Statoil: Bygger vekst i Mexicogolfen


Statoil (OSE: STL, NYSE: STO) og Anadarko Petroleum Corporation (NYSE: APC) har inngått en avtale der Statoil vil overta Anadarkos andeler i to funn og ett leteprospekt i den amerikanske delen av Mexicogolfen. Statoil skal betale Anadarko 901 millioner amerikanske dollar.
 
Avtalen omfatter:
  • Det Nexen-opererte Knotty Head-funnet, hvor Statoil får en andel på 25 prosent
  • Det Chevron-opererte Big Foot-funnet, hvor Statoil får en andel på 27,5 prosent, inkludert andelen på 12,5 prosent selskapet eier fra før
  • Det Chevron-opererte leteprospektet Big Foot North, hvor Statoil får en andel på 27,5 prosent, inkludert andelen på 12,5 prosent selskapet eier fra før.
  •  
    - Denne avtalen passer utmerket inn i vår strategiske satsing i Mexicogolfen og bygger videre på vårt siste oppkjøp av andeler fra Plains, sier konsernsjef Helge Lund.
     
    I september i år kjøpte Statoil andeler fra Plains Exploration & Production (NYSE:PXP) i Big Foot, Big Foot North og Caesar, lokalisert i Greater Tahiti- og Walker Ridge-områdene. Andelene som er omfattet av avtalen med Anadarko befinner seg også i disse områdene.
     
    - På mindre enn to år har vi utviklet en sterk dypvannsposisjon i Mexicogolfen. Vår erfaring og sterke teknologibase fra norsk sokkel gjør oss godt rustet til å håndtere framtidige utbygginger i Mexicogolfen. Vi har en ledende posisjon som operatør av undervannsfelt og vi kan vise til gode resultater innen økt oljeutvinning, noe som vil bidra til å skape verdier i vår satsing i Mexicogolfen, sier Lund.
     
    Øivind Reinertsen, direktør for Statoils aktiviteter i Mexicogolfen, sier Statoil er godt posisjonert i sentrale dypvannsområder.
     
    - Vi har nå andeler i 11 funn, inkludert Tahiti-feltet som er under utbygging. Med denne avtalen har vi føyd et interessant nytt funn til vår portefølje og vi har fått et solid fotfeste i Big Foot og Big Foot North, sier Reinertsen.
     
    Funnet Knotty Head ligger nær Chevron-opererte Tahiti og Tonga, hvor Statoil har en andel på 25 prosent i begge. Knotty Head ligger også nær det Shell-opererte Caesar-funnet, hvor Statoil har en andel på 17,5 prosent.
     
    Big Foot-funnet ligger i den samme geologiske trenden som Tahiti og Caesar, og nær de Chevron-opererte Jack- og St Malo-funnene i Walker Ridge-området. Statoil har en andel på 25 prosent i Jack og 6,25 prosent i St Malo.
     
    Big Foot og Knotty Head er ventet å komme i produksjon etter 2010, avhengig av utbyggingsløsninger.
    Endelig ikrafttreden av avtalen og betaling ventes å finne sted i første kvartal 2007, med forbehold om eksisterende rettighetshaveres forkjøpsrett og øvrige vanlige ikrafttredelsesforhold. Partene diskuterer muligheten for å effektuere transaksjonen som et joint venture-arrangement i stedet for salg.
     
    Kontaktpersoner:
     
    Presse
    Rannveig S. Stangeland, informasjonssjef, telefon 481 25 978 (mobil), 51 99 26 42 (kontor)
    Kjersti Torgersen, informasjonssjef, Houston +1 832 866 0031
     
    Investor relations
    Lars Troen Sørensen, direktør for Investor relations, +47 90 64 91 44 (mobil)
    Geir Bjørnstad, direktør for Investor relations USA, +1 (203) 978 69 50 (mobil)