DELÅRSRAPPORT 1 april– 30 juni 2012


Stockholm, 2012-08-23 07:50 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --  

Den mobila betalningslösningen SEQR mötte allmänheten i form av en smyglansering, snabb tillväxt i antalet transaktioner som hanteras genom Seamless transaktionsväxel ERS 360 och listbytet från First North till Nasdaq OMX Stockholm , vilket sammanfattar ett intensivt kvartal för Seamless.  Resultatet för perioden återspeglar de kostnader som bolaget medvetet ådragit sig för att kunna fortsätta växa och etablera de nya produkterna på marknaden och ligger i linje med de interna förväntningarna. Efter rapportperiodens slut har en rad nya projekt med SEQR presenterats. Förhoppningarna är att denna trend ska hålla i sig under hösten och att takten på nytillkomna kunder för SEQR ska fortsätta att öka.

  • Nettoomsättningen ökade med 150% till     35 658 tkr (14 246)
  • Rörelseresultatet uppgick till                                 -2 729 tkr (-496)
  • Rörelsemarginalen är fortsatt negativ                              Neg (Neg)
  • Resultat efter skatt uppgick till                              -2 167 tkr (-241)
  • Resultat per aktie före och efter utspädning -0,09 SEK      (-0,01)

 

VD Kommentar

Andra kvartalet var den hittills mest händelserika och hektiska perioden i Seamless historia. Vi smyglanserade vår lösning för mobila betalningar, SEQR. Samtidigt växte vår ursprungsaffär, påfyllningar av kontantkort, kraftigt i jämförelse med föregående kvartal. Dessutom slutförde vi noteringsprocessen för att få Seamlessaktien handlad på Nasdaq OMX Stockholm.

På drygt ett år har SEQR gått från idé till verklighet. Under kvartalet kunde de första kunderna i Axfoods Hemköpsbutik Mariahallen på Hornsgatan i Stockholm betala med sin smarta mobil genom att skanna in en QR-kod uppsatt vid kassan. Allt de behövde göra var att först ladda ned vår app för att därefter smidigt och snabbt kunna betala med hjälp av telefonen – oftast fortare än med kort. Intresset bland kunderna har varit stort. 

Kort därefter inledde världens största snabbmatskedja, McDonald´s, ett pilotprojekt med SEQR på fyra av sina restauranger i Stockholm, tre på Södermalm och en utanför Skärholmen.

Vi har även skrivit avtal med ett världsledande företag inom förbetalda tjänster. Bolagets 34 miljoner slutanvändare kan använda deras betalningslösning på 1,4 miljoner betalningsställen i 38 länder. SEQR innebär stora besparingar och enklare hantering för slutkunden, vilket talar för en betydande potential.

Att handlarna är intresserade av SEQR är lätt att förstå. Med SEQR slipper handlarna  kortföretagens höga avgifter eftersom betalningen går via vår egenutvecklade transaktionsväxel. Därmed kan handlarna minska sina avgifter jämfört med vad det kostar när kunden betalar med kort. Kortbetalningar kostar mellan 0,5 och 4 procent för handlarna, vilket utgör en betydande del av deras vinst. Dessutom behövs inga investeringar i kostsam hårdvara, allt som behövs är en klisterlapp med QR-kod som sätts upp vid kassan.

Vi har även slutit två viktiga avtal på den finansiella sidan. Det ena är med kreditföretaget Collector, som gör att den som betalar med SEQR får upp till 60 dagars räntefri kredit där samtliga inköp kommer på en samlingsfaktura. Efter rapportperiodens utgång tecknades även avtal med SBAB Bank som gör det möjligt att betala med mobiltelefonen direkt från sitt bankkonto.

Vad som är minst lika viktigt som intresset bland kunder och handlare är att lanseringen av SEQR tekniskt sett gått helt utan större problem och buggar. En stor del av förklaringen till den smidiga lanseringen är vår mycket beprövade transaktionsväxel, som är navet för alla betalningar som går via vår lösning. Den har i mer än tio år hanterat många miljarder påfyllningar av kontantkort och är extremt driftssäker. Människor måste kunna känna sig trygga med att deras pengar hanteras säkert, vilket gör att det är mycket svårt att lansera den här typen av lösning för aktörer som inte har en mycket beprövad betalväxel.

För att nu kunna expandera i snabb takt fortsätter vi att bygga ut vår marknads- och supportorganisation. För även om SEQR är den klart bästa mobila betalningslösningen på marknaden så krävs ett fortsatt hårt arbete för att ta tillvara på den möjlighet som betalning via mobil innebär. Vad vi ser är ett skifte i beteende som är av samma omfattning som när man slutade betala med checkar och gick över till att betala med kort. I grunden är det samma grundläggande drivkrafter: enkelhet och kostnadseffektivitet.

Parallellt med lanseringen av SEQR har vår ursprungsaffär, påfyllning av kontantkort, utvecklats mycket starkt, vilket skapar en bra stabilitet i bolaget. Årstakten i antal påfyllningar av kontantkort ligger för närvarande på 3,1 miljarder transaktioner. En nivå som kan jämföras med cirka 1 miljard transaktioner för 18 månader sedan. Detta ger en årlig tillväxttakt på 112%. I Asien och Afrika finns det fortfarande en betydande potential för expansion eftersom penetrationen när det gäller användningen av mobiltelefoner är långt ifrån mättad.

Vår aktie finns i dag noterad på Nasdaq OMX Stockholm, något som har rönt betydande intresse för Seamless-aktien. Listbytet gör att många placerare – framför allt institutionella – i dag kan investera i vår aktie, vilket de inte kunde när vi handlades på First North. Ett betydande antal investerarmöten genomfördes under kvartalet. Det är glädjande att se att intresset för vårt bolag ökar, vilket även syns i ägarlistorna. Nu fokuserar vi på att ta tillvara detta förtroende och att fortsätta på banan med stark tillväxt.

 

Peter Fredell

VD

 

Koncernen

Omsättning

Seamless omsättning ökade under det andra kvartalet med 150 procent till 35 658 (14 246) tkr. För årets sex första månader ökade omsättningen med 192 procent till 65 373 (22 368) tkr.

Omsättningen fördelade sig på affärsområdet Transaktionsväxelverksamhet med 40 (100) procent och med 60 (0) procent på affärsområdet Distribution. Affärsområdet Transaktionsväxelverksamhet redovisade en omsättning som låg i nivå med samma period föregående år och tillhör omsättningsmässigt ett av de fyra bästa kvartalen hittills för affärsområdet.

Resultat

  • Koncernens rörelseresultat uppgick till -2 729 (-496) tkr under andra kvartalet.
  • Finansnettot för andra kvartalet uppgick till -65 (-58) tkr.
  • Resultatet per aktie uppgick till -0,09 (-0,01) SEK för kvartalet.

Anställda

Antalet anställda i koncernen vid periodens slut var 56 (42). Affärsområdet Transaktionsväxel hade 54 (42) anställda och affärsområde Distribution 2 (0) anställda. Utöver detta har Seamless konsulter huvudsakligen i  Indien, Ghana och Pakistan, sammantaget ca 25 personer. Under tredje och fjärde kvartalet kommer Seamless att fortsätta rekrytera personal, framförallt inom försäljning och utveckling.

Investeringar

Under kvartalet har investeringar gjorts till ett värde av 3 285 (64) tkr, varav produktutvecklingskostnader aktiverats till ett värde av 3 209 (0) tkr medan avskrivningar uppgick till -487 (-374) tkr.

Kassaflöde och finansiell ställning

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -8 528 (-6 707) tkr för andra kvartalet. Likvida medel uppgick vid kvartalets utgång till 10 737 (5 593) tkr. Koncernen har en utestående skuld till säljarna av Lettel samt avbetalning på hårdvara som vidaresålts till kunder. I övrigt har koncernen inga lån. Därutöver har koncernen en outnyttjad checkräkningskredit om 6 000 tkr. Seamless har en fortsatt stark finansiell ställning med en soliditet på 52 (62) procent. Efter periodens slut har det teckningsoptionsprogram som löpte mellan 2009-2012 lösts in. Detta har medfört att Seamless erhållit ytterligare 9 606 tkr i likvid för teckningsoptionerna.

 

Utsikter för 2012

Seamless har valt att inte lämna någon prognos för 2012.

 

Om Seamless

Seamless är specialiserat på lösningar för betalsystem för mobiltelefoner såsom överföring av pengar mellan mobiler (Mobile Money) och kontantkortsladdning. Seamless transaktionsplattform ERS 360 hanterar årligen över 3,1 miljarder transaktioner världen över hos över 525 000 försäljningsställen. Seamless har system för elektronisk kontantkortsladdning och mobilhandel hos mer än 40 operatörer i 26 länder på fyra kontinenter. Seamless lösning SEQR för mobila betalningar i butik och online är patentsökt med totalt 41 olika patentkriterier. Seamless startades 2001 och aktien handlas sedan den 13 juni 2012 på Nasdaq OMX, kortnamn SEAM.

 

Seamless har kontor i:

Accra, Calcutta, Lahore, Mumbai, Riga och Stockholm.

 

 

Kontakt    
För mer information, vänligen kontakta:
Peter Fredell, VD
peter.fredell@seamless.se
+46 8 564 878 00
 
 
Daniel Nyholm, CFO
daniel.nyholm@seamless.se
+46 8 564 878 00
Seamless Distribution AB (publ)
Dalagatan 100, 113 43 Stockholm
Organisationsnummer 556610-2660
info@seamless.se  www.seamless.se
    Certified Advisor: Evli Bank Plc. +46 8 407 80 00

 

All information publiceras på www.seamless.se omedelbart efter offentliggörandet


Attachments