Norkring og NTV har inngått avtale om sendernett


NTV har også inngått en rammeavtale med Telenor Broadcast om utbygging og drift av tjenesteplattformen. Tjenesteplattformen består blant annet av koding av lyd og bilder, styring av sendekapasitet, tilgangskontroll, elektronisk programguide og kvalitetssikring av dekodere. Avtalen om drift av tjenesteplattformen er på 15 år.
 
Sendernettavtalen innebærer at Norkring skal bygge ut og drive sendernett for kringkasting av bakkebasert digital-TV. NTV skal leie kapasitet av Norkring. NTV vil i sin tur fremleie kapasiteten til NRK og betal-TV-selskapet NTV Pluss AS.
 
"Det norske digitale bakkenettet for fjernsyn vil i antall sendere være blant de største som hittil er bygget i Europa. Norkring ser nå frem til å sette i gang med oppgaven," sier Nils-Jørgen Felldal, administrerende direktør i Norkring. 
 
Utbyggingen av nettet vil skje regionvis og siste region planlegges ferdig utbygget innen utgangen av 2009. De første områdene skal ferdigstilles høsten 2007.
 
NTV har tidligere gjennomført en internasjonal anbudskonkurranse blant potensielle leverandører. Etter en grundig vurdering konkluderte NTV sommeren 2004 med at Norkring er den beste kandidaten.
 
"Norkring har solid kompetanse på det antennebaserte bakkenettet i Norge. Det er derfor veldig betryggende at det er Norkring som bygger for NTV," sier Svein Aarvik, administrerende direktør i Norges televisjon AS.
 
Sendernettavtalen er delt i tre hovedelementer: Basisnettet skal dekke 95 % av husholdningene. I tillegg skal Norkring bygge ut et satellittskyggenett. Skyggenettet bygges ut for å dekke husstander som både ligger utenfor basisnettets dekningsområde og i områder uten satellittdekning. Avtalen inneholder også en opsjon for ytterligere to signalpakker.
 
 
For mer informasjon:
 
 
 
Om Norkring
Norkring er et heleid selskap i Telenor ASA og tilhører forretningsområdet Telenor Broadcast.
Norkring er Norges største distribusjonsselskap for bakkebasert kringkasting. Selskapet har
hovedkontor på Fornebu og regionskontorer på Hamar, i Bergen, Trondheim, Kvitsøy og Lødingen. Nasjonalt driftsovervåkingssenter ligger på Tryvann i Oslo. Norkring har en landsdekkende infrastruktur som består av over 6500 senderenheter installert på 47 hovedstasjoner og 2700 mindre stasjoner.
 
 
Om Norges televisjon AS
Norges televisjon as (NTV) eies med like andeler av Norsk rikskringkasting AS, TV 2 Gruppen AS og Telenor Broadcast Holding AS.
 
NTV er konsesjonshaver og  plattformoperatør for digitalt bakkenett for fjernsyn i Norge. Selskapet  har det tekniske og operative ansvaret for utbygging, lansering og drift av nettet. NTV ble etablert 15. februar 2002 av NRK og TV 2 med sikte på å skaffe konsesjon for å etablere og drive Norges framtidige bakkesendernett for digital-TV. 2. juni 2006 ble NTV tildelt konsesjon for utbygging og drift av digitalt bakkenett for fjernsyn i Norge.
 
 
Om det digitale bakkenettet
  • Kulturdepartementet fremmet den første stortingsmeldingen om digitalt fjernsyn i juni 1999.
  • I juni 2002 lyste departementet ut konsesjonen for utbygging og drift av et digitalt kringkastingsnett.
  • I februar 2004 sa Stortinget ja til både utbygging av et digitalt bakkenett og slukking av dagens analoge TV-sendinger i løpet av 2007-2010.
  • I mai 2005 kunngjorde samferdselsministeren at konsesjonen skulle lyses ut på nytt.
  • Høsten 2005  inngikk Telenor Broadcast, NRK og TV2 avtale om å søke konsesjon for bygging og drift av Norges framtidige digitale bakkenett gjennom Norges televisjon AS (NTV).
  • NTV er eneste selskap som har søkt om konsesjon til å bygge ut det digitale bakkenettet i Norge og ble tildelt konsesjon 2. juni 2006.
  • Norkring skal på oppdrag for NTV stå for utbygging og drift av det digitale bakkenettet for fjernsyn. NTV vil leie all kapasiteten i det digitale nettet av Norkring.