosjektet. Partnerne arbeider nå med å etablere den organisasjonen som trengs for å gjennomføre prosjektet.
 
Om partnerne:
 
Qatar Petroleum (tidligere kjent som Qatar General Petroleum Corporation) ble opprettet i 1974 som et heleid statlig selskap i Qatar. Qatar Petroleum er ansvarlig for alle landets industriprosesser for olje og gass, både i Qatar og i utlandet, inkludert leting og boring etter olje, naturgass og andre hydrokarboner, produksjon, raffinering, transport og lagring av petroleumsressurser og eventuelle derivater og biprodukter, foruten handel, distribusjon, salg og eksport av de samme ressursene.
 
Hydro er et energi- og aluminiumselskap med 33.000 medarbeidere og virksomheter i 40 land. Selskapet er en ledende produsent av olje og gass til havs, en av de tre største leverandører av aluminium i verden og en pioner i utviklingen av fornybare energikilder. Hydros formål er å skape mer livskraft for kundene og samfunnet som helhet.
 

Kontakt
Telefon
Mobil
Email
Investorkontakt
Idar Eikrem
+47 22533273
+47 95028363
Idar.Eikrem@hydro.com
Pressekontakt
Thomas Knutzen
+47 22539115
+47 90612359
Thomas.Knutzen@hydro.com
Hydro Aluminium
Drammensveien 264
0240 Oslo
Norge
Telefon: 22 53 81 00
Faks: 22 53 27 25
www.hydro.com