Yaraprisen 2007 tildeles Josephine Okot og Akin Adesina


Yara Foundation anser at en Grønn revolusjon i Afrika kun vil være bærekraftig hvis den bygges på en lokal privat sektor som også omfatter salg av såkorn og gjødsel. Viktig i dette arbeidet er utviklingen av lokale forhandlernettverk innenfor landbrukssektoren. Ved tildelingen av Yaraprisen 2007 har stiftelsen derfor konsentrert seg om kandidater som har visst både entreprenørskap og har evnet å arbeide på flere nivåer, fra konkrete initiativer på grasrotnivå til påvirkningsarbeide på strategisk og politisk nivå.
 
Prisvinnerne
Styret i Yara Foundation finner at Akinawumi Adesina og Josephine Okot er eksempler på en ny generasjon av afrikanske entreprenører som er villige til å ta risiko, lede og påbegynne nye initiativer til støtte for afrikansk jordbruk med vekt på å styrke matvaresikkerheten på kontinentet.
 
Som grunnlegger og administrerende direktør for Victoria Seeds Ltd, har Josephine Okot på beste vis demonstrert hvordan nye markeder kan opparbeides samtidig med at hun har utviklet en lokal virksomhet for såkorn i hennes hjemland Uganda. Hennes innsats for å snu nedgangen i landbruksproduktiviteten i Uganda har gitt resultater. Okot har også ført an for å fremme en hensiktsmessige politikk og et internasjonalt rammeverk for å forene den afrikanske såkornsektoren med den globale økonomien.
 
Okot sa etter at hun mottok meddelelsen om at hun har fått tildelt Yaraprisen: "Jeg ser dette som en stor ære. Anerkjennelsen Yaraprisen gir vårt selskap og såkornindustrien i Uganda bidrar til å løfte arbeidet vårt videre. De ansatte ved Victoria Seeds opplever dette som sterkt motiverende. Prisen vil gi nye muligheter til å nå ut til flere småbønder ved å ansette flere forhandlere av innsatsfaktorer til landbruket. Jeg håper at denne anerkjennelsen vil inspirere kvinnelige entreprenører i hele i Øst Afrika."
 
"Jeg deler denne anerkjennelsen med en innovativ og utholden prisvinner som har utvisst en enorm entusiasme til støtte for en Grønn revolusjon i Afrika. Det finnes ikke en mer verdig prisvinner enn Akinwunmi Adesina", sier Josephine Okot.
 
Akinwumi Adesina er anerkjent for sin innsats for å gjøre innsatsfaktorer tilgjengelig for fattige småbønder. Han har utviklet en forhandlernettmodell på landsbynivå som gir små butikkseiere mulighet for å selge innsatsfaktorer. Han har hjulpet Rockefeller Foundation starte et program som gir teknisk trening og sertifisering av forhandlere som deltar i forhandlernettet. Adesina er i dag underdirektør ved Rockefeller Foundation innen avdelingen for "Food Security and Africa Regional Program".
 
Adesina uttalte ved nyheten om at han har fått tildelt Yaraprisen: "Dette er en flott nyhet. Jeg er begeistret på vegne av alle de forhandlere på landsbynivå som jobber hardt for å skaffe innsatsfaktorer til fattige småbønder i hele Afrika. Dette handler om dem. Det er denne aktiviteten på lokalplan, som for det meste drives av kvinner, som fører den grønne revolusjonen helt ut til de fattige småbøndene. Denne prisen er en anerkjennelse av deres innsats og initiativ. De er de sanne heltene. Jeg aksepterer prisen på vegne av dem og ønsker å donere prisbeløpet til støtte for videre utvikling av lokale forhandlernett på landsbygda i Afrika."
 
Thorleif Enger, styreleder i Yara Foundation, karakteriserte de to prisvinnere som "eksempler på entreprenørskap og pågangsmot som spiller en avgjørende rolle i å løfte Afrika ut av fattigdom". Han fremhevde nødvendigheten av initiativer både på grasrotnivå som illustrert ved Josephine Okot og en bredere strategisk og politisk tilnærming som eksemplifisert ved Akinawumi Adesina.
 
Prisutdelingsseremoni
Prisutdelingsseremonien for Yaraprisen 2007 avholdes i Det Norske Teatret 1. september 2007. Prisen tildeles på en avslutningsseremoni for den andre konferansen for en Grønn revolusjon i Afrika som starter i Oslo 29. august.
 
Yaraprisen deles ut for å belønne enestående prestasjoner for å sikre tilgang på mat og øke produktiviteten i afrikansk landbruk - og på den måten bidra til økonomisk og sosial utvikling for kontinentets befolkning. Prisen består av et prisbeløp på USD 100.000 til hver av prisvinnerne, et diplom og et trofé. Prisvinnerne avgjør selv hvordan prisbeløpet skal anvendes for å fremme en bærekraftig utvikling innen landbrukssektoren i Afrika.
 
Yara Foundations styre (priskomite for Yaraprisen):  
Dr. Thorleif Enger, Konsernsjef Yara International ASA, Oslo, Norge.
Professor Pedro Sanchez, Director of Tropical Agriculture, the Earth Institute, Columbia University, New York, USA.
Dr. Marco Quiñones,  Regional Director for Africa, Sasakawa Global 2000, Addis Ababa, Ethiopia. 
Dr. Peter Hartmann, Director General of the International Institute for Tropical Agriculture (IITA), Ibadan, Nigeria.
 
Yara International ASA er verdens ledende gjødselselskap og den eneste internasjonale gjødselprodusent med en betydelig virksomhet i Afrika. Stiftelsen Yara Foundation ble opprettet som en del av Yaras hundreårsfeiring i 2005 for å bidra til FN's tusenårsmål og en Grønn revolusjon i Afrika.
 
For mer informasjon
 
Kontakt
Arne Cartridge
Telefon: (+47) 47 900 900
Epost: arne.cartridge@yara.com
 
Hamed Brodersen
Telefon: (+47) 40 468 110
Epost:  hamed.mozaffari.brodersen@yara.com