Osäkerheter kring röstlängd utreds


Det var osäkerheter kring den av Euroclear sammasatta röstlängden som var anledningen till att den utlysta extra bolagsstämman i REHACT AB ställdes in med kort varsel. Styrelsen har nu gett advokatbyrån Baker & McKenzie i uppdrag att granska underlaget för den röstlängd från Euroclear som klandrades av en enskild aktieägare dagen innan den extra bolagsstämman.

- Den sena tidpunkten för ifrågasättandet av röstlängden var överraskande eftersom det kom från en ledamot i styrelsen, bolagets avskedade CTO Jerzy Hawranek, och baserar sig på transaktioner som varit offentliga länge, i vissa fall flera år, säger Svante Bengtsson, VD på REHACT. I det uppkomna läget, med så kort varsel, hade styrelsen inget annat val än att ställa in den extra bolagsstämman eftersom varje beslut på stämman beslut kunde ha klandrats i efterhand med hänvisning till oklar röstlängd.

I fredags, den 16 januari, skulle REHACT AB ha hållit en i laga ordning utlyst extra bolagsstämma för att välja en ny styrelse. Bolagets tidigare CTO, Jerzy Hawranek, var inte föreslagen till omval. Natten till den 15 januari uppvaktades delar av den nuvarande styrelsen i ett mail från Jerzy Hawranek, som äger 17 procent av aktierna, där han ifrågasatte de köp av A-aktier som VD tidigare redovisat 2013 och 2014.

Styrelsen kontaktade advokatfirman Baker & McKenzie för att skyndsamt uttala sig om sakfrågan. Deras inledande bedömning var att bolagsordningens krav på hembud troligen är mer omfattande än den tolkning som tidigare gällt i bolaget och att vissa aktieköp därmed borde ha hembjudits. Ägande- och rösträtten till ett antal A-aktier kunde följaktligen inte anses vara helt fastställd.

Vid Baker & McKenzies fortsatta granskning framkom ytterligare frågetecken som rör A-aktier i REHACT. Euroclear Sweden, Sveriges centrala värdepappersförvaltare som utför clearing och avveckling av transaktioner med svenska aktier, har i uppdrag att föra register över aktier som handlas på de svenska finansiella marknaderna. Enligt aktiebolagslagen åligger det Euroclear att informera respektive bolagsstyrelse i s.k. avstämningsbolag som REHACT om alla transaktioner med hembudsskyldiga aktier. Därefter ska styrelsen i sin tur informera den som köpt sådana aktier om skyldigheten att bjuda ut dessa till hembudsprövning.

De köp av A-aktier som VD gjort under åren 2013 och 2014 har redovisats till REHACT och insynsregistrerats offentligt enligt gällande regelverk för insynsrapportering. Advokatfirman Baker & McKenzie utreder nu även varför Euroclear inte vid något tillfälle rapporterat dessa transaktioner till REHACTs styrelse som följaktligen inte kunnat informera köparen av A-aktier om sin skyldighet att utbjuda dessa till hembud.

- Jag hälsar med stor tillfredsställelse att de här frågetecknen nu kan rätas ut, säger Svante Bengtsson, VD på REHACT, och jag kommer givetvis att vidta erforderliga åtgärder för att hembjuda de aktier som utredningen visar är aktuella för hembud.

De senaste dygnens händelser i REHACT får ses mot bakgrund av vad som hände i oktober 2014 då bolagets dåvarande CTO Jerzy Hawranek avskedades av en enig styrelse efter en särskild granskning av de polska intressebolagen iNergy sp. z. o.o. och iRWN sp. z. o.o. Styrelsen beslöt också att koncentrera bolagets produktarbete, marknadsföring och försäljning till Sverige och ett närmare samarbete med teknisk expertis i Sverige, såsom SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

I dag har REHACT gått in i en ny fas för att säkerställa att företagets produkter svarar upp mot de allt högre krav som den svenska och internationella marknaden ställer. Utvecklingsarbetet fokuseras och förstärks till Sverige och är direkt underställt REHACTs VD, Svante Bengtsson:

- Jag kan på ett personligt plan förstå att Jerzy Hawranek, en av REHACTs grundare, ägare och styrelseledamot, frenetiskt söker efter varje möjlighet att fortsätta påverka REHACTs verksamhet för att i förlängningen försöka återuppta satsningarna på den polska verksamheten. Men som ansvarig för förvaltningen av bolagets medel är det min och styrelsens skyldighet gentemot övriga aktieägare att förhindra att bolaget dräneras på mer pengar till en verksamhet i Polen som hittills, efter alltför många år, tyvärr endast resulterat i fagra löften som inte hållit för närmare granskning.

Stockholm 2015-01-19

För ytterligare information:
Svante Bengtsson, VD, REHACT AB
Tel: +46 (0) 709 566 756
Email: svante@rehact.com
www.rehact.se

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
REHACT Pressrelease 2015-01-19.pdf

Om REHACT
REHACT AB (publ) utvecklar och marknadsför ett prisbelönt klimatsystem, Rehact Energy System, som beräknas sänka behovet av köpt energi för värme, kyla och ventilation i byggnader med upp till 85 procent. REHACT är ett av Sveriges internationellt mest prisade cleantech-företag med ett flertal utmärkelser i Norden, USA och Kuwait. Företaget utsågs 2008 av Världsnaturfonden, WWF, till ett av Sveriges mest lovande miljöteknikföretag. REHACT är medlem i Sweden Green Building Council och Swedish American Green Alliance. År 2011 utsågs REHACTs VD, Svante Bengtsson, till vinnare av Niklas Zennströms Green Mentorship Award. Bolagets aktie är listad på NASDAQ Stockholm First North. Bolagets Certified Adviser är Erik Penser Bankaktiebolag.


Attachments

rehact_press_150119.pdf