Uppköpsränta vid byte av lån 3101 mot lån 3106


Riksgälden kommer att köpa tillbaka lån 3101 till räntan 1,70 procent vid dagens byte av lån 3101 mot lån 3106. Detta är ett avsteg från det normala förfarandet att utgå från indikativa marknadsräntor.
 
Riksgälden genomför den 14 december 2007 kl. 11.00 ett tidigare annonserat byte av lån 3101 mot lån 3106. Vid prissättningen av byten använder vi normalt de räntor som indikativt noteras på marknaden. Detta förutsätter emellertid, som vi angett i Statsupplåning - prognos och analys 2006:3, att marknadsnoteringarna speglar relevant information och marknadsaktörernas förväntningar.
 
Vid det nu aktuella bytet kommer vi att göra ett avsteg från vårt normala tillvägagångssätt. Vid uppköpet av lån 3101 kommer vi inte att utgå från indikativa räntor. Orsaken är att vi bedömer att detta lån inte är rimligt prissatt relativt de nominella räntorna. Skillnaden mellan nominella och reala räntor bör bl.a. spegla förväntningarna om den framtida inflationstakten. För närvarande är emellertid skillnaden mellan de nominella och reala räntorna i de löptider som är aktuella vid bytet betydligt större än de inflationsprognoser som aktörerna på räntemarknaden själva publicerar. Ett uppköp till de räntor som nu noteras på marknaden skulle därför enligt marknadens prognoser innebära förluster för staten.
 
Det nu aktuella bytet och de byten av lån 3101 mot längre reallån som är planerade till nästa år görs inte för att tillgodose statens finansieringsbehov. Bytena erbjuds för att underlätta för de investerare som vill behålla sina reala innehav genom att förlänga löptiden i sina innehav i stället för att refinansiera sig på marknaden när lånet förfaller. Riksgälden erbjuder därför inga ekonomiska incitament till investerarna för att delta i bytet. Detta har vi tidigare framhållit både i Statsupplåning - prognos och analys 2006:2 och 2006:3.
 
Det nu aktuella bytet kommer att genomföras till uppköpsräntan 1,70 procent för lån 3101. I nuläget är vår bedömning att försäljningen av lån 3106 vid bytet kommer att kunna genomföras i linje med de indikativa marknadsräntorna.
 
De investerare som har köpt lån 3101 till låg realränta och bedömer att inflationen framöver kommer att vara högre än marknadens genomsnittliga bedömning och därför inte vill delta i bytet har möjlighet att behålla lånet till förfall och då tillgodogöra sig den inflationskompensation som vi betalar ut.
 
Under våren kommer Riksgälden att erbjuda fler byten av lån 3101 mot längre reallån. Vår förhoppning är att marknadsförhållanden då bättre speglar rådande inflationsförväntningar.
 
För mer information kontakta:
 
Thomas Olofsson, Upplåningschef: 08 - 613 47 82
Gunnar Forsling, Analyschef: 08 - 613 45 35