CellaVision vinner SwedenBio Award


Det är tredje året som SwedenBIO genom priset uppmärksammar framstående företag och ledare inom Life Science-industrin. Juryns motivering:
 
Vinnare av SwedenBIO Award 2009 är CellaVision som utvecklar och säljer instrument för automatisk bildanalys av celler och cellförändringar till sjukhus och laboratorier i Europa och Nordamerika. CellaVisions verktyg gör dessa viktiga analyser lättare, snabbare och bättre vilket leder till högre patientsäkerhet och effektivitet. CellaVision får priset för en kombination av innovativ styrka inom ett viktigt område, uthållighet, kundanpassad marknadsföring och gott affärsmannaskap. Under 2008 gav detta resultat i form av det bästa året någonsin med en rekordökning av försäljningen med 35 procent till över 100 mkr. När marknaden i USA nu har börjat ta fart siktar CellaVision vidare på Japan som nästa stora marknad.
 
"Vi gjorde ett fantastiskt 2008 och har arbetat oerhört fokuserat med att fortsätta bygga CellaVision till det globalt ledande företaget inom bildanalys i hematologi", säger Yvonne Mårtensson, VD för CellaVision. "Det är en stor ära för oss att få det här priset, inte minst med tanke på att det fanns en så spännande samling företag att välja bland. Vi är stolta och hedrade, och ser priset som betydande när vi letar partners och för vår synlighet på aktiemarknaden."
 
2008 redovisade CellaVision sin högsta omsättning och sitt bästa resultat någonsin. Årsomsättningen steg för första gången över 100 MSEK samtidigt som rörelseresultatet ökade till 13 MSEK. Under året etablerades en egen säljkår i USA, dotterbolaget CellaVision Japan K.K. kom på plats och produktportföljen breddades med en applikation för kroppsvätskor. Den positiva utvecklingen fortsatte under första delen av 2009 då bolaget redovisade en fortsatt god försäljningstillväxt. I juli månad kommer bolaget att lansera ett nytt analysinstrument. Mer än 500 instrument har idag sålts till ungefär lika många kunder. Kunderna är sjukhuslaboratorier och kommersiella laboratorier i framför allt Europa och Nordamerika.
 
SwedenBIO Award är ett vandringspris som delas ut till ett företag inom life science. Pristagaren skall vara ett företag som under det föregående året gjort en exceptionell insats inom forskning eller affärer och som kan fungera som ett föredöme i branschen. I år var fem bolag nominerade: Bactiguard, Biotage, Biovitrum, CellaVision och Phadia.
 
 
För mer information, vänligen kontakta:
Yvonne Mårtensson, VD, CellaVision AB
Tel: 0708-33 77 82. E-mail: yvonne.martensson@cellavision.com
 
 
Om SwedenBIO
 
 
Om CellaVision
CellaVision AB (publ) utvecklar, marknadsför och säljer marknadens ledande bildanalysbaserade system för rutinanalys av blod och andra kroppsvätskor. Företagets kärnkompetens är utveckling av mjukvara för automatisk bildanalys av blodceller och cellförändringar med applikationer inom sjukvården. Företaget marknadsför egenutvecklade system för automatisk differentialräkning av vita blodkroppar och röd morfologi samt mjukvara för fortbildning och kunskapsmätning av manuell differentialräkning. Medarbetarna har spetskompetens inom avancerad bildanalys, artificiell intelligens och automatiserad mikroskopering.
 
Företagets huvudkontor finns i Lund. Dessutom finns dotterbolag i Jupiter, Fl, USA, Toronto, ON, Kanada och Yokohama, Japan. För mer information, besök www.cellavision.com.
 
CellaVision är listat på Stockholmsbörsens First North Premier. Bolagets Certified Adviser är Remium AB.