VD-brev maj 2014


Bäste delägare i REHACT AB!

Här kommer årets andra VD-brev. Brevet är tänkt att ge en sammanfattning av de viktigaste händelserna i bolaget sedan det förra nyhetsbrevet och är en tjänst till dig som aktieägare. Det ger också mig som VD lite större frihet att kommentera utvecklingen på ett mer personligt sätt än i våra officiella pressmeddelanden.


Personliga reflektioner

REHACT håller fortsatt högt tempo och det är med glädje som vi sedan drygt två månader har en ny COO, Saeid Mirzaie, som är med och utvecklar organisationen i Sverige. Saeid är mycket driven och har flera års erfarenhet från ledande positioner i entreprenörsdrivna företag. Resurstillskottet är mycket välkommet och en del i strategin att nu gå från pilotinstallationer till kommersialisering av Rehact Energy System. Jag räknar med att göra ytterligare strategiska rekryteringar under året.

Avtalen med Natura Centrum har stötts och blötts under våren och jag har nu fått besked om att det första avtalet nu är skrivet mellan vårt polska samarbetsbolag iNergy sp. z o.o och Natura Centrum. Avtalet är ett övergripande avtal som bestämmer förutsättningarna för samarbetet mellan bolagen. Projektsumman för denna första etapp uppskattas i avtalet till mellan 20 - 30 miljoner PLN (motsvarande 42-63 miljoner SEK). Alla delar i etappen kommer inte att tillhandahållas av REHACT, men vi räknar ändå med att projektet kommer att generera mer intäkter än något projekt tidigare.

När Dalaröprojektet dök upp sommaren 2013 kände vi att det var för bra för att tacka nej till och vi smygstartade därför den svenska introduktionen av Rehact Energy System lite tidigare än planerat. Samarbetet med arkitekten Pål Ross kommer att bli ett viktigt steg och hans intresse är att framöver kunna erbjuda vårt system till sina kunder. För oss på REHACT är det viktigt att på bästa sätt visa upp tekniken eftersom Rehact Energy System skiljer sig på några punkter från vad som är normalt idag. Många är intresserade av de stora fördelar Rehact Energy System kan ge avseende minskad energiförbrukning och ökad inomhuskomfort. När Dalarö är färdigt kommer potentiella kunder ha möjligheten att se och känna på systemet även i Sverige.

Händelser sedan förra nyhetsbrevet


Byggprojektet på Dalarö startar
I december förra året vann marköverlåtelseavtalet mellan Haninge och REHACT laga kraft och gav oss möjlighet att uppföra sex st enfamiljshus för privatboenden på Dalarö. Nu har REHACT tecknat avtal med Ross arkitektur & design AB om att formge den första villan med vårt unika klimatsystem, Rehact Energy System. Arbetet påbörjades i februari och är en del av det byggprojekt som kommer att skapa de första demonstrationshusen med REHACTs teknologi i Sverige. Bygglov är nu inlämnat.

Till San Francisco med Energimyndigheten i början av mars
Området Gröna byggnader är givetvis det som intresserar oss mest. REHACT har tidigare uppmärksammats i USA vid flera tillfällen och vi undersöker kontinuerligt möjligheterna att agera på den mycket expansiva nordamerikanska marknaden. Många amerikaner ser miljöteknik som "the next big thing" där det gäller att vara med så tidigt som möjligt. Det är naturligtvis smickrande att REHACT är ett av de få bolag som Energimyndigheten valde att lyfta fram under delegationsresan till San Francisco för deltagande i Cleantech Forum.

Apropå USA så har intresset för nya tekniska, intelligenta lösningar för byggsektorn ökat påtagligt och nyligen köpte Google bolaget Next Labs för ca 21 miljarder kronor. Next Labs har hittills utvecklat två produkter för husmarknaden: en intelligent termostat samt en avancerad brandvarnare.

Styrelsen köper fler aktier
Ordföranden Nicole Norrestad mångdubblade sitt innehav i REHACT genom att förvärva ytterligare 30 000 aktier. Samtidigt har samtliga externa styrelsemedlemmar för första gången köpt aktier i bolaget.

Styrelsemedlemmarna som nu köpt in sig i bolaget är Ola Alterå, Erik Branting och Johan Gorecki. Tillsammans med Nicole Norrestad har de sammanlagt köpt 100 000 aktier.

VD inbjuden talare vid Cleantech Forum i Stockholm
REHACTs VD Svante Bengtsson är inbjuden att tala vid ansedda Cleantech Forum, som detta år firar tio år genom att hålla ett jubileumsforum i Stockholm de 19-21 maj 2014. Svante Bengtsson kommer att tala under sessionen "For Buildings; Teaching Old Dogs New Tricks"

Cleantech Forum organiseras av Cleantech Group, en av de mest erfarna och välrenommerade organisationerna i världen vad gäller att möjliggöra för lovande miljöteknikbolag att nätverka med etablerade aktörer inom branschen. Vid tidigare konferenser har uppstartsföretag som Tesla Motors och Next Labs presenterat sig och sina koncept långt innan de var kända för en bred publik. REHACT medverkade senast vid Cleantech Forum i San Francisco och det är glädjande att vår presentation där nu gjort att vi erbjudits en talarplats under detta forum i Stockholm. Förutom ett stort antal internationella besökare förväntas många andra framstående svenska aktörer inom miljötekniksektorn att närvara vid detta event. Sessionen då REHACTs VD kommer att tala hålls den 21 maj.

Teckningsperioden för teckningsoptioner inleds
De teckningsoptioner som vederlagsfritt delades ut till de som tecknade aktier i den företrädesemission som genomfördes i höstas kan under perioden 12 – 30 maj omvandlas till aktier i REHACT. Innehavare av teckningsoptioner har fått särskild information kring detta, information som även återfinns på företagets hemsida, www.rehact.se.

Avtal med Natura Centrum
REHACTs samarbetspartner i Polen, iNergy sp. z o.o., har nyligen undertecknat ett avtal med ägaren till Natura Centrum. Avtalet reglerar de övergripande samarbetsvillkoren för den första etappen av det omfattande Natura Centrum-projektet. Om samtliga installationsuppdrag tillfaller iNergy uppskattas ordervärdet totalt uppgå till mellan 20 – 30 miljoner PLN (ca 42-63 miljoner SEK).

Sedan tidigare har iNergy sp. z o.o. ett avtal med ägaren till Natura Centrum kring att använda REHACTs teknik i projektet. Ägaren för Natura Centrum meddelade i februari att en överenskommelse om finansiering av den första etappen av Natura Centrum, ett hotell på drygt 11 000 kvm, är klar. iNergy och Natura Centrum har därför under våren förhandlat fram ett mer detaljerat avtal kring villkoren för de arbeten som skall utföras av iNergy. Detta avtal är nu klart och innehåller förutom Rehact Energy System möjlighet till ett antal andra tekniska installationer i hotellet. Totalsumman för samtliga installationer i avtalet har schablonberäknats till ca 20-30 miljoner PLN, motsvarande ca 42 - 63 miljoner SEK. Exakta belopp är inte specificerade i avtalet utan kommer att arbetas fram i samband med projektering av hotellet.

Avtalet är påskrivet av båda parter och är bland annat villkorat av att bygglov beviljas för det utökade hotellprojektet. Bygglov för hotelldelen av Natura Centrum finns sedan tidigare för en byggnad på 6 000 kvm och detta utökade bygglov förväntas därför bli beviljat redan inom en tidsperiod på 6-8 veckor.

Hela projektet Natura Centrum med hotell, spa, klinik och villor, beräknas ha en totalbudget på ca 500 miljoner PLN, motsvarande ca 1,1 miljard SEK.

Kommande händelser

Intensiv sommar
Med Natura Centrum-projektet nu nära bygglov och vackra Dalarö-huset som rör sig framåt med stora steg har vi tagit två mycket viktiga steg för att kommersialisera våra unika produkter. Emissionen i höstas gav oss de resurser vi behövde och med den eventuella bonuslikvid som teckningsoptionerna ger ser jag inget behov av ytterligare kapitalisering i detta läge. Fokus kommer därför ligga på att bygga organisation och inleda ytterligare säljaktiviteter. Och någonstans mitt i allt detta få möjlighet till lite sommarvila. Jag vill avsluta med att tacka dig för att du satsat på ny miljöteknik genom din investering i REHACT och önska dig en ljus och varm sommar!

Har du frågor om REHACT AB? Hör gärna av dig till mig direkt eller skicka din fråga till info@rehact.com! Nästa VD-brev beräknas komma ut under hösten 2015.

Med vänliga hälsningar
Svante Bengtsson, VD
svante@rehact.com, +46 (0) 709 566 756

OBS! REHACT får sina adressuppgifter ifrån Euroclear och från din bank/förvaltare. Vi för inget eget adressregister. Om du flyttar bör du därför kontrollera med din bank att de har uppdaterat adressuppgifterna även för din värdepappersdepå.

Stockholm i maj 2014

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
REHACT VD-brev 2014-05-16.pdf


Attachments

rehact_press_140516.pdf