Bank Delen en Capital & Finance bundelen hun krachten


Delen Investments heeft een akkoord bereikt met de partners van Capital & Finance over de aankoop van hun deelneming (90%) in Capital & Finance ('Capfi') en haar 100% dochter Capital & Finance Asset Management. Bank Delen en Capfi zullen aldus samen cliëntenportefeuilles ten belope van 15,2 miljard beheren (cijfers 22 juni 2007).
Door deze operatie verenigen de 'Best Private Bank in Belgium 2007 - Euromoney' (Bank Delen) en de 'Grote Prijs voor de beste beheerder van fondsen in het Gespecialiseerde Gamma 2007' (Capfi) hun krachten op de Belgische private banking markt. Deze transactie is nog onderhevig aan de goedkeuring van de CBFA.
 
 
Capital & Finance werd opgericht in 1989 als onafhankelijke vermogensbeheerder en richtte in 1991 haar 100% dochter Capital & Finance Asset Management op. Zij beheren vandaag € 2.748 miljoen aan vermogens voor het overgrote deel privé-cliënteel. Capfi hanteert een uiterst performant beheersmodel, opgebouwd rond gemengde, flexibele investeringsfondsen. 4 van hun fondsen werden als eerste gerangschikt in hun S&P categorie voor Belgie/Luxemburg: het sterfonds Universal Invest Global Flexible (gestart in 1996) maar ook Universal Invest Low (1994), Universal Invest High (1997) en het Europese aandelenfonds C+F Euro Equities (1998).
 
Dit samengaan zal de vennoten en het personeel van Capfi toelaten zich nog meer toe te spitsen op het fondsenbeheer en de klantenrelatie dankzij de ondersteuning van de bancaire diensten, de informatica en de administratieve diensten van Bank Delen.
 
Bank Delen en Capfi hebben voor deze samenwerking gekozen omdat hun ondernemingscultuur en hun beleggingsfilosofie nauw bij elkaar aansluiten, waarbij de persoonlijke relatie met de klant centraal blijft staan.
Zowel Bank Delen als Capfi bieden hun cliënten reeds het volledige scala van diensten van vermogensbeheer aan : dynamisch portefeuillebeheer met goede returns voor een beperkt risico en een beperkte volatiliteit en een globaal patrimoniaal advies inzake erfrecht en familierecht.
Het door Bank Delen beheerde beleggingsfonds Athena is qua beleggingsbeleid en historische resultaten zeer vergelijkbaar met de bovenvermelde Capfi-fondsen.
 
Bank Delen zal door deze samenwerking met Capfi in belangrijke mate haar aanwezigheid op de Brusselse en Waalse markt versterken, waar zij reeds via  de integratie van Banque de Schaetzen in 1994 en van Havaux in 2000 op actieve wijze aanwezig is. Het cliënteel van de nieuwe groep Delen-Capfi zal nu ongeveer gelijk gespreid zijn over de beide landsdelen.
 
De vennoten en het personeel van Capfi blijven allen ten dienste van hun cliënteel staan. De zetel van Capfi in Watermaal-Bosvoorde wordt behouden, net zoals de zetel van Bank Delen-Brussel aan de Tervurenlaan. Bank Delen zal in Brussel haar naam omvormen tot Bank Delen-Capfi.
 
De vennoten van Capfi zullen vertegenwoordigd zijn in de bestuursorganen en het management van Finaxis NV, Bank Delen NV en Beursfondsenbeheer NV, dat het administratief en financieel beheer van de Belgische beveks van de groep verzorgt en waarvan de naam zal gewijzigd worden in Capfi-Delen Fund Management NV.
 
Na deze transactie bedraagt het door Bank Delen-Capfi beheerde vermogen € 15,2 miljard (of € 12,2 miljard zonder rekening te houden met de beleggingsfondsen van Bank Delen geplaatst bij het eigen cliënteel waarvan de omvang circa € 3 miljard bedraagt). De groep heeft zetels in Antwerpen, Brussel, Luik, Kortrijk-Roeselare, Gent, Luxemburg en Genève.
 
Delen Investments betaalt voor de overname van Capfi een prijs van € 125 miljoen (voor 100%). De vennoten van Capfi hebben de intentie een deel van de verkoopprijs te herinvesteren in de AvH-groep, en genieten tevens van een deelneming in de toekomstige ontwikkeling van de activiteiten van de nieuwe Bank Delen-Capfi via earn outs.
 
De nieuwe combinatie Delen-Capfi zou in 2006 een bruto-omzet van € 96 miljoen (proforma) en een gecombineerd resultaat van € 37 miljoen gerealiseerd hebben. De cost-income bedraagt slechts 44%.
 
Finaxis controleert naast Delen Investments tevens Bank J. Van Breda & C°, de gespecialiseerde nichebank voor ondernemers en vrije beroepen, die over 2006 een totaal bankproduct van € 79 miljoen en een nettowinst van € 24,4 miljoen realiseerde. Circa 18%, i.e. € 1,7 miljard, van de fondsen onder beheer bij Bank Delen zijn afkomstig van het Van Breda-cliënteel.
 
Zowel het Directiecomité van Bank Delen als de vennoten van Capfi zijn enthousiast over de groeimogelijkheden die hun gemeenschappelijk platform schept, zowel qua autonome groei in België als qua externe groei in het buitenland.
 
 
 
 
Ackermans & van Haaren is een gediversifieerde groep actief in 4 kernsectoren : bagger-, milieu- en aannemingsdiensten (DEME, één van de grootste baggerbedrijven ter wereld - Algemene Aannemingen Van Laere, een toonaangevende aannemer in België), vastgoed en aanverwante diensten (Leasinvest Real Estate, een genoteerde vastgoedbevak met ongeveer € 450 miljoen vastgoedactiva in portefeuille - Extensa, een belangrijke gronden- en vastgoedontwikkelaar met zwaartepunt in België en Luxemburg), private banking (Bank Delen, één van de grootste onafhankelijke privé-vermogensbeheerders in België - Bank J.Van Breda & C°, niche-bank voor de ondernemer en de vrije beroepen in België), en private equity (Sofinim, één van de grootste risicokapitaalverschaffers in België, en GIB).
De groep concentreert zich op een beperkt aantal strategische participaties met een belangrijk groeipotentieel. De marktkapitalisatie van AvH bedraagt ongeveer € 2,4 miljard. Sinds 2 maart 2007, is AvH opgenomen in de referentieindex BEL20 van Euronext Brussel.
 
 
Alle persberichten van AvH en haar belangrijkste groepsvennootschappen evenals de 'Investor Presentation' kunnen ook geraadpleegd worden op de AvH website : www.avh.be.
 
 
Voor bijkomende informatie kunt u telefonisch terecht bij:
 
Voor Ackermans & van Haaren:                    voor Bank Delen:                            voor Capital & Finance:
Luc Bertrand                                      Jacques Delen                                Arnaud Van Doosselaere
CEO-Voorzitter van het Executief Comité       Voorzitter van het Directiecomité      Partner
Tel. +32 (0)3 231 87 70                                   Tel.: +32 (0)3 244 55 66                    Tel: 32 (0)2 663 64 64
e-mail : dirsec@avh.be                                   e-mail: jacques.delen@delen.be       e-mail: arnaud@capfi.be
website:  www.avh.be                                     website: www.delen.be                     website: www.capfi.be
 
Jan Suykens                                                                                                        Bernard Woronoff
Lid van het Executief Comite                                                                                Partner
Tel. +32 (0)3 897 92 36                                                                                         Tel: 32 (0)2 663 64 35
e-mail : dirsec@avh.be                                                                                         e-mail: bernard@capfi.be
 website:  www.avh.be                                                                                          website: www.capfi.be
 
 
 
 

Attachments

Persbericht